Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Támogatás az egykori cukorgyáraknak

Petőháza - Országos szinten 12,5 milliárd forintos összegre pályázhatnak azok a vállalkozások, amelyek a cukorgyár bezárása miatt vesztettek megrendelést. Az újonnan betelepült cégeknek is jól jön a segítség.


A petőháziaknak még mindig fáj, hogy több mint egy évvel ezelőtt (Kisalföld, 2007. november 21., Bezárják a cukorgyárat) végleg bezárták a cukorgyárat. Az egykori dolgozók közül még most is sokan könnyes szemmel mennek el a gyárkapu előtt. Az üzemben eltöltött éveket egykönnyen nem lehet elfelejteni. Büszkék voltak, hogy a kistelepülés nevét országszerte több ezer diák tanulta meg, amikor a hazánkban működő cukorgyárak volt a lecke. Az itt élők tudják, a gyár többet nem termelhet, s az egykori biztonságot és jólétet nehéz lesz visszahozni.

Még úgy is, hogy a napokban jelentették be, hogy a kormányzat 12,5 milliárd forinttal támogatja azon vállalkozásokat, amelyek az ottani cukorgyár bezárása miatt vesztettek megrendeléseket. A pályázaton az újonnan betelepült cégek is részt vehetnek. Előny, ha a tervezett beruházások 2010-ig megvalósíthatók. Az elmúlt években Magyarországon a petőházi mellett három városban – Szerencsen, Szolnokon, valamint Kabán – szűnt meg a termelés. Így egyenként mintegy hárommilliárd forint pluszpénzre lehet számítani. (A pénz felhasználására egészen merész tervek is születtek. Kabán például 200 millió forintból a fürdőt fejlesztenék.)

A tervek szerint a petőházi cukorgyár területén működő és az egykori beszállító cégek mintegy hárommilliárd forintos állami támogatást kapnának.Fotó: Kisalföld-archívum
A tervek szerint a petőházi cukorgyár területén működő és az egykori beszállító cégek mintegy hárommilliárd forintos állami támogatást kapnának.Fotó: Kisalföld-archívum


– A végleges kiírás még nem jelent meg, így nem tudható, hogy milyen területre és milyen feltételekkel lehet pályázni – mondta el a Kisalföld megkeresésére Deák Levente, az első betelepült cég, a Pellet Produkt Kft. ügyvezető igazgatója. – Véleményem szerint félő, hogy a fennálló pénzből nem egyenlő mértékben részesülhetnek a cukorgyárak. Gondolok itt arra, hogy a nyugati régióba összességében kevesebb támogatás érkezik. Pedig most igazán jól jönnének a plusz állami pénzek. Esetünkben az infrastruktúra fejlesztésére, valamint új állások létesítésére és a meglévők megtartására is kellene a támogatás. Akár három műszakban is tudnánk termelni, amennyiben lenne elegendő nyersanyag. A beszállítói kör növelése érdekében tehát jó lenne egy szárítóberendezést üzembe állítani. Mindezek jelen pillanatban saját erőből nem finanszírozhatók.

Folyamatos az érdeklődés
A petőházi üzemben a terveknek megfelelően zajlik a bontás. Befektetők is érdeklődnek. A gyártelep főként az energetika területén működő cégeknek lehet vonzó, ugyanis rendelkezésre áll a vasúti összeköttetés, valamint rá lehet csatlakozni az országos villamosenergia-hálózatra is.
 

Olvasóink írták

  • 3. pampus 2009. március 25. 07:50
    „Ja lehetne kukoricát termelni tűzifa és szén helyett, hisz így nem kell importálni drága euróért tüzelőt! Az alföldön jól bevált e termék fűtőanyagnak.”
  • 2. FREDDY/S 2009. március 24. 19:26
    „A cukorrépa helyett lehetne kukoricát termelni, nemde”
  • 1. info2009* 2009. március 24. 18:11
    „A leglogikusabb az lenne, ha a telepules ujrainditana a cukorgyarat. Az egyertelmu, hogy a kulfoldi cegek azert vettek meg olcson a hazai nagy vallalatokat, hogy bezerjak, s igy a konkurenciatol megszabaduljanak. Kormanyaink ebben orommel kozremukodtek. Tehat, lehet ismet cukorrepat termelni es tamogatast kapni a gyar ujrainditasahoz? Azonnnal be kell fejezni a bontast! Nem szabad belenyugodni a munkahelyek szandekos megszuntetesebe!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószer-ügyben hoztak ítéletet

Sopron - Kábítószert csempésztek külföldről azok a soproni fiatalok, akiket felfüggesztett… Tovább olvasom