Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Születésnapi jókívánság dr. Horváth Dénesnek, fiának emlékér

Sopron - Kilencvenötödik születésnapján köszönti ma a város vezetése a Király Jenő- és Sopronért-díjas dr. Horváth Dénes nyugalmazott gyógyszerészt, fiát, a Kossuth-díjas Horváth Kornélt pedig Sopronért Emlékéremmel tüntetik ki.
A gyermekeire a legbüszkébb

Nagy a készülődés, sürgés-forgás a Horváth–Mühl családban. A família feje, dr. Horváth Dénes a hónap végén ünnepli 95. születésnapját. A család tagjai ma ülik körbe az apát és nagypapát, többek között azért ma, mert a legkisebb fiú, az idén Kossuth-díjat kapott Horváth Kornél is ma tud hazautazni a családjával.

– Négy gyermekem, hat unokám és hat dédunokám van, a születésnapon legalább huszonöten üljük majd körbe az asztalt – sorolja büszkén Dénes bácsi, akit szinte minden soproni jól ismer a patikából.

Hetvenöt évet és két hónapot dolgoztam gyógyszerészként, mindig a betegek rendelkezésére álltam.

– Ha kellett, gyógyszerrel, ha kellett, tanáccsal vagy éppen vigasztalással – mondja az ünnepelt, aki csupán két éve köszönt el a fehér köpenytől és a patikától. Szakmai életútján kipróbált mindent, bár nem mindent önszántából...

A kilencvenöt éves dr. Horváth Dénes csupán két éve rakta le a patikusok fehér köpenyét. Az édesapának kimondhatatlan örömet okozott fia Kossuth-díja, amit persze el kellett hozni Sopronba megmutatni.
A kilencvenöt éves dr. Horváth Dénes csupán két éve rakta le a patikusok fehér köpenyét. Az édesapának kimondhatatlan örömet okozott fia Kossuth-díja, amit persze el kellett hozni Sopronba megmutatni.


– Édesapám is patikus volt, Lövőn volt a gyógyszertára, s bár engem inkább lelkésznek szánt, én is ezt a pályát választottam. Azt gondoltam, abban a kis falusi üzletben fogom leélni az életemet, de tévedtem. 1950-ben államosították a patikát, elvették a házunkat, engem pedig elhelyeztek. Dolgoztam Sopronban, Győrben, végigjártam a ranglétrát, voltam vezető szakfelügyelő, s megérhettem még azt is, hogy a lányom révén, aki szintén gyógyszerész, újra a család saját patikájában álljak be a pult mögé – foglalja össze élete évtizedeit dr. Horváth Dénes, aki ugyanilyen sikeres volt magánéletében is.

– Amikor elvették szinte mindenünket, már három kicsi gyermekünk volt. A legidősebb fiam, Dénes erdészmérnök, az egy évvel fiatalabb Lukács villamosmérnök, Margit gyógyszerész lett és a saját patikáját vezeti. Kornél a legkisebb, ő tíz évvel a nővére után született, Kossuth-díjas zenész. Mindegyikük önállóan választotta a pályáját, s bár Kornélé okozott némi fejtörést, hiszen féltem, ebből nem nagyon lehet megélni, bíztam benne is.

Mindnyájan sikeresek lettek a saját útjukon és én nagyon büszke vagyok a gyerekeimre – mondja csillogó szemmel, megfiatalodó arcvonásokkal Dénes bácsi. Az örömre, amit Kornél fia elismerése okozott, nem is talál szavakat. – Hát ilyen még a mi családunkban sem volt! – neveti el magát.
A lányával, Mühl Nándornéval élő Dénes bácsit ma 11 órakor Fodor Tamás polgármester is felköszönti, Horváth Kornélnak pedig a város nevében Sopronért Emlékéremmel gratulál a nemzeti elismeréshez.

Olvasóink írták

 • 2. Lövői 2008. május 24. 20:20
  „Nem vagyok szakmabeli, ezért Dénes bácsi emberi erényit szeretném kiemelni. Hosszú évtizedek óta - Neki talán nem is az - van szerencsém majdnem baráti viszonyt ápolni vele. Még ma is élményszámba megy, ha találkozhatunk, ha beszélgethetünk régmúlt időkről, főleg a lövői élményekről, történésekről, a falu több generációs lakosságának életéről. Hihetetlen, hogy az Ő korában mekkora energiát fordít kedves falujának eseményeire, történetének megírására. Jól jönne az anyagi segítség, hogy többekkel közös munkája könyv formájában is megjelenhessen. Ne adjuk föl Dénes bácsi, Isten éltessen még nagyon sokáig, erőben, egészségben!”
 • 1. Dr.Schneider Károly 2008. május 24. 18:17
  „Nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm Dénes bácsit és mélyen emlékemben élnek élvezetes gyógyszerismertetői,amit kórházunkban tartott Kapuváron. Ha valamelyik betegem Sopronba tévedt aranyos Dénes bácsi sohasem felejtette el az üdvözlet küldést. Ezt teszem most én is.
  Gartulálok a család sikereinek és kivánom,hogy a Jó Isten sokáig tartsa meg egészségben és megbecsülésben.
  Schneider Karcsi

  Ps.Tisztelettel kérem a T.Szerkesztőséget,hogy csak a főgyógyszerész Úrnak küldjék el e pár személyes sort”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tényleges életfogytiglan a kaszinós kettős gyilkosnak

Győr–Sopron - A nem jogerős döntés értelmében soha nem szabadulhat a fegyházból a harmincéves… Tovább olvasom