Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Táncra perdült a Rózsa utca

Tíz év után tartottak ismét romanapot Ivánban. A szervező Vass Tibor szerint a rendezvénnyel ismét fel szerették volna hívni a figyelmet a helyi cigány kisebbség sanyarú sorsára.

Állt a bál az iváni Rózsa utcában szombaton késő délután és este. A helyi roma kisebbségi önkormányzat ugyanis tíz év után ismét megrendezte a romanapot. Délelőtt és kora délután tizenkettő kispályás focicsapat mérte össze tudását, miközben az asszonyok már a kondérok körül sürögtek-forogtak, a gyerekek pedig ott lábatlankodtak a szoknyájuk körül.
– Többfélét főzünk, lesz babgulyás, pörkölt és sültek, hogy mindenki kedvére válogathasson – mondta egyikük, s máris pördült tovább a fűszerekért.

– Jó cigányosan főznek a lányok-asszonyok – karol belém Vass Tibor, a roma kisebbségi önkormányzat vezetője. – Ez azt jelenti, hogy több fűszert használunk, mint a magyarok.

– Miből volt pénz a rendezvényre? – kérdezem a nagy tekintélyű roma vezetőtől, hiszen láthatóan még mindig nagy a nyomor a Rózsa utcában.
– Nagyjából úgy 300 ezer forintba kerül nekünk ez a nap – válaszolja. – Húszezret a megyei cigány önkormányzattól kaptunk, és segített az egyik vállalkozó is. A többit magunk teremtettük elő. Egy másik vállalkozó pedig a focipályát hozta rendbe.

A rendezvénnyel szeretnénk felhívni a figyelmet az iváni romák tarthatatlan helyzetére. Nincs munka, nincs megélhetés.

Az emberek elkeseredettek, reménytelennek látják a helyzetüket, jövőjüket. Ez a nap talán egy kicsit felvidítja őket és erősíti összetartozásukat.

Lesz még romatáncverseny és bál is, hiszen nagyon sok a fiatal.
Mire befejeztük a beszélgetést, már tálaltak is, a zenekar pedig rázendített. Percek alatt felforrósodott a hangulat, s elkezdődött a kora esti tánc.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SZDSZ az egészségügy átalakításáról

A vegyes biztosítós egészségügyi modell bevezetését szorgalmazza Kóczán Zoltán, az SZDSZ soproni… Tovább olvasom