Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Tanácskozás Hegykőn: SOS állapotúak a Fertő tó körüli kerékpárutak

Az utak rosszak, s amíg ez így van, a turisták kihagyják a magyar szakaszokat. A Balf és Fertőrákos közötti hiányzó szakaszt is meg kell építeni - mondta Kóczán Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke.

Amint arról portálunkon beszámoltunk, Kóczán Zoltán, a megyei közgyűlés alelnökének kezdeményezésére szakmai megbeszélést tartottak Hegykőn, a Fertő tó körül futó kerékpárutak fejlesztéséről.

- Az említett utak nagyon rossz állapotban vannak, a ˝huszonnegyedik˝ órában vagyunk, SOS helyzet alakult ki, ez ellen mindenképpen tenni kell. Minden olyan várost meghívtunk a tanácskozásra, amely érintett az ügyben, az önkormányzatok is fontosnak tartották, hogy képviseltessék magukat - mondta portálunknak Kóczán Zoltán, majd így folytatta:

- A szakmai megbeszélésen kiemelten szó volt a Balf és Fertőrákos közötti szakaszról, ahol nincs kerékpárút. Elhangzott, hogy az érintett terület felett olyan, mintha ˝megállt volna az idő.˝ Továbbá a Vitnyéd-Petőháza közötti nyolc kilométeres szakasz kiépítése is célszerű lenne, így egy természetes kör alakulna ki, Fertőd, Pamhagen, Kapuvár szakaszokkal együtt.

Mint megtudtuk, megfogalmazódott egy olyan felvetés, hogy az érintett önkormányzatok konzorciumba tömörülve pályázzanak a különböző felújításokhoz, kiépítésekhez szükséges összegekre. Mindezt azért, hogy mire igazán beindul a turistaszezon, a kerékpárosok jó minőségű utakon közlekedhessenek.

- A turizmus fontos ága a gazdaságnak, a Fertő-táj adottságait pedig ki kell használni. Amíg az utak rosszak, addig a legtöbben kihagyják a magyar szakaszokat, ezt nem engedhetjük meg magunknak, lépéseket kell tenni - hangsúlyozta az alelnök, továbbá kiemelte:

- Az összefogásra hívtam fel minden megjelent figyelmét. Együtt sikeresek lehetünk a pályázatokon. Az Új Széchenyi Terv mellett további olyan felhívások is vannak, amelyeken jó eséllyel indulhatunk, ha közösen tesszük. A polgármestereket arra kértem, helyi szinten tegyék meg amit tudnak, az országgyűlési képviselőket pedig arra, hogy magasabb szinteken járjanak az ügy érdekében.

- Összességében sikeresnek értékelem a szakmai megbeszélést, ahol a konkrétumok felé is lépéseket tettünk - zárta szavait Kóczán Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke.

Olvasóink írták

 • 11. nattomi 2011. február 09. 09:02
  „Véleményem szerint a Balf és Fertőrákos közötti kerékpárút megépítése egyáltalán nem élvez prioritást, azon az úton alig jár autó. Kb. olyan állapotban van, mint Ausztriában a burkolt mezőgazdasági utak, amiket előszeretettel jelölnek ki szomszédaink kerékpáros útvonalként, tehát a németajkú turisták hozzá vannak szokva az ilyen jellegű utakon való tekeréshez. A kidobott pénznek jobb helye is lenne, pl. olyan helyen valósulhatna meg kerékpárbarát infrastruktúra, ahol égető szükség van rá:pl. Nagycenk és Kópháza között le lehetne burkolni egy mezőgazdasági utat, hasonlóan Nagycenk és Pereszteg között és még sorolhatnám. A 84-es/85-ös ugyanis ellehetetleníti e települések közötti kerékpáros közlekedést.”
 • 10. nattomi 2011. február 09. 08:54
  „Van egy olyan érzésem, hogy az útfelújítások nem fognak "SOS" lezajlani és még több évet (évtizedet?) várni kell rá. Ezért az "SOS" megoldás az lenne, ha addig is a járhatatlan szakaszokról egyszerűen lekerülne a kerékpárút tábla, így nem lenne kötelező használni. Ilyenek pl. Fertőboz egész területe, a Fertőboz és Hidegség közötti szakasz vagy a Hidegség és Fertőhomok közötti szakasz. Egyszerűen "kerékpárút" helyett "útnak" hívhatnánk, így aki akar rámenne, aki akar nem. Legalizálni lehetne a gazdák, erdészek, favágók indokolt esetben történő, gépjárművel ráhajtását az útra, ahogy azt jelenleg is sokan teszik - érthető okokból - telkük megközelítése érdekében.”
 • 9. Tonxy 2011. február 06. 13:19
  „6: azért nem lett Balf és Fertőrákos között még bicikliút mert amikor itt voltak az EU-s emberkék felmérni a helyzetet akkor a Fertőrákos polgármestere épp nem akart ráérni személyesen találkozni velük, mert fontosabb dolga akadt mint hogy a turizmust fellendítse és a falunak is jót tegyen.”
 • 8. info2009* 2011. február 05. 16:09
  „Mult nyaron volt szerencsem latni, hogyan mennek korul az osztrak biciklistak. Fertomeggyesnel (Morbisch) atmennek hajoval Illnitzbe es onnan folytatjak tovabb eszakra. Mit veszitunk ezzel? Nem allnak meg pihenni, enni inni stb. Az EU ad penz turizmus fejlesztesre, miert nem ker a fertopart bicikliutak epitesere, Balf es Hegyko furdo fejlesztesre, kilatok letesitesere, Fertorakos topart fejlesztesre, esetleg egy uj magyar kikoto es strand letesitesere mondjuk Fertoujlaknal stb. Egyszeruen nem ertem, miert nem kell az ingyen penz a magyaroknak es miert nem kell az uzlet amibol meg lehet elni. Ilyen jol megy???”
 • 7. 1soproni 2011. február 03. 13:23
  „SOS állapotúak?”
 • 6. ÁrtatlanBárányka 2011. február 02. 20:59
  „Ha olyat akarnak, mint a Tómalom-Fertőrákos szakasz, akkor inkább hagyják....”
 • 5. SZILAJ 2011. február 02. 15:09
  „Az osztrák munkatársam (Mörbisch) azt mondta, hogy inkább ne lenne nálunk kerékpárút, mivel életveszélyes az egész! Az osztrák oldalon az üveg golyó sem pattanna meg rajta, olyan egyenes és sima. Valószínű valaki megen jól járt a megépítésénél.... eszem a szívit.”
 • 4. psanyi 2011. február 02. 11:21
  „Volt szerencsém látni tavaly, amint egy idős osztrák bicajos felbukott a "kerékpárúton" Hegykő közelében, az első kereke egy méretes aszfaltbuckában akadt meg. Az ilyesmi szokatlan képződmény kerékpárutakon, nálunk mégis gyakori, és ha az adott szakasz épp árnyékban van, még a tapasztalt bicajos is könnyen fennakad egy ilyen akadályon.

  A sima aszfalton bukásnál csak egy dolog rosszabb: Amikor az ember göröngyös, felszaggatott aszfaltra érkezik. Súlyos sérüléseket lehet így összeszedni. Szerintem a kerékpárút jelen formájában sok helyen életveszélyes.”
 • 3. hehe08 2011. február 01. 21:35
  „bizton nem loptak ki megint semmit az út anyagából....... :)
  azért ilyen jó.... (rossz)”
 • 2. bobo 2011. február 01. 20:59
  „Nem csak kiépíteni, karbantartani is fontos lenne, talán még fontosabb. Pár kilométerrel nyugatabbra a kátyú ismeretlen fogalom, még egy erdő közepén futó kerékpárútnál is. Nálunk meg lehet nézni, mire tapsoltak el nemrég több száz milliót (Kerékpárral a Fertő -tó Neusiedlersee kultúrtájon). Röhej.”
 • 1. miracle 2011. február 01. 20:12
  „De persze ettől még a rendőrök, de főleg az idegbeteg autósok cseszegetik a biciklist, ha nem akar bemenni a kerékpárpárútnak álcázott akadálypályára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agykárosodást okozott egyetlen ütéssel, két év letöltendőt kapott a soproni férfi

Életveszélyt okozó testi sértés miatt két év letöltendő börtönbüntetést kapott jogerősen a Győri Ítélőtábla keddi határozata szerint egy a 23 éves soproni férfi. Tovább olvasom