Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Takarékoskodó egyetemek

Az egyetemeknek pénzmaradvány-képzési kötelezettséget írt elő egy újabb állami intézkedés.
Ez a lépés erre az időszakra szigorú takarékosság bevezetésére kényszeríti az intézményeket, köztük a Nyugat-Magyarországi Egyetemet is.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem ma tartja Intézményi Érdekegyeztető Tanácsának (IÉT) ülését. Az IÉT feladata többek között, hogy munkajogi kérdések, ezen belül különösen a foglalkoztatási, bér- és egyéb illetmény, valamint szociális jellegű problémák döntés-előkészítő és konszenzuson alapuló döntést hozó fóruma legyen. Információink szerint az ülésen a takarékossági intézkedések egyik változataként tekintik át a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete által országosan kivívott béremelés helyi vonatkozásait, a korábban megtörtént létszámleépítés hatásait. A témához tartozik a tavaly novemberben elhatározott karonkénti karcsúsítás eddigi realizálásának számbavétele.

A kérdés napirendre tűzése annál inkább indokolt, mivel információink szerint eleve kemény megszorításokkal kell szembenéznie szeptembertől az ország valamennyi egyetemének, köztük a NyME-nek is. A minisztériumtól kapott értesítés értelmében az intézményeknek a nekik járó idei állami támogatásból pénzmaradványt kell képezniük az év végéig. Ez nagyjából az állami támogatás egy hónapnyi összegének felel meg. A felhalmozás folyamatáról októberben és novemberben is jelentést kérnek a minisztériumban, s ha úgy látják, nem teljesül az elvárás, a decemberi ellátmányból zároltatják a hiányzó részt. A kötelező pénzmaradvány-képzés következményeként elsősorban a szállítói tartozás aránya növekedhet, de gondok jelentkezhetnek decemberben a bérek és az ösztöndíjak kifizetésénél is. Úgy értesültünk, hogy ez a rendelkezés a NyME-nél nem jár automatikusan létszámcsökkentési kényszerrel, mivel egyszeri, nem pedig folyamat os elvonásról van szó. Ez azonban nem jelenti azt, hogy esetenként ne következzen be elbocsátás. Úgy tudjuk, ez a lépés elsősorban a nyugdíjaskorú oktatókat érintheti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maradjon az államé a szanatórium!

Az Állami Szanatórium tervezett önkormányzati átvételéről, illetve a múlt pénteki közgyűlési… Tovább olvasom