Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Takarásban lévő, veszélyes zebra Sopronban

A Ferenczy János utca egyik veszélyes zebrájára hívta fel a figyelmet Rombai László közlekedési szakértő, a soproni baleset-megelőzési bizottság tagja.

– Gyakran autózom a Ferenczy János utcában az iskolák irányából az autóbusz-végállomás felé – kezdte Rombai László, a Kisalföld Volán helyközi üzemének vezetője. – Számos alkalommal megtörtént, hogy hirtelen hátra kellett hőkölniük a zebrán átkelni szándékozó gyalogosoknak vagy épp nekem a fékre taposnom, bármennyire is óvatosan közlekedem ott. Mindez azért, mert a zebrához túlságosan közel esik az első felfestett parkoló. Amikor gépkocsi áll ott, netán egy kisebb-nagyobb teherautó, végképp nem belátható ez a Vas-Villá’-hoz és a piac környékéhez közeli gyalogátkelőhely. Fokozza a veszélyt a reggeli és a kora délutáni órák nagy forgalma, hiszen a Ferenczy utcai iskolákba sok szülő autóval viszi-hozza gyermekét. A megoldást, az átkelőhely jobb áttekinthetőségét az jelentené, ha a zebra előtti első parkolóhelyet megszüntetnék – jelentette ki Rombai László.

A Ferenczy utcai gyalogátkelő az útfelfestés ellenére is balesetveszélyes. Fotó: Magasi Dávid
A Ferenczy utcai gyalogátkelő az útfelfestés ellenére is balesetveszélyes. Fotó: Magasi Dávid

– Felvesszük a kapcsolatot Rombai Lászlóval és mielőbb megszüntetjük a balesetveszélyes helyzetet – reagált a felvetésre Kerekes Attila, Sopron város főmérnöke.

Olvasóink írták

 • 15. norbi29 2011. január 04. 01:03
  „no ha ilyen nagylelkü a város akkor az Ogabona tér 10 elött lévő parkolot is megszüntethené
  jármüalkatrész bolt elé betett paroló ahol ráadásul rendszeresen furgonok állnak meg szinte lehetetlenné teszi az udvari garázsokból való kihajtást.
  kész csoda hogy ott még nem volt baleset”
 • 14. Kukac40 2010. december 31. 11:14
  „ÁrtatlanBárányka akkor a tömegközlekedés nem lesz lassabb? Így is lassú, büdös, hangos. Modernebb környezetbarát buszok már léteznek. inkább erre költenék a pénzt, mint butaságokra. Ha a város közlekedése nem haveri alapon működne, talán élhetőbb lenne a város. Ha a szülők a gyerekeiket nem kocsival vinnék mindenhova, ha a taxisokat, sofőröket megkérdeznék, min változtatnának, vagy melyek azok a helyek amik veszélyesek, talán javulna a dolog. Korlátozzák a forgalmat mert XY ott lakik. A másik öt utca forgalma meg ezért nő, de az nem számít. Amíg ezen nem lesz változás, addig halott ügy. A buszvégállomások kérdése évtizedek óta nincs megoldva és nem is lesz. Pedig az egyik legegyszerűbb probléma.”
 • 13. ÁrtatlanBárányka 2010. december 30. 21:50
  „ezek a zebrák még elmennek, a legnagyobb gebasz, ahogy már valaki említette, hogy keresztezik egymással a forgalmat. Mező-Ferenczy, Balfi-Szeder. Ezeket nem nagyon gondolták át.
  A forgalomlassítás az oké, mert inkább gyalogoljunk meg tömegközlekedjünk. Mint megannyi jól működő felvilágosult városban...”
 • 12. ujidok 2010. december 30. 10:17
  „Legnagyobb probléma ott található, hogy nincs egy olyan szakértői csoport, mint Rombai Úr akik kellő megfizetése mellett, azon dolgoznának, hogy nap, mint nap, feltárják a város veszélyt rejtő szakaszait, valamint átszervezzék Sopron közlekedés rendszerét.
  Sajnos az igazi jó szakemberek eltávoztak, vagy eltávolították őket.

  Véleményem szerint a következő választásokig csodát nem lehet várni, csak egy vegetálás állapotot melyben próbálják ki tölteni a ciklust.”
 • 11. Kukac40 2010. december 30. 09:24
  „Ami ebben a városban van az szégyen. Bebetonozott elvtársakat idelye lenne eltakarítani végérvényesen, akár milyen színű "gúnyát" húztak magukra. A közlekedés "modernizálására" elköltött pénzek nagyrészét idelye lenne visszaszerezni. Bár merre megy az ember, dugó, dugó hátán. Forgalom lassítások, mert az szerintük jó. Igaz, hogy a lassan közlekedő gépkocsik sokkal több károsanyagot bocsátanak ki, de ez nekik nem számít. Átgondolatlan, felelőtlen közlekedési rend jellemzi a várost. Pár "nagyhatalmú" embernek köszönhetően.”
 • 10. orchis 2010. december 30. 09:01
  „Ez mind kritika Kerekes úrnak és munkatársainak, az ilyen ügyeket ugyanis nekik kellene, még a tervezés szintjén észrevenni és nem megszüntetni, hanem megelőzni. Mikor vonja már le a következtetést, és adja át a helyét egy igazi szakembernek?”
 • 9. hideme 2010. december 29. 22:47
  „valamelyik országban csináltak egy tesztet, levették az összes közlekedési táblát egy városban (igaz, nem volt átmenő forgalom, csak az ment be, akinek ott volt dolga, a többieknek volt elkerülő). Mi történt? 1 év alatt 1 baleset történt, egy hölgy véletlenül beleparkolt egy fába. Ugyanis az emberek belátták, hogy segíteni kell egymást, illetve ösztönösen felébredt az óvatosságuk, amelyet a régi rendszer táblái teljesen elaltattak bennük.
  A kérdéses zebránál én mindig lassítok ösztönösen, mert veszélyesnek látszik. Ha jól tudom, nem is volt ott még gyalogos gázolás. Viszont volt már olyan helyen, ahol teljesen jól belátható az átkelőhely. Szerintem nem kellene 1-1 eseményből messzemenő következtetéseket levonni abból, ha valahol baleset történik.
  Az a baj szerintem, hogy nagyon igaz a mondás, hogy ha a magyarnak azt mondják, f*ngjál egyet, az be is sz*rik. Lassan egy-két balesetre hivatkozva olyan szinten leszünk már szabályozva, hogy kedvünk sem lesz kimenni az utakra...”
 • 8. ÁrtatlanBárányka 2010. december 29. 22:40
  „nem kell 80-nal lefelé jönni...”
 • 7. Kuvasz 2010. december 29. 15:37
  „Még egy eszembe jutott. Valamennyi útkereszteződésben, ahol zebra van, ezek után meg kellene vizsgálni a megállás, várakozás engedélyezését, hioszen nem egy olyan utcasarkot látni, ahol a várakozásrta leállított kocsik gyakorlatilag a zebráig érnek. Pedig erre van konkrté KRESz szabály. Jó lenne betartani és betartatni.”
 • 6. Kuvasz 2010. december 29. 15:26
  „Alpokalja!
  Teljesen igazad van. Aki ezt a forgalmi rendet kialakította, abszolút tájékozatlan, mondhatnám laikus kezdő volt forgalom szabályozási kérdésekben. Nagyon sürgősen vissza kellene állítani a NORMÁLIS rendet.
  De hadd mondjak még egy-két apróságot.
  Illenbe a zebrákat megvilágítani, mert sötétben csak a jó Isten vigyáz a gyalogosokra, mert abszolút nem látni a már elkopott, valamikor ezer éve felfestett zebrákat.
  Illene a táblák elhelyezését is felülvizsgálni. Sok kereszteződésben fák, hirdetések, vagy más pl. villanyoszlopok takarják a táblákat, vagy rendőrlámpákat (lásd Csengery u. - Mátyás király utca sarok a Kőszegi úti körforgalom felől).
  Finoman fogalmazok, ha azt monmdom, hogy közlekedési káosz van a városban.
  Erre is figyeljen tisztelt főmérnök úr.”
 • 5. tboy 2010. december 29. 15:04
  „Akkor talán meg említhetnénk a Rákóczi Ferenc utcában a Hírsztár előtti útszakaszt.

  A Hírsztárnak felfestett parkolója szabálytalan ha figyelembe vesszük a KRESZ előírását az út szélességére vonatkozóan.

  A tények persze azt mutatják, hogy az illetékesek nem veszik figyelembe az előírást. :)”
 • 4. soproni 2010. december 29. 13:23
  „A Patak utca sarkán is ugyanez a helyzet. A Lackner K. utcában is közvetlenül a gyalogátkelő előtt felfestett parkoló van és nem lehet jól látni a Patak u. felől átkelő gyalogosokat .Ismereteim szerint azon a zebrán történt már gázolás is.Lehet,hogy emiatt?”
 • 3. Nanu 2010. december 29. 11:09
  „Veszélyes zebra ???? Sürgőssen fogják be valahogy :)”
 • 2. Alpokalja 2010. december 29. 11:01
  „Javasolnám a Mező utca és Ferenczy János utca első szakaszának közlekedési rendjét is megfordítani. Valaki okosan kitalálta, hogy a jobboldali közlekedésre berendezkedett országban a forgalmat a bal oldalra kell terelni, így a két utca forgalma totálisan keresztezi egymást a Várfal u.-nál. A Kossuth Lajos u.-ban, a nagyobb (Táncsics u. eleje) körforgalom jobban el tudná vezetni a Ferenczy u. forgalmát. Az Újteleki u. végén lévő kisebb körforgalomban rendszeresen problémás a Mező u.-ból történő kihajtás, valamint a másik körforgalomban is rendszeresen állnak az autók, az iskola előtt szabálytalanul megálló autók miatt.”
 • 1. Csetneky 2010. december 29. 11:24
  „Pontosan ugyanez a helyzet, amikor a Magyar utcáról halad az ember az Ötvös utcába. Ott a zebrához legközelebb parkoló első autó a zebra felét teljesen eltakarja, csak az utolsó pillanatban lehet észrevenni az esetlegesen átkelni szándékozó gyalogost.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonatpótló buszok Sopron és Szombathely között

Január 11-17-ig Sopron-Bük és Bük-Szombathely között időszakosan vágányzár lesz. Tovább olvasom