Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Tábor a barokk művészet jegyében

Ötödik alkalommal rendezi meg a Soproni Képzőművészeti Társaság a Barokk Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábort. Az egyhetes rendezvény külföldi művészek részvételével zajlik.

(illusztráció)
Középpontban a történelmi város

A nagy múltra visszatekintő képzőművészeti társaság mintegy tíz éve került kapcsolatba a Döblingi (Bécsi) Képzőművészeti Körrel és a Grazi Képzőművészeti Társasággal. Kölcsönösen rendeztek kiállításokat egymás munkáiból soproni és ausztriai helyszíneken. Később úgy gondolták, hogy ezt a szépen bimbózó baráti kapcsolatot el kellene mélyíteni. Felmerült az ötlet, hogy erre a legjobb forma a közös alkotás lenne. Így öltött alakot a képzőművészeti tábor gondolata. Ennek éppen öt éve. Most kettős évfordulót ünnepel a tábor: fél évtizedes fennállásán kívül azt is, hogy Sopront 725 éve emelték szabad királyi városi rangra. Ez a momentum pedig nagyon fontos az idei egy hét alatt. A résztvevők ugyanis igénylik, hogy a vendégfogadók minden évben találjanak ki valamilyen témát, ez idén az évfordulóhoz kötődik: Sopron múltját, történetét, jellegzetességeit örökítik meg a munkákban. Egyébként a tábor nevében a baro kk jelző onnan származik, hogy az első évben Sopron barokk emlékeit, épületeit jelölték ki a művek témájául.
Keresztény Richárd, a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke beszámolt arról, hogy idén Bécs, a németországi Bamberg és Graz harminc művésze gyűlt össze a táborban. A képzőművészeti társaságból tízen segítik az egyhetes rendezvény munkáját. A vendégek számára a Vasvillában alakítottak ki műtermet. Szakmai programként az alkotók az agyagozásba és a kerámiakészítésbe is belekóstolhatnak. A szervezők egyebek mellett színházi programokkal, hangversennyel és borkóstolóval is színesítik a programot.

Ihletet ad a különleges atmoszféra

Karl Schellnegger, a graziak vezetője eddig az összes képzőművészeti táborban részt vett. Városunkról nagyon lelkesen beszélt:
– Sopron különleges atmoszférája mindig nagy hatást tesz rám. A művészet lényege az, hogy a környezetet az ember magába szívja, és saját érzésein keresztül azt visszaadja – ez itt mindig rendkívül jól sikerül. A városnézés során több kiállítást is láthattunk, az a benyomásom, hogy Sopron a modern művészet irányába jelentős lépéseket tett. A város mindig sok kulturális lehetőséget nyújt, ráadásul igen magas szinten.
Richard A. Des Balmes, a bécsiek vezetője is ötödször alkot a táborban. Csoportjában főleg akvarellisták dolgoznak, bár ő leginkább rézkarcokkal foglalkozik:
– Szeretem Sopront, kötődöm ehhez a városhoz. A Bécs – Sopron kapcsolatot annak idején még dr. Metzl János, a soproni sebészet volt osztályvezető-főorvosa indítványozta. Csapatunk nem rögtön kapcsolódott be a közös munkába, de azóta lelkesen veszünk részt benne. Sokféle hatás ért itt, és ezekből mindig vittem magammal valamit – fogalmazott a bécsi művész.

A valóság mindent felülmúl

Adelheid Ambrosch újoncnak számít. Először vesz részt a tábor munkájában. Graz környékéről érkezett, és másfél éve tartozik a grazi csoporthoz. Régi jó barátnője Eva Triller-Wiegisser, a soproni származású, de ma már Grazban élő művésznő, aki sokat tett a grazi-soproni kapcsolat fejlődéséért. Ambrosch asszony tőle és másoktól is sok jót hallott már a hűség városáról, de elmondása szerint a valóság mindent felülmúlt.
– Sopron rengeteg kulturális kincset rejt, ami ritkaság egy ilyen kis helyen. Különösen tetszett a belváros, de a római kori ásatások is lenyűgöztek. Nagyon rokonszenves emberekkel ismerkedtem meg a soproni társaságban, és az általuk szervezett programokat is nagyon élveztem, főleg a Dvorzák-hangversenyt. Számomra ez az egyhetes tábor nemcsak arra nyújt lehetőséget, hogy alkossak, hanem arra is, hogy megismerhessem az itt élő embereket, az életmódjukat, a mentalitásukat – összegezte élményeit a grazi hölgy.
A tábor pénteken, 18 órakor kiállítással zárul, amelynek a Várkerület Galéria ad otthont. A művészek bemutatják az érdeklődőknek és egymásnak az egy hét alatt készült legjobb alkotásaikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincezer nézőt vonzott az idei fesztivál

Negyvenötödször vonzott több ezer nézőt Sopron legnagyobb kulturális fesztiválja, a Soproni Ünnepi… Tovább olvasom