Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Támogatja a tervtanács az erdei projektet

Sopron - A Soproni Tervtanács szerint szakhatósági egyeztetésekre van szükség, hogy az egykori mucki őrs területére tervezett egészségügyi projekt megvalósulhasson.
– Támogató volt a Soproni Tervtanács álláspontja az egykori mucki őrs területére tervezett százágyas rehabilitációs központ ügyében – tájékoztatta a Kisalföldet Kuslits Tibor soproni főépítész.  – Az egykori határőrlaktanya erdővel övezett területén uralkodó áldatlan állapotok megszüntetéséről van szó. Ott sem lakóépület, sem szálloda nem képzelhető el.

Ugyanakkor egészségügyi intézmény erdei környezetben való létrehozása – ahogy ezt számos hazai és külföldi példa igazolja – nem kifogásolható, hiszen a gyógyítás feltételei pont ilyen környezetet igényelnek.

– A megvalósítást azonban szigorú feltételekhez szabjuk. Az előkészítő szakaszba természetvédelmi szakemberek bevonása elengedhetetlen. Ugyanis olyan környezet- és természetvédelmi vizsgálatokra van szükség, amelyek részletesen kitérnek a környezetterhelés lehetséges mértékére – fogalmazott Kuslits Tibor. – Ez vonatkozik mind az építés közben mérendő, mind az intézmény működése közbeni értékekre. Ha a szakhatóságok véleménye szerint a természetvédelmi előírásokat nem tudják teljesíteni, akkor akár a teljes tervezési program is átalakulhat. A beruházónak egyelőre nincs építési engedélye, de ha teljesíti a szakhatósági feltételeket, akkor ezt megszerezheti. Azt semmi nem indokolja, hogy a területre építési tilalmat rendeljünk el.

Az egykori mucki őrs területére tervezett rehabilitációs központ megvalósítását szigorú feltételekhez szabja a tervtanács.

– A tervtanácsi ülésen vázlattervekről folyt a vita. Engedélyezési terveket csak azután nyújthatnak be osztályunkhoz, ha előzetesen sikeresen egyeztettek a szakhatóságokkal, köztük a természetvédelmivel és a közlekedésivel – tette hozzá dr. Varga Józsefné, a polgármesteri hivatal építéshatósági osztályvezetője.

– Gondos, hozzáértő véleményeket hallhattunk a tervtanács tagjai részéről, amelyek előreviszik a projektet és segítik a további tervek kialakítását – nyilatkozta Lőrincz Attila vezető tervező építész. Grahovecz Antal a beruházó cég képviseletében úgy látja, összességében – a szakhatósági elvárások pontosítását követően – minden érintett számára megnyugtató módon tisztázódhatnak a felvetődő kérdések. Arra törekszenek, hogy megfeleljenek az előírásoknak, hiszen a hozzájárulások megszerzése az engedélyezési eljárás részét képezi. Az erdei út használatáról egyeztető tárgyalásokat kezdeményeznek a közút tulajdonosával és kezelőjével. Nem látnak akadályt a megegyezésre, hiszen az út teljes helyreállítását a szerződésben vállalt feltételek szerint az épület építéséhez és üzemeltetéséhez a maguk részéről egyaránt teljesíteni fogják.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. Természetbarát 2008. július 23. 17:22
  „Támogatom Feldmár András hozzászólását. Azonban nem vagyok ennyire optimista.Sajnos ebben a projektben komoly pénzek mozognak. A beruházók gondolom nemcsak anyagiakkal, de kapcsolatokkal is rendelkeznek és már most borítékolom, hogy bármennyire is lenen környezetromboló a projet, akkor is meg fog valósulni. Max egy jótanács: a megszavazók többet ne számítsanak politikai támogatásra. Szavazáskor is emlékezzünk majd arra, hogy kijátszották ezt a szép vidéket.....”
 • 52. Adri 2008. február 24. 12:37
  „T.Béla!
  Nincsen jogod senki véleményét minősíteni. Nem fenyegethetsz senkit. Ez egy fórum. Mindenki azt ír le, amit gondol.
  Te nagyon okosnak, és tájékozottnak képzeled magad.”
 • 51. Egy aggódó soproni 2008. február 19. 14:25
  „Tisztelt Hozzászólók! Már régen hozzá akartam szólni a fórumhoz: lesz ebből egyáltalán valami? Érdemes megnézni a ,,beruházó cég vezetőjének" eddigi soproni ténykedéseit: elhagyott, befejezetlen ingatlanok városszerte....
  Miért kell, hogy a Muck is erre a sorsra jusson???
  Ez egy hatalmas projekt. És ha a kisebbeket nem tudta befejezni, akkor mire alapozza, hogy a 4 milliárdos beruházás felépül?!?!
  Örülnünk kellene, hogy a határőrség elhagyta a területet. Egy rehabilitáció után én inkább visszaállítanám az eredeti állapotot...”
 • 50. Mucki Mókus 2008. február 19. 10:40
  „Gosztonyi Úr ! A "beruházó cég képviselőjének" személye megér egy utánjárást, plusz egy tényfeltáró cikket.Vajon a zárt ülésen kik és miről beszélgethettek? Örülök , hogy g.a. számára tisztázódtak a kérdések. Én ezt nem mondhatom el...”
 • 49. Pajzs 2008. február 19. 10:00
  „Kisalföld napilapnak:
  Megoldható-e, hogy jelen témában is indítsanak egy szavazást?!
  Nagyon kíváncsi lennék az eredményekre....
  Pl.: ilyen kérdéssel:
  1, Ön szerint a alkalmas-e a soproni erdő a "mucki minikórház" megépítésére?!
  Válasz sejthető....
  2, Kell-e magánkórház gazdagoknak a mucki területre?!
  Válasz sejthető...
  3, Vajon van-e összefonódás az engedélyt kérő és kiadó között?!
  Válaszra kíváncsi lennék....
  4, Van-e beleszólása Sopron lakosságának az adott témába?!
  Válasz sejthető, valóság vélhetően felháborító lenne...”
 • 48. Koloszár Miklós 2008. február 16. 17:30
  „A magam részéről nem szeretnék kórházat a Muckon. Hogy miért, azt már sokan megírták előttem ezen a fórumon. Mindenki annyi kórházat épít ahányat akar, ezt még tisztességesebbnek is tartom, mint a meglévők ún. funkcionális privatizációját. Csak ne a Muckra, meg máshova az erdőbe. Egyébként tudtommal a Ritzingi utat nem lehet szélesíteni, télen nem lehet sózni. Csatornázás nincs, nem is lehet, márpedig el tud-e valaki képzelni egy kórházat pöcegödörrel? Szóval a terv ingatagnak tűnik, de senki se bízza el magát, mert még úgy járunk, mint a Deák térrel, meg a Petőfi térrel. A civil véleménynyilvánítás szerintem nagyon jó dolog. Svájcban elég jól működik.”
 • 47. Béla 2008. február 16. 15:48
  „Robi!
  Ez az oldal nem a személyes ellentétekről szól. Ha valakinek valami problémája van valakivel, keresse meg és intézze el vele szerintem így korrekt. Arról meg nem is beszélek, hogy a nemtudás nem mentesít a felelősség alól, ha már valaki veszi a bátorságot , hogy nekiáll vádaskodni, kombinálni, rágalmazni nézzen már pontosabban utána mert még megütheti a bokáját. És ezzel én ezt a dolgot szeretném lezárni koncentráljunk a konkrét tényre szeretnénk vagy nem szeretnénk a muckon egy rehabilitációs központot?”
 • 46. anyuka 2008. február 16. 09:05
  „Már bocsánat, de a Deák tér tervezője nem tehetségtelen mérnök! Kikérem az Ő nevében is!

  Arra azért kíváncsi lennék, hogy ezért a projektért közvetve vagy közvetlen ki mennyi pénzt tesz zsebre a városvezetésből?
  Mert ez nem normális, hogy az erdő közepére egy nagyforgalmú utat csinálnak. Eddig legalább oda lehetett menni az asztmás gyerekemmel sétálni, ezek után mindegy, hogy a város közepén vagy ott sétálunk, egyik rosszabb lesz, mint a másik. Bár ez kevésbé lényeges, mint az erdő állatvilága!
  Már korábban leírtam, hogy gyermekeimmel vaddisznő és őz nyomokat láttunk az említett helyen. Vagyis a természetes élőhelyüket zavarják meg ezeknek az állatoknak, mert bizony így éjjel-nappal lesz arrafelé forgalom. Most legalább az éjjelek csendesek.
  HOL VANNAK A KÖRNYEZETVÉDŐK? HOL ITT AZ ÉSSZERŰSÉG? ÍGY HOGYAN LEHET MEGÓVNI A MÉG MEGLÉVŐ TISZTA LEVEGŐT, ERDŐT, ÉLŐLÉNYEKET?”
 • 45. Robi 2008. február 16. 09:03
  „Kedves Béla! Ön miért védi az ilyen alakokat ennyire görcsösen.?”
 • 44. Didi 2008. február 15. 21:06
  „Ha véletlenül mégis megépülne, kiváncsi lennék, egyszerü ember kezelésére lesz lehetöség? Mennyi lesz majd a vizitdíj? Kik fognak itt gyogyulni?”
 • 43. Béla 2008. február 15. 20:39
  „Feldmár András!
  Tévedésben van uram nem az a becsületsértés, hogy utána néz dolgoknak, hanem , hogy jogtalanul vádaskodik . És csak a helyreigazítás végett nem nézett pontosan utánna a dolgoknak és a fő problémát itt látom nagyon gondolja meg mit ír és kiről mert ha vádaskodik akkor legalább azokat PONTOS információk után tegye. Arról nem is beszélek, hogy kicsit gondolkodni kéne ha lenne valami kompromittáló az üggyel kapcsolatban gondolja , hogy azt pont az iwiwen teregetnék ki. Ugyan már ne legyen ilyen naív, mit képzel , hogy mindenki hülye csak maga nem?”
 • 42. környezetvédő 2008. február 15. 20:27
  „Környezettudományi Központ :
  mail@ktk-ces.hu

  Közép-Kelet Európai Regionális Környezetvédelmi Központ:
  ecsobod@rec.org

  Környezeti Jogsegély :
  emla@emla.hu

  Levegő Munkacsoport:
  levego@levego.hu

  IRJATOK !”
 • 41. hadnagy 2008. február 15. 19:57
  „muck2008@freemail.hu

  itt lehet jelentkezni azoknak akik ellenzik, és azt szeretnék hogy máshol épülne meg (pl. a Plaza mögötti terület a határ felé)

  Fel kell venni a kapcsolatot a
  - greenpeace-vel,
  - a castanea-val (Hárs Olivér holnap a GYIK-ban lesz 11 órától tart előadás t és sétát ) és
  - a Környved.Miniszternek kell eljuttatni tiltakozó aláírásokat tartalmazó levelet ( a Rába habzása miatt is kiállt)
  - media is fontos (soproni körzeti híradó, TV2Napló műsora) stb..
  - bevonhatóak az oktatási intézmények az aláírás gyűjtésben (Castanea az ovisoknak is vezet túrát)
  - tiltakozhatna az Erdészeti Egyetemen is ( röhejes hogy pont itt kell küzdeni az erdőért ahol nagy múltú az erdész képzés)

  ahogy Pécsen tették és mellé állt a Köztársasági elnök!!

  Van nekünk soproni születésű ismert emberünk : Csollány Szilveszter, HillerIstván, Csiszár Jenő,Szokolay Sándor és még sorolhatnám... (politikától függetlenül)

  KÉREM, KEZDJE EL VALAKI ÉS TEGYE KÖZZÉ A KEZDEMÉNYEZÉST!”
 • 40. Horváth A. 2008. február 15. 18:24
  „Sajnálom, hogy nem érem fel agyilag azt az állatfajtát, aki elsétálva egy szép "zöld" terület mellett elhatározza, hogy ezt a területet megszerzi szállodának, vagy bármilyen más pénzcsináló befektetésnek. Ja, hogy akik ott laknak, azok ettől megdöglenek... az nem számít! Hát itt ugyanezt látom...
  Szívesen kimegyek romot eltakarítani, aztán hagyják az erdőt nőni, nem kell a pénzfialó ötletelés. Kár, hogy ez a vállalkozónak becézett fajta csak az első életvitelét érintő betegség után döbben rá, hogy milyen hiábavaló életet él, ami eseteket nem az ilyen kórháznak álcázott intézménnyel lehet megelőzni, hanem a természet szépségének élvezetével és gondozásával. El a kezekkel az erdei tisztásoktól!”
 • 39. Feldmár_András 2008. február 15. 18:08
  „Béla, ez a projek az első lépés egy erdő tönkretétele felé és ez túlmutat a mi életünkön. Ebben a megyében talán ez az egyetlen normális egybefüggő hegyvidéki erdő. Nem szabad felszabdalni, nem szabad kitenni annak a környezetterhelésnek, amit a megnövekedett gépkocsiforgalom fog jelenteni. A műút már így is kettészeli a tölgyes mocsárt, most majd az ott élő élővilág is kipusztul. Meg lehet nézni a Tv torony mekkora forgalmat generál, pedig ott csak pár ember dolgozik. Sokkal több embernek szívügye a soproni erdő, mint azt sokan gondolják, így ez a beruházás nem fog megvalósulni. Tönkretették a lővéreket, tehetségtelen építészre bízták a Deák teret, gondok vannak a Petőfi térrel és most nekiugranának az erdőnek... na azt már nem. Mindent azért nem szabad, ez egy olyan jelentőségü kérdés, ami a lakosság több, mint felét érdekli, tehát nincsen az a szerv, aki itélkezhetne az őket megválasztó tömeg felett. Ez nem politikai ügy, itt Sopron egyik legfontosabb értékéről van szó, amit az itt lakók meg fognak védeni, ez nem kétség. Ezt a fórumot kevesen használják, ezért is ennyire visszafogott, ha az indexre került volna a téma, na ott lenne igazán mocskolódás. Sztem ezt a fórumot nem moderálják, de ki tudja... Úgy tudom a mostani főépítész is más városból származik, így aztán nem is ívodhatott a vérébe, h milyen az amikor valaki gyerekkorától átéli hogyan változik a város, hogyan írtják, majd szület újjá egy-egy erdőrész. Neki is menni kellene lassan, eljárt felette az idő, túl sok félresikeredett projekthez adta a nevét, belegyezését. Vannak soproni születésű, tehetséges emberek, pl Fekete Szilárd, aki mind szakmailga, mind emberileg megállná a helyét.

  Miért lenne becsületsértés, ha az ember utánanéz a dolgoknak. Nem én voltam olyan meggondolatlan, h felraktam magam az iwiw-re, miközben másokat felháborító dolgon töröm az agyam. Sosem voltam irigy, de az igazságtalanság és egyes befektetői csoprotok arcátlan magatartása az mindig is felháborított.”
 • 38. Urambátyám 2008. február 15. 16:51
  „Kik a tervtanács tagjai? Milyen üzleti kapcsolatban állnak a beruházóval akár áttételesen is? Megint a "beépítő maffia" fog nyeri? Lásd. Kutyahegy, Aranyhegy, József A. u. sportpály stb. Hol vannak az igazi oknyomozó újságírók? Csak azért mert a mindenkori önkormányzat meg a hivatal megrendeléseket ad nekik még nem kéne kussolni! Nem erről volt szó ´89 ben hanem a nyilvánosság erejével bíztattak mindenkit az álrendszerváltásra...”
 • 37. joco 2008. február 15. 16:37
  „Hiába tiltakozás : a perkovátzi-tér is "megvalosult"”
 • 36. Béla21 2008. február 15. 15:57
  „Castenea majd utolag akar tiltakozni itt is és esetleg megváltoztatni majd az egyik virágágyás helyét? Mert ugye a Deák tér esetében utolag csaknagyságrendileg csak ennyit értek el körübelül...”
 • 35. Haya 2008. február 15. 15:30
  „Persze, méghogy szigorú előírások lesznek. A nagy francot.
  Ezzel tömik be a szánkat.... Ha már megvan (lesz) minden engedély, ha már elkezdték az egész cécót, akkor úgysem lehet mit tenni.... Persze ha egy adófizető városlakó valami piti szart akkar engedélyeztetni a saját házánál (kerítés, faház, kocsibeálló stb.) akkor meghurcolják, mindenbe belekötnek stb. Kiskirályok vannak az önkormányzatnál, kiskirályok.... Remélem bele is buknak ebbe a projektbe!”
 • 34. Pajzs 2008. február 15. 15:24
  „19-es "edész" hozzászólónak:
  Persze, megint mindenért a Kisalföld a hibás...
  Ha nem írta volna meg a cikket, akkor most nem dobálózhatna sárral rá...
  Valószínű nem volt éppen kultúrált az írása, azért nem jelent meg. Nekem mindig megjelent, csak nem kell durvulni...”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rét utca: A hajléktalanok mindig visszatérnek

Sopron - Legkorábban nyár elején rendeződhet a Rét utca 25. alatti egykori nevelési tanácsadó… Tovább olvasom