Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

˝Szülőszoba, tessék belépni!˝ - II. Baba-mama hét Sopronban

˝Nyitott szülőszoba˝, felkészítő tanfolyam és 24 órás baba-mama szobák állnak a soproni Erzsébet-kórházban szülő nők rendelkezésére.

A császármetszések száma itt is – mint világszerte mindenütt – növekszik.

– Az otthonosság megteremtésével és az alternatív lehetőségek széles skálájával célunk a bababarát intézményi cím elnyerése – fogalmazott Molnár Mária, az Erzsébet-kórház vezető szülésznője a péntekig tartó II. Baba-mama héten. A programsorozat előadásai a szülés és gyereknevelés különböző területein adnak tanácsot az érdeklődőknek. A vezető szülésznő előadásában kitért arra is, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a különböző szülést segítő eszközökre, ezeknek speciális székkel, labdával, bordásfallal, matraccal igyekszik az osztály eleget tenni, de a vajúdás alatt zenehallgatásra is lehetőség van. Az elvárásoknak megfelelően 24 órás ˝rooming-in˝ baba-mama szoba is rendelkezésre áll.

Csáki István és felesége, Erika első gyermekükkel, a tegnap született Eszter Annával. Fotó: Magasi
Csáki István és felesége, Erika első gyermekükkel, a szerdán született Eszter Annával. Fotó: Magasi

Jöttödre várva címmel rendszeresen szülésfelkészítő tanfolyamot szervez az intézmény, melyen nemcsak a kismamák ismerhetik meg előzetesen a szülés folyamatát, de az édesapák is felkészülhetnek az újszülött fogadására és szülőszobai ˝teendőikre˝. – Az apás (vagy más hozzátartozóval történő) szülések száma ugyanis emelkedő tendenciát mutat – említette Molnár Mária, majd azt is hozzátette, ugyanez igaz a császármetszések gyakoriságára is. – 2009-ben 28,3 százalék volt intézményünkben a műtéti úton világra segített babák aránya, ez hozzávetőlegesen megegyezik a magyar átlaggal. Így a nyugat-európai adatokat meghaladjuk, míg az USA 32 százalékától elmarad hazánk. A WHO ajánlása szerint 15 százalék körül van az indokolt császármetszések aránya. Az esetek gyakoribbá válását az emelkedő anyai életkorral, az egyre nagyobb súlyú magzatokkal indokolják a szakemberek.

Az Erzsébet-kórház szülészeti osztályán 2000 és 2008 között folyamatosan emelkedett a születésszám, 2009-ben némi visszaesés történt, a 37 ágyas részlegen 790 baba látta meg a napvilágot.


Programok

Csütörtökön a Fő tér 5. szám alatt folytatódnak a Baba-mama hét programjai, 8 és 13 óra között az érdeklődők különböző szűrővizsgálatokon (vérnyomásmérés, látásvizsgálat, testzsír-, vércukorvizsgálat) vehetnek részt, 13 órától ebben a témában Lénártné Kócsi Éva kistérségi vezető védőnő tart előadást. 14 órától Hogy maradjunk karcsúak? címmel a témában Geröly Mónika védőnő és életmód-tanácsadó szólal meg. Pénteken 9 órától a Lenkey utca 1–3. IV. emeleti előadótermében dr. Erdélyi Miklós, a soproni mentőállomás vezetője tart előadást a gyermekkorban gyakorta bekövetkező vészhelyzetekről.

Olvasóink írták

 • 16. Krisztácska 2010. június 14. 13:51
  „Biztosan mindenhol van jó és rossz orvos is! Nem kéne általánosítani. Én személy szerint kétszer szültem Mosonmagyaróváron! Nagyon meg voltam (vagyok) Elégedve az ott dolgozó emberek munkájával.Legyen az csecsemős,nővér szülésznő,vagy orvos!! Pedig pénzem sem volt,nem ezért voltak velem rendesek!! Mindenkinek csak ajánlani tudom!!!”
 • 15. molyhos_tölgy 2010. június 06. 22:17
  „Karazma Farshid és Peitl Szilárd ér itt egyedül vmit. Mind orvos, mind pedig ember!!!”
 • 14. Jetta 2010. május 26. 22:58
  „Tökéletesen egyetértek Anikusz-szal, nekem is ezek a tapasztalataim! Nem gondolom, hogy várandósként komplikáltabb lennék bárkinél- hacsak attól nem, hogy nem osztogatok tömött borítékokat(merthogy nincs miből!!). Szépen hangzik a trendiség követése, de a gyakorlatban ez Sopronban aligha valósul meg.Ahhoz előbb pl. emberbarátnak kellene lenniük - ha már hivatásuknak választották ezt a szakmát- és nem megalázni, kioktatni az oda betévedő, gyanútlan kismamákat. Nem találkoztam ott még segítőkész és figyelmes dolgozóval! Igyekszem ezek után is előítélet mentes maradni, de én sem érzem biztonságban sem magam, sem a születendő gyermekemet a soproni kórházban.”
 • 13. plasztikhattyú 2010. május 26. 13:43
  „11 es Ez egy akkora baromság hogy kényszerítenek oxytocinra EGyébként te nem szültél itt ugyhogy ne ítélkezz,Díícsérd a Pestet jogod van hozzá de hülyeségeket ne beszélj....Mészárszék röhögnöm kell.Meg hogy ki mit mond ezt hagyjuk.Hallottam én terhes anyukát orvost úgy szidni mint a bokrot mert mondta neki finoman szépen hogy enyhén túlsúlyos és ez veszélyt jelenthet a babára és rá is ./ezért már egyesek rossz dokinak titulálják és nem néznek magukba/szóval a ki mit mondott a barátnőm meg a mari meg a joli annak a fele lehet nem igaz./ez jellemző Sopronra pletykatanya:)/Biztosan vannak negatív dolgok, unszimpi dokik ,de azt hiszem ez mindenhol lehet így BP-en is.Én azt mondom hogy jó pár orvos van itt akit lehetne dícsérni,és valóban a csecsemősök is nagyon kedvesek és segítőkészek.ÉN ezt tapasztalatból mondom és nem mástól hallottam:)”
 • 12. kistázi 2010. május 26. 12:44
  „Semennyi pénzért nem szülnék máshol!!!!!Csak is SOPRONBA!!!!!!!!
  Nagyon jó a tapasztalat!!!! Figyelmessek,segítőkész emberek dolgoznak:)
  Mikor bentvoltam szülni azért jöttek ide Peströl és Balatonalmádiból:P Sopron az Sopron!!!!
  Hozzáteszem én Nem Soproni vagyok!”
 • 11. Rézi 2010. május 26. 10:12
  „Én is Pesten szültem mindkét gyermekemet. Az elsőt azért, mert még ott laktunk, a másodikat meg azért, mert elégedett voltam az orvossal és hasonló korú ismerőseimtől annyi rosszat hallottam, hogy nem akartam kísérletezni.
  Én csak egyet nem értek:
  Bárkivel beszéltem itt Sopronban, mindenkinek amint betette a lábát a szülőszobába, azonnal oxytocint adtak, feküdnie kellett, stb.
  Én első gyermekemnél másfél órával a szülés után homokzsákkal a hasamon kaptam meg az oxytocin injekciót, hogy a méhösszehúzódást, tejelválasztást és egyéb folyamatokat segítse.
  A második gyermekem születésekor 8 órányi várakozás után - nem tágultam és nem jöttek az újabb fájások, de senki nem volt életveszélyben - az orvos felajánlotta, mivel már a férjemmel együtt hulla fáradtak voltunk, hogy bekötik az oxytocin infúziót és akkor hamar meglesz a gyerkőc. Belementem. Nem kényszerítettek! De ne tettem volna. Megértettem abban a pillanatban, miért hallok én annyi rosszat, óriási fájdalmakat a szülések után. A lányommal csak akkor fájt a szülésem igazán, amikor kibújt. Fiammal az infúzió hatására hőhullámaim voltak, majd iszonyatos erős fájásaim, szerencsére nem túl sokáig, mert kb. a harmadik-negyedik tolófájással kinn is volt.
  Ha még egyszer szülésre adnám a fejem, akkor is Pesten a Kútvölgyiben tenném azt, mert ott Dr. Vida Gábor kezei között biztonságban éreztem magam és nem utolsó sorban a szülés utáni öltéseket sem éreztem egy pillanatig sem (márpedig a szülés után még ez az, ami fájhat nagyon). Nem mészárszéken éreztem magam, hanem sebészeten, ahol alapos munkát végzett mindenki. Ezúton is köszönet nekik!
  Testvéremet nemrég műtötték itt Sopronban, nőgyógyászati problémával, egy héten belül kétszer, mert olyan alaposan megnézték, mitől van a gyulladás, hogy amikor már jól kellett volna éreznie magát, egyre rosszabbul volt, belázasodott és újabb műtét várt rá. Tanácsom ellenére hagyta magát itt megműteni, utólag már bánja, hogy így tett.”
 • 10. kiscsillag81 2010. május 26. 08:42
  „Szerintem mindenhol vannak jó és kevésbé jó orvosok, és egy szakmailag nagyon jó orvosnak is lehetnek sajnos helytelen döntései, vagy olyan emberi tulajdonságai, ami által kevésbé vonzó. Én Sopronban szültem, sürgősségi császárral, így a szülés élményéből sajnos nem jutott ki, de a nőgyógyász és a gyerekorvos profi és higgadt munkájának köszönhetjük, hogy mindketten jól vagyunk!
  Nyilván a bababarát cím elnyeréséért még dolgozni kell, de például a csecsemősnővérkékről én csak jót tudok mondani, velem mindig nagyon kedvesek és segítőkészek voltak és nagyban megkönnyítették a két hetet, amit bent kellett töltenünk. Ha minden orvos és egyéb ápolónak olyan lenne a hozzáállása, mint némelyik csecsemős nővérnek (pedig nyilván nem ők kaszálnak a szülésekből...), akkor kiemelkedően javulhatna a színvonal. Hozzáteszem, nekem így is a pozitív irányba hajlik a mérleg nyelve.”
 • 9. lujtoth 2010. május 25. 13:52
  „keves anikusz, nem hinném, h. magadban kellene keresned a hibát.
  Ha a bababarát cím elnyerésé valódi igénye a szülészetnek, akkor az nagyon jó. Ha csak a trend diktálja, és nem belülről jön, akkor a lényeg változatlan, marad a jelenlegi szemlélet és rengeteg biztos ami biztos antibiotikummal kezelt újszülött. 2 éve kérdezte az István kórház ambulaciáján egy doktornő, hogy miért szülnek itt ennyien Sopronból, pedig olyan szép az a kórház? Ez kétségtelen, csak valami mást hiányolnak azok a szülők, akik nem kötnek kompromisszumot.”
 • 8. anikusz 2010. május 25. 12:56
  „Örülök, hogy vannak jó tapasztalatok is, én csak a saját és a környezetemben tapasztaltakból indultam ki, és sajnos elég rossz kiindulópont volt. Valahogy úgy voltam vele, hogy nem tudnék olyan helyen szülni, ahol szó szerint FÉLEK. Sajnos nem csak azzal volt problémám, hogy szakmailag nem tették oda magukat, hanem a hozzáállásuk az egészhez volt a legszörnyűbb és az a bánásmód amit kaptam vagy kapott sok családtagom, ismerősöm. De ki tudja, lehet velem van a baj és túl komplikált "eset" vagyok egy soproni kórháznak, na ezért sem szülök itt”
 • 7. BsBe 2010. május 23. 16:40
  „lujtoth 2010.05.22. 12:09 Három gyermeket szültem, az elsőt azért nem Sopronban, mert akkor Pesten laktam.
  De a lányom és a kisebb fiam itt született. Nem szólhatom egy szót sem a soproni kórházra. Ja és szült a lányom már két fiút,(azaz épen egészségesen felnőtt) és a menyem is két gyermeket.
  A kisebb fiam még nincs abban a korban, hogy unokát várjak, de feltehetően az Ő gyermekei is itt fonak megszületni.
  A változás (a régi és a mai szülőszoba, és gyermekszoba között) természetesen szemmel látható, sokat fejlődtek (mint az országban minden kórház) empátiában, anya-gyermek kapcsolatban. Szóval akinek nem telik drága magánklinikára, az is biztonságban érezheti magát a soproni kórházban.”
 • 6. lujtoth 2010. május 22. 12:09
  „Nagyon sok kismamát ismerek, aki hozzám hasonlóan soproni létére nem Sopronban szült. Vállalva ezzel az utazgatást, a szülésre rohanást. Mindhárom gyermekünkkel ezt tettük, mert Sopronban nem éreztem jó kezekben magam. Azok az orvosok ( legalább 5 volt az évek során), akikkel találkoztam, a lehetséges problémák közvetítését tartották feladatuknak, riogattak, és nem éreztem, hogy biztosak lennének a dolgukban. Nem rólam és a babáról szólt a várandosság, hanem a szülészeti protokoll betartásáról és maguk bebiztosításáról, h. nem ők hibáznak, ha mégsem úgy történik minden, mint ideális esetben..ami persze bármikor előfordulhat. Feltételezem, h sokminden megköti a kezüket, de szemléletükben, emberségükben nagyon messze vannak az anya és bababarátságtól. A Bp.-en megismert kórházban sokkal rosszabb körülmények között dolgoznak a kollégáik, de emberileg mindent megkaptam (a gyerekágyon is), amire nekem szükségem volt. Megjegyzem a magánrendelések díja uaz.”
 • 5. Monesz 2010. május 21. 14:12
  „Én meg pont itteni orvosnak köszönhetem, h kiderítette mi bajom, kezelte és rögtön utána terhes is lettem! Imádtam itt szülni, mind a kétszer, és remélem nem utoljára! Egy kicsit haladhatnának a korral, pl csak hagyatt történhet a kitolás, jó lenne egy kád.... , de mindkét szülésem örök és csodálatos emlék!!!! Mindig irigykedek aki még szülés elött áll!”
 • 4. mokus 2010. május 21. 13:07
  „1. Nincs igaza, Sopronban jó szülészek vannak. Én 4 gyermeket szültem, ugyanannál az orvosnál, akiben maximálisan megbíztam és bízok a mai napig is. Dr. Berkes Sándornak hívják, és ha a lányom nagy lesz, őt is hozzá fogom vinni.”
 • 3. plasztikhattyú 2010. május 21. 12:14
  „1.

  Szerintem ezt hagyjuk, ez egyszerűen hülyeség.Lehetséges hogy voltak problémáid és nem tudták megoldani illetve biztos itt is hibáznak az az orvosok. De szerinted máshol nincs ez? Az ismerősöm meg pont BP-ről vidékre ment szülni.Vannak bizonyos betegségekre specializálódott orvosok akik nagyon profik a területükön (még ők is tévedhetnek) de vannak mindenhol lelkiismeretes orvosok akár Sopronban akár máshol.Meg szerinted mindenki csak úgy utazgatni fog.....én kettőt szültem Sopronban nemrég és 13 éve.az egyik igen komplikált volt mégis minden rendben volt és maximálisan meg voltam mindennel elégedve.ÉN biztos nem utagatnék ha egyik orvos nem szimpi vagy gondom van vele elmegyek másikhoz de itt.DE mindenki saját belátása szerint cselekszik.Nekem terhesen az is macera volt hogy 3 x kellet Győrbe menni egy magzatvíz vizsgálat miatt, nemhogy pestre.JÓ egészséget a most szülőknek, és sok sikert a próbálkozóknak is:)”
 • 2. Cerwin 2010. május 21. 06:27
  „anikusz

  Nekünk meg pozitívak a tapasztalataink...”
 • 1. anikusz 2010. május 20. 23:07
  „Baba-Mama hét ide vagy oda, nincs az a pénz amiért én Sopronban hoznám világra a gyermekem. A családom több tagja is majdnem meghalt vagy súlyosan megbetegedett a szülés vagy nőgyógyászati műtét közben vagy után. Nekem sincsenek jó tapasztalataim, egy hozzánemértő banda az egész, ha rájuk hallgatok mai napig nem lenne gyermekem, aztán csodák-csodájára mára már van egy fiam, igaz el kellett ehhez mennem a fővárosba, ahol diagnosztizálták a betegségem, kezeltek, majd egy év múlva megszülhettem a babámat. szóval aki teheti az inkább utazzon máshova, szüljön máshol”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vadászkamara reagál: kivizsgálták a lelőtt kuvasszal kapcsolatos esetet

˝A vadász nem kereste meg a kutya tulajdonosát, nem kért tőle bocsánatot és nem állította azt sem,… Tovább olvasom