Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Tálcán kínált hitelek

Ma már könnyű hitelhez jutni. A bankok és a különböző pénzügyi csoportok szinte tálcán kínálják a pénzt, s az ügyintézés is egyszerűsödött.
Aki azonban nem elég figyelmes, drágán fizeti meg a gyors hitel árát. Elmúltak már azok az idők, amikor személyi hitelhez csak nagy nehézségek árán – kezes(ek), fedezet – és csak a bankokban lehetett hozzájutni. Ezen a területen is kínálati piac alakult ki, a bankok egymást licitálják felül. A könnyű hitelnek azonban nagy ára lehet. –Még az elmúlt év tavaszán kerültem átmeneti pénzzavarba – idézi fel a történteket K. -né Mária. – Néhány tízezer forintra lett volna szükségem. Véletlenül láttam meg egy hirdetőtáblán a számomra még ismeretlen pénzügyi társaság reklámját.

Felhívtam a megadott számot, s az ügyintéző felkeresett. Nem volt szükség semmilyen igazolásra, csupán „bemondás" alapján írta fel a jövedelmi viszonyainkat, s a közüzemi számlák alapján felmérte a kiadásainkat. Másnap átvehettem a pénzt. Először csábító volt, hogy házhoz jönnek a heti részletekért, nem nekem kell bajlódnom feladásukkal. Akkor is tisztában voltam vele, hogy mit vállalok, de ma már meggondolnám, hogy megéri-e majdnem a dupláját visszafizetnem az összegnek, mert a teljes hiteldíjmutató (THM) 227 százalékos volt. Ez volt az ára a valóban egyszerű hitelfelvételnek. Tény, hogy a bankokban sem nehéz kölcsönhöz jutni.

Néhány százezer forinthoz már egyedül, kezes nélkül, jövedelemigazolás és két közüzemi számla (az egyik általában vezetékes telefoné kell, hogy legyen) bemutatásával hozzá lehet jutni. Ötszázezer forint hitel esetén a havi törlesztőrészlet – három évi futamidőre – húszezer forint körül alakul, néhány száz forint eltéréssel, függően az adott bank esetleges akciójától. Könnyen kiszámítható, hogy ebben az esetben a 720 ezer forintért vettünk 500 ezret.

Az egyik bank, amely személyikölcsön-akciót hirdet két százalékos kamatkedvezménnyel – természetesen kezes és fedezet nélkül – 21,88-31,25 százalékban határozta meg a teljes hiteldíj-mutatót. Ebben nincs semmi különös, de ugyanez a pénzintézet az egyik hipermarkettel partneri viszonyban már 24,65–37,66 százalékot kér, igaz, a vásárlók az áruházban is igényelhetik a hitelt. Háromszázezer forint esetén nincs másra szükség, mint 60 ezer forint nettó jövedelemre, amelyet a munkáltató igazol és bankszámlára utal, valamint előfizetéses mobiltelefonra (vagy vezetékesre).

A 22 évesnél idősebb igénylő természetesen nem szerepelhet a banki adóslistán. Egy másik bank házhoz viszi a hitelt. Az úgynevezett mobilbankárok szinte mindent elintéznek – számlanyitás, személyi kölcsön, jelzáloghitel –, mindezt rövid határidővel. A kölcsönre sóvárgó pedig csak kapkodja a fejét. És akkor még nem szóltunk a különböző tanácsadó és hitelkiváltó irodákról, amelyek akár minimálbérre vagy nyugdíjra is folyósítanak hitelt.

Egy magát megnevezni nem kívánó pénzügyi tanácsadó szerint nagy kockázatot rejt magában, ha valaki nem néz alaposan utána, hogy mikor, milyen feltételekkel vesz fel kölcsönt. A banki ügyleteknél fontos a kölcsönös bizalom. Általános tapasztalat, hogy az emberek először „saját" pénzintézetükhöz fordulnak segítségért, s csak ha elutasításban részesülnek, keresnek más megoldást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétnyelvű jogi tanácsadás

Márciusban lesz egy éve, hogy Kismartonban (Eisenstadt) kétnyelvű jogi tanácsadás várja az… Tovább olvasom