Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Szűnni nem akaró vastaps a Petőfi színház művészeinek

Sopron - A Petőfi Színházban rég volt ekkora, szűnni nem akaró vastaps premier után, mint az elmúlt szombaton. Kerényi Imre rendező mai aktualitással vitte színre az Egy pohár víz című vígjátékot.

Az Egy pohár víz bemutatóját követően a közönség többször tapsolta vissza a főszereplőket, s jó okuk volt hosszan tartó köszönetre. A rendező és a színészek igazán kitettek magukért. A darab alapvetően vígjáték, uralják a helyzetek komikumai, miközben a legtöbb poénon egyáltalán nincs kedvünk nevetni.

Esetünkben nem közhely, de az Egy pohár víz rólunk szól, még akkor is, ha a cselekmény a XVIII. században játszódik. Cseréljük le az angol neveket magyarra, s azon nyomban a mai magyar valóság tárul elénk. Apró hazugságok, finom cselek, a társadalmi és saját érdekek egymás elleni harca. Pont olyan, mint manapság.

Kiss Zoltán, Huszti Péter, Vásári Mónika megérdemelték a tapsot az Egy pohár víz premiere után. Fotó: Magasi Dávid

Jegyezzük meg gyorsan, a rendező Kerényi Imre formabontóan vitte színre a darabot. Esetünkben nem kekeckedés, hanem elismerő bólintás, hogy az angol királynő aerobikozik, színes divatlapot olvas, és ha megszomjazik, akkor cukormentes üdítőitalt fogyaszt, amikor a nép engedetlen, akkor pedig a kormány távozását követeli. Ezért is tud modern lenni az Egy pohár víz, mert a szemünk előtt, a mi nyelvünkön játszódik a történet. Az a történet, amely nem szól semmi másról, „csak" arról, hogy van egy jóképű udvari testőr, akibe beleszeret egy elárusítólány, egy hercegnő és maga a királynő.

Tipikus történet is lehetne. De nem az! A végén persze a jó elnyeri a jutalmát, a rossz a büntetését, és megköttetik a házasság. Gyakran megesik az ilyesmi.

Az Anna királynő szerepét alakító Pápai Erika újfent bebizonyította, nem csupán a felolvasáshoz ért. Persze, adódhat némi elszólás, de a színész attól jó, mert tud úgy improvizálni, hogy észre sem vesszük a hibát. Csak utólag, amikor a szakavatottak ezt megjegyzik. Mashamot, az udvari testőrt, azaz Kiss Zoltánt ugyancsak megilleti az elismerés. Fiatal kora ellenére úgy formázza szerepét, ahogy az meg van írva. Piros Ildikó (Marlborough), Huszti Péter (Bolingbroke) abszolút hiba nélkül teljesítettek.

S talán nekik kettőjük játékának köszönhetően egy estére azonosulni tudtunk a „negatív hősökkel". Hiszen mi másról szólna az életünk, mint a finom cselekről, az apró harcokról? Még akkor is, ha ezt nem valljuk be magunknak.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feladta a leckét az első hóesés

Sopron - Az idei első nagyobb hóesés jelentős fennakadásokat okozott a városban, annak ellenére,… Tovább olvasom