Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Tájházak új szerepkörben

A megyei közgyűlés pénteki ülésén döntöttek a fertőszéplaki tájházak sorsáról is.
A képviselők nagy többséggel – 29 igen, 3 nem, 6 tartózkodás – úgy foglaltak állást, hogy a tájházak, amelyek eddig a Soproni Múzeum kiállítóhelyeként működtek, ezentúl a Porpáczy-iskolához tartozzanak. Hiába olvasta fel Széplaki Tamás képviselő Bozsvári István levelét, a közgyűlést nem hatotta meg, az előterjesztést határozattá emelték. Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke az ülést követően a Kisalföld érdeklődésére elmondta, új szakokkal – idegenforgalmi technikus, fűszernövény-termesztő és -feldolgozó – bővül az iskola képzésstruktúrája, ennek megfelelően kell biztosítani az egyes szakmák oktatási feltételeit is.

A népi műemlékegyütteshez a múzeum által nem használt földterület is tartozik. Az iskolához csatolásával megoldódik a középiskola gyakorlóhely-problémája, a tájházak részét képező gazdasági épületek – a földterülettel együtt – az intézményi tangazdaság egyik bázisává válhatnak. Ugyanakkor a tájházak otthont adhatnak az iskolán kívüli közoktatási, helytörténeti, kulturális és művészeti programoknak, valamint a világörökségi tananyag oktatási helyszínét is biztosíthatják.

Az alelnök szerint a tájházak az eredeti funkciójukat megtartják, a szakmai felügyeletet továbbra is a Megyei Múzeumok Igazgatósága látja el, de a fertődi középiskolába integrálódva – amely így általános művelődési központként működik tovább – nagyobb lehetőség lesz pályázatokon való megmérettetésre.

A döntéssel nem ért egyet Bozsvári István. Fertőszéplak polgármestere elsősorban az eljárást kifogásolja, mondván: vele nem egyeztettek részletesen. Arról nem beszélve, hogy a széplakiak az említett – eddig elhanyagolt – földterületen egy mini nemzeti parkot szerettek volna kialakítani, így szolgálva a helyi turizmust.

– Még nem tudom, hogy mitévő legyek, de nem nyugszom bele a határozatba – fejtegette a polgármester. – Ha az iskolának földre van szüksége, készek vagyunk azonnal csereterületet biztosítani. A helyi önkormányzat még az elmúlt év márciusában kezdeményezte a megyénél az elhanyagolt földterület hasznosítását, de nyolc hónapig nem kaptunk választ. Ekkor egy közmeghallgatáson kértem állásfoglalást. Firtl Mátyás ott közölte, a fertődi középiskola bevonásával más hasznosításra készülnek. Úgy gondolom, a minimális együttműködési szándék is hiányzik a megye részéről, s elképzeléseiknek nincs semmiféle garanciája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elküldik a közönségkedvenceket

Tíz soproni színésszel levélben tudatta az új színigazgató, Darvasi Ilona, hogy a következő évadban nem számít a munkájukra. A döntés meglepő, hiszen közönségkedvenceket érint. Az elbocsátottak között van a fiatalok sztárja, Varga Gábor, a férfiak kedvence, Varga Szilvia, de elmegy a színházból az elmúlt évadok egyik legsikeresebb színésze, Selmeczi Roland is... Tovább olvasom