Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Talált tárgyak a hivatalban

Sopron - Irataink elvesztését az okmányirodában és a rendőrségen kell bejelentenünk, s ugyanitt kötelességünk jelezni, ha idegen holmit találtunk. Arról is alkottak rendeletet, mikor illeti meg a talált dolog a becsületes megtalálót.
– Az okmányok elvesztését három napon belül be kell jelenteni a polgármesteri hivatal okmányirodájában. Külföldön ebből a célból a helyi külképviseletet kell felkeresnünk, de bejelentést tehetünk a rendőrségen is – tájékoztatta a Kisalföldet dr. Tószegi Ildikó, a soproni polgármesteri hivatal igazgatási osztályvezetője.

– A mindenki által látogatható létesítményekben és a közlekedési eszközökön talált dolgokat az adott hivatal vagy vállalat alkalmazottjának kell átadni. Az utcán talált tárgyat a rendőrségen vagy a polgármesteri hivatal igazgatási osztályán adhatjuk le. Ez állampolgári kötelesség, hiszen a rendelet szerint a megtaláló a talált dolgot 8 napon belül köteles az elvesztőjének, tulajdonosának vagy más átvételre jogosult személynek átadni, illetve a jegyzőnek beszolgáltatni.

Aki ezt elmulasztja, jogtalan elsajátítást követ el, ami a talált tárgy értékétől függően szabálysértés vagy bűncselekmény – folytatta a szakember.

Az osztályvezetőtől megtudtuk, hogy a becsületes megtaláló a – közterületen – fellelt dolog tulajdonjogát megszerezheti. Nem nyerhető tulajdonjog akkor, ha a tárgyat a mindenki által látogatható hivatalokban, épületekben vagy közlekedési eszközön találták. Ha nem jelentkezik a tulajdonos, a talált tárgyat három hónap elteltével – ha az igényt tart rá – kiadják a megtalálónak azzal, hogy használhatja, de el nem adhatja. Ha egy éven belül jelentkezik a valódi gazdája, a megtalálónak át kell adnia. A megtalálóra egy év után szállhat a tárgy tulajdonjoga. Ha ő nem tartott rá igényt, akkor értékesítik azt. Az így befolyt összeg a magyar államot illeti meg.

A legérdekesebb dolog, amit megőrzésre bevittek a soproni hivatalba, egy papírsárkány volt.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2008. augusztus 12. 14:00
    „Szeretem az ilyen szabályokat, amiket teljes képtelenség ellenőrizni (3 nap, meg 8 nap).
    Kijönnek: hát ez mi ez, ez a használt atomreaktor itt a sufniban, közvetlen ott a 40 útlevél mellett? Hát pont tegnap találtam őket...

    Vicc:
    Talált tárgyak osztályán. - Jó nagyot kívánok, elvesztettem egy élő elefántot. Ügyintéző tanácstlanul körbenéz a sok holmi felé, vakaródik: hát nem is tudom, segítsen kicsit, milyen színű volt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüzép-raktár épül az Ágfalvi úton

Sopron - Közel 130 millió forintért eladja az önkormányzat az Ágfalvi úton a Lippai-iskola kertje és… Tovább olvasom