Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Tananyag lett a soproni robotépítők videója

A soproni fiúk szó szerint is a világ tetejére jutottak teljesítményükkel.

Élményekkel csurig tankolva, jókedvűen, kapcsolatokkal és lehetőségekkel gazdagodva tértek haza az óceán partjáról azok a soproni széchenyis diákok, akik Európából elsőként nyertek meg egy nemzetközi robotépítő versenyt, a Moonbots 2012-t.

A soproni Széchenyi-gimnáziumban a siker hatására ma már különterem áll a robotépítők rendelkezésére. Fotó: Kisalföld-archívum
A soproni Széchenyi-gimnáziumban a siker hatására ma már különterem áll a robotépítők rendelkezésére. Fotó: Kisalföld-archívum


Öt kontinens 22 országának 147 csapata közül hirdették ki győztesnek tavaly novemberben a Moonbots 2012 holdjáró robotépítő világversenyen a Széchenyi-gimnázium Hungarobots csapatát. A soproni fiúk szó szerint is a világ tetejére jutottak teljesítményükkel.

Hawaiira utazhattak, ahol többek között a legmagasabb vulkánt, a Mauna Keát is megmászták.

– Nehézségeink csak az indulásnál adódtak, ugyanis a nagy hóesésben indultunk és kilenc óra vonatozás után értünk Ferihegyre – kezdik az élménybeszámolót a robotépítők: Wesely Norbert, Sléber Botond, Bodnár László, Németh Áron, Soós Bálint és Csepreghy András.

– Két napon át utaztunk, mire Big Islanden landoltunk és Hilo városában elfoglalhattuk a szállásunkat. Nem azon a Hawaiin jártunk, ami a homokos tengerpartról és pálmafákról híres, hanem ami a tűzhányóiról.

 A versenyről

A sikerhez nagyban hozzájárult a fiúk mentora, Lang Ágota tanárnő, aki a robotikaszakkört meghonosította a gimnáziumban és Deák Márton, az ELTE hallgatója, aki a csapatkapitányuk volt.

Az első fordulót a Holdon hagyott berendezések várható jövőjéről készített videoesszével nyerték, a mosonmagyaróvári Futurából online közvetített döntőn pedig robotuk a választható négy feladat közül mindet teljesítette: megmászta a 23 fokos emelkedőt, megtalálta az elhagyott berendezéseket, napenergiát használt és túlélt egy Hold-éjszakát.


A hat széchenyis egymás szavába vágva sorolja élményeit: John Hamilton egyetemi tanár és egy hawaii lány virágfüzérekkel várta őket a repülőtéren. A sziget hihetetlen kalandokat tartogatott számukra, olyan helyekre eljutottak, ahová turisták be sem tehetik a lábukat.

Dzsungeltúra, a világ egyik legmodernebb 3D-s planetáriuma, a Kilauea vulkán, majd a 4206 méter magas Mauna Kea várta őket, a világ legnagyobb obszervatóriumaival. Láttak bálnát, beszélgettek őslakos bölccsel, előadást tartottak az egyetemen, ahol tananyaggá vált nyertes videójuk.

 A háttérről

A munka több százezer forintos eszközigényét a korábbi versenygyőzelmekből, Lang Ágota hozzájárulásából és önerőből fedezték. Hawaii után a fiúk Los Angelesben tölthettek négy napot, ennek költségeit a Széchenyi Alma Mater Alapítvány állta.

A gimnáziumban a siker hatására ma már különterem áll a robotépítők rendelkezésére.


– Találkoztunk a verseny nemzetközi zsűrijének tagjaival is, akik azért utaztak Hawaiira, hogy személyesen is gratulálhassanak nekünk. Chanda Gonzales, a Moonbots kitalálója, a Lego, a NASA, a Google képviselői is ott voltak. Mindenütt nagy szeretettel és elismeréssel vártak bennünket, a hilói egyetem felajánlotta azt is, hogy felvesz hallgatói közé – mondták büszkén a fiúk. Sőt, még testvérvárosi kapcsolatot is ajánlottak Sopronnak!

– Nagyon tetszett a hawaii mentalitás, az ottani emberek mindig boldognak látszanak, segítőkészek, nyitottak – mesélik a 17 éves fiatalemberek, akik bármikor szívesen indulnának újra. Jó hír viszont az itthon maradottaknak: egyöntetű véleményük, hogy az amerikai lányok nem elég szépek, nyomába sem érnek a magyaroknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versmondó maraton Sopronban - kezdődik a Magyar Költészet Hete

Versmondó maratonnal nyílik a Magyar Költészet Hete rendezvénysorozat április 6-án (szombaton)… Tovább olvasom