Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Szüret Sopronban: Irsai már a kádban érik

Két hét múlva már meg is kóstolhatjuk a Soproni Borvidék idei első borát, az Irsai Olivért. A kék fajták szürete szeptemberben kezdődik.

A hagyományoknak megfelelően a Soproni Borvidéken idén is a legkorábbi érésű, Irsai Olivérrel kezdődött a szüret.

Tachner Kurtnál, idén először géppel szedték le a fürtöket.

– A munkát, a Fertő parti Gute Weidengrund dűlőben kora hajnalban elkezdtük, illetve azonnal ki is préseltük a szőlőt, mert tartottam attól, hogy a napközbeni magas hőmérséklet miatt meleg lesz a must – mondta el megkeresésünkre a borász.

– A must már erjed, úgy számolunk, hogy két hét múlva már megkóstolható lesz a friss bor. A terveink szerint a korai piros veltelini szüretelésének csütörtökön állunk neki, a kékfrankos esetében mindez két-három hét múlva várható. Csapadék már nem kell, inkább sok napsütés.

Taschner Kurt Irsai Olivérjét idén géppel szüretelték. Féltve örzött minőség. Fotó: Filep István
Taschner Kurt Irsai Olivérjét idén géppel szüretelték. Féltve örzött minőség. Fotó: Filep István


Taschner Kurt hozzátette, a szőlő esetében nem ideálisan kezdődött az év. – A hosszan elnyúló tél miatt két hetes késéssel indult el a rügyfakadás, a virágzás idején is hideg volt – folytatta a borász.

– Az eső sem akkor esett, amikor az a szőlőnek ideális lett volna. Ám a természet szépen utoléri magát. Így a must foka kicsit elmarad a tavalyitól, ugyanakkor mennyiségre kicsivel több várható.

A Soproni Borvidéken egy másik borászat, a Roll Pincészet is megkezdte a szüretet.

– Hat év után az idei lehet a legjobb évjárat az Irsai Olivér esetében – közölte Roll Péterné. – Mi csak kézzel szüretelnünk, ugyanis féltjük a vesszőket. A munkával, azért sem tudtunk sokat várni, mert a Fertő parti dűlőnkben a mostani nagy melegek megégették a szőlő egyik oldalát. Emellett a darazsak is megjelentek. Összességében jó termésre számítunk.

Annak ellenére, hogy a fagyok, és az egyéb károk miatt öt-húsz százalékos kiesés várható. Eddig szépek a kék szőlők is, bízunk benne, hogy ez így marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hulladékhelyzet: a Rekultív is jó, az STKH is jó

A Reklutívval és az STKH-val is elégedettek a település vezetők. Az bizonyos, ellátás nélkül semhol… Tovább olvasom