Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Szüret Sopronban

A legkorábban érő borszőlőfajta, az Irsai Olivér szüretjével elkezdődött a Soproni borvidék termésének betakarítása.
– Amikor szemre és ízre úgy találtuk, beérett az Irsai Olivér, a Soproni borvidék legkorábban termést hozó borszőlőfajtája, a nezsideri (Neusiedl am See) laboratóriumban vizsgáltattuk meg szőlőnket. Itt nemcsak a mustfokról, hanem a savak összetételéről is képet kaptunk – mondta Taschner Kurt borász, aki a laboratóriumi eredmények kézhezvétele után egy héttel Sopronban a legelsőként fogott a szürethez.


Taschner Kurt a laboratóriumi eredmények kézhezvétele után egy héttel, Sopronban a legelsőként fogott a szürethez.

– A termést sajnos, mint minden évben, idén is megdézsmálták a szőlőtolvajok. Ettől függetlenül mennyiségre valamivel jobb hozam ígérkezik a tavalyinál: a borvidék 2500 szőlőtermesztője közül alig 25–30-an foglalkozunk – összesen tizenöt hektáron – Irsai Olivérrel, s idén mintegy nyolcvan mázsával számolhatunk hektáronként. A minőség hasonlóan jó lesz az elmúlt évihez.
„ A felvásárlási ár az Irsai esetében ötven százalékkal nőtt: tavaly 40–42 forint volt kilója, idén egyes pincészetek már 65 forintot is megadnak érte."

Ha minden a tervek szerint halad, november elsején már palackokban lesz a 2006-os Irsai Olivér.

– A Soproni borvidék szőlőtermésének mennyisége és minősége nagymértékben függ a következő hetek időjárásától – mondta a Kisalföldnek dr. Szita Miklós, a Vinex borászati cég ügyvezetője. – Amennyiben napsütéses és meleg idő köszönt ránk, akkor még nagyon jó lehet a termés, minőségre is. Ha viszont huzamosan esős és hűvösebb napok következnek, az komolyan veszélyeztetné a cukorképződést, s a szőlő rothadásának folyamata is felerősödne. Ezáltal növekednének a gombafertőzések okozta károk. Főként a harkai részen pusztított a peronoszpóra, míg más területeken a lisztharmat ellen kellett védekezni.

– A hegyközségi tanács kedden ülteti egy asztalhoz a Soproni borvidék szőlőinek legnagyobb felvásárlóit, akkor dőlnek el a felvásárlási árak – folytatta dr. Szita Miklós. – Előzetesen annyit, hogy a tavalyi árakhoz képest 10–25 százalékos emelkedés mindenképpen várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szüreti napok holnaptól

Az Iváncsics Pincészet 2003-as évjáratú kékfrankosa lett a győztese annak a borversenynek, amely Sopron 2006-os zászlósborát volt hivatva kiválasztani. Rigler Zsolt, a Bormarketing Műhely Kht. ügyvezetője és Almássy László, a Pro Kultúra Kht. idegenforgalmi igazgatója elmondta: az ötödik, jubileumi Sopron Város Kékfrankosa kitüntető címért idén 18 gazda és pincészet 24 bora versenyzett. Tovább olvasom