Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 20°C Még több cikk.

Szüret egy hónapon át

Sopron - Az előzetes jelzéseknek megfelelően csütörtökön megkezdődött a korai fajtákkal a szüret a Soproni Borvidéken, amely várhatóan egy hónapig tart majd. Taschner Kurt pincészetéből október elején kerül ki az első palack újbor.

Szorgos kezek szedték az Irsai Olivért csütörtökön a Taschner-szőlőbirtokon. Megkezdődött minden idők legkoraibb szürete.

– Egy hónnappal vagyunk előbbre – magyarázta a gazda, miközben szemével vigyázta, miképp kerül a ládákból a darálóba a szépen érett szőlő. – Ládába szüretelünk, mert így nem törnek meg a fürtök saját súlyuk alatt. Nincs léveszteség, és ami nagyon fontos, így elkerülhetjük az oxidációt, ami a korai fehér fajtáknál nagyon fontos. Saját birtokunkon nagyjából fél hektár az Irsai, de vásárolunk is, hogy megfelelhessünk a fogyasztók elvárásainak. A korábbi években november elejére készült el az újbor, az idén a korai szüretnek megfelelően október első napjaiban bonthatjuk fel az első palackot.

Szüret előtt a legfontosabb kérdés, hogy a „kicsik", akik nem dolgozzák fel szőlőjüket, mit kezdjenek a terméssel. Hová, kinek értékesítsék. Az idén bővülnek a lehetőségeik, mert a burgenlandi Szentmargitbányáról (St. Margarethen) megkeresték a Poncichter Szövetkezetet, hogy szívesen vásárolnának soproni szőlőt. Ez a tény és persze alapvetően a termés nyilván befolyásolja majd a felvásárlási árakat.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt gyermekkel az utcára kerülhetnek

Fertőszéplak - Kilátástalan élethelyzetbe került a Fertőszéplaki Primász-Balog család. Albérletüket… Tovább olvasom