Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Szükség van korszerű utakra

A vártnál is nagyobb visszhangot váltanak ki a Virágvölgy jelenével és jövőjével foglalkozó írásunk.
A vártnál is nagyobb visszhangot váltanak ki a Virágvölgy jelenével és jövőjével foglalkozó írásaink, illetve az azokban megjelenő vélemények. Ezúttal Balázs Endre gondolatait tesszük közzé. Szerinte, igenis szükséges, hogy korszerű úthálózatot építsenek a területen.

Abban mindenki egyetért, hogy a Virágvölgy Sopron olyan „tartalékterülete", amely csupán a Lövérekhez hasonlítható. Fejlesztése közügy, azonban a tervezett úthálózat, pontosabban a gyűjtő-és a lakossági utak tervezett szélessége vitákat váltott ki. (Erről legutóbb a Kisalföld augusztus 11-i számában írtunk, „Elégedetlenek az utakkal" címmel.)

Már a rómaiak is kedvelték

– Hallgatassék meg a másik fél is! – érvel Balázs Endre, aki telektulajdonos a Virágvölgyben. – A Virágvölgy valóban Sopron egyik legszebb fekvésű területe. Nem véletlen, hogy a rómaiak is ezen a részen foglalták el állásaikat. Sajnos, az 1900-as évek elején kialakult „nadrágszíjas" birtokviszonyok, illetve az elmúlt évtizedekben teljesen elhanyagolt infrastruktúra miatt nem felel meg a harmadik évezred kihívásainak, a kertvárosias övezetnek. A korábban véleményt nyilvánítók – szerintem – ezt az elmaradott állapotot kívánják bebetonozni. A '60-as évektől épített hétvégi házak, gazdasági épületek felhúzásánál sok esetben nem tartották be a korábbi építési előírásokat sem, számos épületet fennmaradási engedéllyel legalizáltak.

Elkerülhetetlen a fejlesztés

Ezért előfordulhat, hogy az utak elkerülhetetlen szélesítése néhány telek- vagy szőlőtulajdonos számára hátrányos, de felelősen gondolkodva, a jövő érdekében a fejlesztés elkerülhetetlen.

Télen járhatalan utak

Balázs Endre szerint, az egyetlen elfogadható, jó minőségű út a Virágvölgyi, a többi különösen téli, illetve csapadékos időben autóval járhatatlan. Mint mondotta, örülni kelle(ene), hogy előbb-utóbb megoldódhat az útépítés több évtizedes problémája, és tudomásul kell venni, hogy minden építés, fejlesztés kellemetlenségekkel jár. Így lesz ez a tervezett gázhálózat lefektetésénél is.
– Hangsúlyozom azonban, hogy a Virágvölgy kertvárosias jellegét meg lehet és meg is kell őrizni – folytatta Balázs Endre. – Úgy érzem, hogy a mostani vita egy kicsit hasonlít a Deák tér szindrómához, amelyet azonban megfelelő odafigyeléssel és jobb tájékoztatással talán orvosolni lehetne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szükség van a magyar munkaerőre

A magyarok miatt nagy a burgenlandi munkanélküliség – állítja az osztrák munkáskamara. Tovább olvasom