Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Szüret: kiváló termést remélnek Sopronban

Az Irsai Olivér szüretjével kedden elkezdődtek a szőlőbetakarítási munkák a Soproni borvidéken. A termelők nagyjából olyan évet remélnek, mint tavaly: mennyiségben is, minőségben is kiválót.

– A korán érő Irsai Olivér csemege- és borszőlő is. A fajta most érte el a 6,5 ezrelék savtartalmat, ami optimális a borkészítéshez. Ha várnánk a szürettel, a savtartalom csak csökkenne – mondta Taschner István szőlősgazda, aki tíz év óta elsőként fog a szürethez a borvidéken.

Taschner István: „A szőlőkben jég is pusztított, összességében azonban egészségesek a fürtök, jó évjárat várható.
Taschner István: „A szőlőkben jég is pusztított, összességében azonban egészségesek a fürtök, jó évjárat várható." Fotó: Magasi Dávid


Taschner István tudatta: – A termés mennyisége főként a jégverés, de a seregélyek és a fácánok falánksága miatt is a tavalyihoz képest valamivel kevesebb lesz, a minőség viszont kiválónak ígérkezik. Nem egészen fél hektáron termesztünk Irsai Olivért, amely fajtát 1974-ben hoztak be a környékre, 36 hektáron.

Jelenleg csak húsz hektár van belőle, a téesz megszűntével elöregedtek az ültetvények, a privatizálás után sokan kivágták a tőkéket. Azok a területek jórészt máig gondozatlanok. A fajtából még szeretnénk felvásárolni, kilónként 120–130 forintért, ami nagyobb összeg a tavalyinál. Azért jó fajta a Sopron környéki, mert a borvidék a viszonylag hűvösebbek közé tartozik.

Más, melegebb tájakon a sav zömében elveszik, mielőtt szüretelni lehetne, itt viszont a lehető legjobb szintet éri el az érett szőlőben. Az Irsai Olivérből bort is, pezsgőt is készítünk.

Sopron környékén 1160 hektár szőlő található, ennek háromnegyed része kékfrankos. Fotó: M. D.
Sopron környékén 1160 hektár szőlő található, ennek háromnegyed része kékfrankos. Fotó: M. D.


A szőlősgazda hozzátette: ha az időjárás ilyen kegyes marad, akkor szeptember 25-én a kékfrankos és a zweigelt szüretével a kék szőlők betakarítása is elkezdődhet. Sopron környékén 1160 hektár szőlő található, ennek háromnegyed része kékfrankos. Tizenöt százalékot tesz ki az egyéb vörös szőlőfajta, míg tíz százalékon fehér szőlőt termesztenek. Zömében zöldveltelinit, chardonnay-t, sauvignon blanc-t és Irsai Olivért. A terméskilátások kedvezőek.

Olvasóink írták

  • 1. karakter 2012. augusztus 15. 11:38
    „"szeptember 25-én a kékfrankos és a zweigelt szüretével a kék szőlők betakarítása is elkezdődhet"

    Szerintem a zweigelt szürete korábban fog elkezdődni, mint szeptember 25.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babos ismét kikapott Kerbertől

Babos Tímea három játszmában kikapott kedden az ötödik helyen kiemelt Angelique Kerbertől a… Tovább olvasom