Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Támogatás nélkül is mentenek az önkéntes tűzoltók

Régió - Világos helyzetet teremthet az önkéntes tűzoltó-egyesületek működésében a jövő év elején életbe lépő új törvény. A szabályozás szerint az önkéntesek az állami pályázatokon ugyanolyan feltételek mellett vehetnek részt, mint más civil szervezet. Megyénkben 110 önkéntes egyesület működik.
– A hivatásos tűzoltóságok mellett számítunk az önkéntesek munkájára, ugyanakkor arra nincs mód, hogy minden település, ahol ilyen egyesület működik, külön állami forrást kapjon – mondta el a Kisalföld megkeresésére Funk József polgári védelmi ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőhelyettese. – Jelenleg két pályázat áll rendelkezésre, az egyiket az országos katasztrófavédelem, a másikat a tűzoltószövetség írja ki. Az elbírálásnál figyelembe veszik, hogy az elmúlt évben hányszor kérték a segítségüket, hányszor vonultak – tudtuk meg. (A hivatásos tűzoltóságok külön megállapodás alapján riasztják az önkénteseket. A szerződésben kikötés, hogy a munkájukat ingyen és bérmentve végzik.) A törvény kompromisszum eredménye, a változtatást és így a viszonyok rendezése az önkéntesektől származott.

Mindenesetre az önkéntes tűzoltóságok helyzete, műszaki felszereltsége folyamatosan romlik. A járművek elöregedtek, azok a települések viszont szerencsésnek mondhatják magukat, amelyeknek van valamilyen külföldi testvérközségük. Onnan ugyanis olcsóbban lehet járművet szerezni. Az viszont nem lehet cél, hogy a magyar önkéntesek leselejtezett gépeket használjanak. Az is igaz, hogy az egyesületek a kárelhárítás mellett a helyi fiatalságot is összefogják, értelmes elfoglaltságot adnak nekik és nevelik az utánpótlást. S ez utóbbi feladat már valóban nem kapcsolódik szorosan a tűzoltáshoz.

Az önkéntes tűzoltók a hivatásosok munkáját segítik. Állami támogatást nem kapnak, pedig szükség van rájuk. Illusztráció
Az önkéntes tűzoltók a hivatásosok munkáját segítik. Állami támogatást nem kapnak, pedig szükség van rájuk. Illusztráció

A hegykői önkéntesek az egyik leggyakrabban riasztott egyesület, idén több mint tíz esetben vonultak, segítették a soproni hivatásosokat. Az állomány műszaki felszereltsége jónak mondható.

– Kapuvártól és Soprontól is húsz-húsz kilométerre vagyunk, azaz hozzánk legalább húsz perc alatt ér ki a segítség. Ezért erősítjük a tűzoltóságunkat – indokolta a fejlesztés szükségességét Varga József parancsnok. – A ruházat sem olcsó, egy teljes felszerelés ára eléri a háromszázezer forintot. Ehhez jön még a vonulás költsége, a jármű fenntartása. Tavaly egyetlen forint állami támogatást sem kaptunk, a pályázatokon is csupán 150 ezer forintot. Az önkormányzat az elmúlt évben és idén is 700 ezer forinttal támogat bennünket.

A Sopront sújtotta vihar utáni kárelhárításban aktívan részt vettek az önkéntes tűzoltó-egyesületek is. Szükség is volt rájuk...

Olvasóink írták

 • 4. firefighter 2008. június 17. 09:49
  „Sajnos nincs pénz. Amikor éves szinten pár tízezer forntról beszélünk egy-egy egyesületnél, hát az eléggé elszomorító. A főként versenyekre használatos kismotorfecskendők hamarosan elhasználódnak, egy új ehhez hasonló darab több millió forint is lehet. És még nem esett szó védőfelszerelésről, gépjárművekről...de lehetne sorolni a dolgokat.
  Nézni kell optimistán előre, minden lehetőséget ki kell aknázni, mert nem lesz egyszerű az "életbenmaradás"...”
 • 3. ÖTE 2008. június 17. 08:09
  „Tisztelt Nagy Úr!

  Bár stílusával nem értek egyet, de hozzászólása vitaindítónak kétségtelenül jó.

  Mire gondolt, mi az, ami hihetetlen baromság?

  Bízom válaszában!”
 • 2. Nagy Zoltán 2008. június 17. 05:47
  „Ez hihetetlen baromság!”
 • 1. Elisabeth Handschel 2008. június 16. 20:57
  „Köszönöm, !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felhővadászok és gladiátorok

Fertőrákos - A gyerekek élvezték a legjobban a Fertőrákoson második alkalommal megrendezett Mithras… Tovább olvasom