Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Tájékoztató Sopronban - Február 28-ig meghosszabbították az EKÁER-szám próbaüzemét

A január elsejével bevezetett Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer próbaüzemét február 28-ig meghosszabbították.

– Egyelőre teljes a tanácstalanság, sok kérdéssel nem vagyunk még tisztában – árulta el a rendezvény előtt Varga Szabolcs, a fertődi nádipari kft. ügyvezetője. Ő egyike volt annak a több mint kétszáz résztvevőnek, aki ellátogatott a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett, az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerről szóló tájékoztatóra. – Csehországba exportálunk nádat február elején, a kamiont a külföldi partner biztosítja. A cseh vállalkozónak viszont fogalma sincs erről az új rendszerről, s nem tudhatja, mi a teendő. Vannak még tehát nyitott kérdéseink.

Az áruszállítási bejelentési kötelezettség, az EKÁER-szám igénylése mindig a magyar adóalanyt terheli.
Az áruszállítási bejelentési kötelezettség, az EKÁER-szám igénylése mindig a magyar adóalanyt terheli. 


– Az áruszállítási bejelentési kötelezettség, az EKÁER-szám igénylése mindig a magyar adóalanyt terheli. Ha az áru az EU-ból érkezik, akkor a címzettnek, ha az EU-ba megy a termék, akkor a feladónak, belföldön pedig az értékesítőnek kell a számot kérnie. Ha Magyarországról történik a szállítás az EU területére, sem a külföldi fuvarozónak, sem a külföldi címzettnek nincs visszajelentési feladata.

Ha pedig nem az EU-ba kerül az áru, ez esetben már vámáru kategóriáról beszélhetünk, így nincs szükség EKÁER-számra – tudatta a tájékoztató egyik előadója, Kovács Tamás, a megyei vám- és pénzügyőri igazgatóság EKÁER-csoport-vezetője. – A január elsejétől bevezetett rendszer ellenőrzési tapasztalatai szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy sokan még mindig nem tudják eldönteni, az adott szállítást kell-e jelenteni vagy sem a NAV-nak, igényeljenek EKÁER-számot vagy sem. A mentességi kérdések konkrét megválaszolása, valamint minden egyéb tudnivaló az ekaer.nav.gov.hu weboldalon található.

– A tisztességes kereskedők, fuvarozók elemi érdeke az illegális piaci szereplők kiszűrése, az áfacsalások visszaszorítása. Ezért minden vállalkozásnak egy központi elektronikus rendszerben kell még a fuvarozás előtt rögzítenie a szállításhoz kapcsolódó adatokat – hangsúlyozta a fórumon dr. Lázár József, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága tájékoztatási osztályának a vezetője. Egyebek között részletezte: az EKÁER-szám a fuvarozott árukra vonatkozik. Ugyanakkor vannak súlyhoz, értékhatárhoz kötődő mentességi szabályok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A január elsejével bevezetett Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer próbaüzemét február… Tovább olvasom