Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Találkahely erdélyi magyaroknak

Huszonegy évvel ezelőtt a zöldhatáron érkező menekültek elérték Sopront. Az ő támogatásukat tűzte ki célul az erdélyi kör, melynek taglétszáma az alakulás óta megtízszereződött.

A magyarok a testi és lelki terror elől szöktek az anyaországba.

Az erdélyi származású Fábián Lajos és Kárpáti Lászlóné, miután megtalálták számításukat a leghűségesebb városban, segíteni akartak honfitársaiknak, így megalapították Sopronban az erdélyi kört.

– Huszonegy éve mintegy 20–30 család érkezett a városba, hogy itt új hazára leljenek – fogalmazott dr. Úry Előd, a Soproni Erdélyi Kör elnöke, aki 1990-ben a véres márciusi események után jött Magyarországra családjával. A többiekkel együtt a fizikai és a lelki terror elől menekültek. Főorvosként is dolgozhatott volna, de magyar ajkúak nem kerülhettek vezető pozícióba. Megalázták, megfigyelték őket.

– Útlevelet nem kaptam, noha évente beadtam a kérelmemet. Húszoldalas kérdőívet kellett kitöltenem, de a vége mindig ugyanaz lett. Otthon kellett maradnom – emlékezett.

Dr. Úry Elődék ma már kulturális missziót teljesítenek, Erdély történetét Orbán Balázs írásai nyomán ismertették meg az érdeklődőkkel. Fotó: Magasi
Dr. Úry Elődék ma már kulturális missziót teljesítenek, Erdély történetét Orbán Balázs írásai nyomán ismertették meg az érdeklődőkkel. Fotó: Magasi

Úryékat a leghűségesebb város befogadta, akár a többi Erdélyből érkezett családot, akiknek a számát 1000 körülire saccolja az elnök Sopronban. Mindannyian megtalálták helyüket, az erdélyi levegőt azonban nem tudják feledni.

– Évente többször hazautazom. Csak azért, hogy megnézzem a hegyeket, szippantsak egy jó nagyot az oxigéndús levegőből, s meglátogassam az unokatestvéreimet.

Az Erdélyből elszármazottak – mintegy 100 ezer család él hazánkban – elégedettséggel nyugtázzák, hogy szülőföldjüket is elérte a változás. Ugyanakkor biztosak abban, hogy a jelenlegi vezetők sem tettek le a magyarság erőszakos beolvasztásáról, szerintük az autonómia álom marad csupán.

Az erdélyi kör viszont aktívan dolgozik Sopronban, a kezdetekkor még munkához, lakáshoz segítették a menekülteket, majd adományokat gyűjtöttek, ma pedig kulturális missziójukról ismertek.

– Igyekszünk megismertetni az itt élőkkel az erdélyi hagyományokat és Székelyföld történetét. Kiállításokat szervezünk, író-olvasó találkozókat tartunk. Trianoni emlékművet, székely kaput állítottunk, s hamarosan Sütő András szobrát is elkészíttetjük – sorolta.

Fekete március

Úryék a fekete március idején szöktek Magyarországra. Az etnikai zavargások 1990-ben törtek ki Marosvásárhelyen, a harcoknak 5 halottja és 278 sérültje volt. Az eseményt az váltotta ki, hogy a magyarság tüntetett az anyanyelvi oktatás megteremtéséért, amire válaszul a kormány románokat szállított a városba, akik rátámadtak a békésen tiltakozókra.

Olvasóink írták

 • 4. Keglovich 2010. június 21. 12:25
  „Kedeves Obama!
  Úgy gondolom ennek a városnak nem árt a népességszám gyarapodása pláne ha igazi magyarokról van szó.
  Mi befogadtuk őket s ők beágyazódtak s dolgoznak,tesznek ezért a városért.

  Persze ne essünk túlzásoba annak igazán nem örülnék ha a kínaiak is megindulnának.”
 • 3. obama 2010. június 21. 09:06
  „de minekjottekegyaltalan ide? epp eleg itt a baj ezek nelkul is.meg keremoket szepen bandukoljanak visszaa sajat orszagukba.”
 • 2. jucuska40 2010. június 20. 12:06
  „Példa értéküü!!!!!”
 • 1. Keglovich 2010. június 19. 14:27
  „Van szerencsém az Erdélyi kör háza az Erdélyi-ház szomszédságában lakni.
  Nagyszerű,aktív munkát végeznek ami jórészt Dr Úri Előd elkötelezettségének köszönhető.
  Sok soproni szervezet példát vehetne róluk.
  Gratulálok a munkájukhoz és további sikereket kívánok nekik.
  Bátran mondhatom befogadta őket a város s ezt meghálálván a Kör tagjai is sokat tesznek Sopronért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a soproni Tóth Antal-iskola

Tovább folytatódik a soproni Tóth Antal-iskola átalakítása, felújítása, komplex akadálymentesítése.… Tovább olvasom