Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Támogatás nélkül nehéz a felújítás

A soproni Várkerülettől néhány lépésre lehangoló, düledező házak fogadják a turistákat.
A lakótelepi tömbházak, panelépületek esetében nyilvánvalóvá vált, hogy modernizálásuk csak állami, illetve önkormányzati segítséggel jöhet létre. A költségek egyharmadát állja az állam, egyharmadát az önkormányzat, a többit pedig a lakóközösségek. Hasonló segítség nélkül megoldhatatlannak látszik a tágabb értelemben vett belváros házainak rehabilitációja.

Egyeztetni kell a hivatallal

– Eddig hatmillió forintot költöttünk a korábban kívül-belül lerobbant udvari lakásunk felújítására – meséli Barta Krisztina kismama a Balfi utcából. – Igaz, mi a tetőteret is beépítettük, de enélkül is tetemes költségekkel jár egy hasonló korú, műemlék épületben lévő lakás modernizálása.
A Balfi utcai házakban 2–3 lakás található. A tulajdonosok nagy részének nehézségekbe ütközik a felújításhoz szükséges összeg előteremtése. Az évszázados műemlék épületekben a terveket egyeztetni kell a műemlék-felügyelettel, és a munkálatok során a hivatal szigorú megkötései szerint kell eljárni. A nyílászárók cseréje jelenti még a legkisebb költséget, amire szükség van, mivel a poncichter házak többségében nem megoldott a szigetelés, időszerű a födém és a tetőszerkezet felújítása is.

Elhanyagolt közös udvar

– Egyedül nem sokra megyünk – folytatja Krisztina. – A saját épületrészünket felújítjuk, de az osztatlan közös tulajdonban lévő udvar változatlanul elhanyagolt, a lépcsőfeljárónk is életveszélyes.
– A legsürgetőbb feladatunk egyelőre a közvetlen műemléki belváros rekonstrukciója, annak vonzóvá tétele – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Kuslits Tibor főépítész. – Szükséges lenne a tágabb értelemben a belvároshoz tartozó, úgynevezett gazdanegyed rehabilitációja is, de az önkormányzatnak állami segítség nélkül erre nincsen anyagi forrása.

Útburkolatcsere 2006-ra

A város Balfi utcai tervei között szerepel a szennyvízcsatorna-hálózat cseréje – uniós források segítségével –, valamint 2006 decemberéig az utcaburkolat cseréje is. A lakók felújítási költségeinek enyhítésére azonban egyelőre nem létezik se állami, se önkormányzati támogatási program.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonegy új ingatlan Harkán

Harkán huszonegy új építési telket alakítanak ki. Közművesítésük előkészítése már elkezdődött. Tovább olvasom