Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Szúnyogirtás: mi van a levegőben?

A Nyugat-Magyarországi Egyetem docense, dr. Bessenyei István szerint olyan vegyszerekkel irtják régiónkban a szúnyogokat, amelyek például Ausztriában nem engedélyezettek.
(illusztráció)
– Nemrég Sarród belterületén repülőgépes szúnyogirtást végeztek a K-Othrin 10 ULV nevű, deltametrint tartalmazó szúnyogirtóval – mondja a Bécsben élő, de Sarródon is házat fenntartó dr. Bessenyei István.
– Úgy tudjuk, a szúnyogirtást augusztus közepén megismétlik, ezúttal az Aqua Reslin Super ULV, a permetrint tartalmazó, Magyarországon engedélyezett szerrel.
Az idén azonban szinte egyáltalán nem volt szúnyog, sőt a szomszédos osztrák területeken sem, ahol pedig szigorúan tilos az ilyen fajta szúnyogirtás.

Egy szúnyogra kétszáz ízeltlábú

– Az említett vegyszerek korántsem ártalmatlanok – húzta alá dr. Bessenyei István. – Kutatások szerint egy-egy szúnyogirtáskor a rovarfauna több mint 90 százaléka elpusztul, és egyetlen vérszívó szúnyog elölésekor közel 200 különböző ízeltlábú egyed esik áldozatul. Nemzetközi szervezetek írásos dokumentumai szólnak e szerek veszélyességéről: e vegyi anyagok az emberek hormonháztartását veszélyeztetik és rákkeltő hatás is feltételezhető. Több európai országban – így például Ausztriában, Dániában – használatuk emiatt tiltott. Az EU-ba való belépés küszöbén vajon miképpen lehetséges, hogy szúnyogmentes esztendőben mérgező anyagokkal szórják tele a belterületi zöldséges kerteket és gyümölcsösöket, a nemzeti park környezetéről már nem is szólva?

A védett területen nem adtak ki engedélyt

Dr. Kárpáti László, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója elmondta: hatósági jogkörükből eredően védett területeikre – Fertőbozra, a fertőrákosi kőfejtőre, a Tómalomra, a Fertő tóra, illetve Sopron tájvédelmi körzeteire vonatkozóan – nem adtak ki engedélyt szúnyogirtásra, ám hogy a repülősök betartották-e a határozatot, az csak a későbbiekben kontrollálható. Osztrák oldalon egyébként nemcsak a tó vegyszeres szúnyogirtása tilos, hanem a part menti településeké is. Véleményük szerint az idei szárazság miatt amúgy is igen csekély számban fordultak elő e vérszívók, fölösleges volt hát a vegyszeres beavatkozás.
A szúnyogirtási cég rovartani szakértője kijelentette: ők is amellett lennének, hogy biológiai és nem kémiai védekezéssel kellene felvenni a harcot a szúnyogokkal, ám az előbbi technológia nagyságrendekkel nagyobb költséget jelent. Ugyanakkor a munkákat megrendelő önkormányzatok inkább az olcsóbb megoldásra törekszenek. Cégük azt is kezdeményezte, hogy a kiemelt üdülőkörzetek szúnyogirtásánál a Magyar Turizmus Rt. a jövőben csak a kifejezetten környezetbarát eljárásokat támogassa megrendeléseivel.

Korábban:

Pénzszívó szúnyogok (2002-07-18) >>
Biológiai szert is alkalmaznak (2002-05-22) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Királyságot akarnak

Hunok Szövetsége néven jelölteket állít az őszi soproni helyhatósági választásokon egy új politikai… Tovább olvasom