Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Szűkösen, de szeretetben élnek Sopronban

Hogy miért sújt az élet valakit többszörösen, csak a jó Isten tudja, Horváth Mártának mindenesetre rendkívül nehéz kereszt jutott: két, súlyosan fogyatékos gyermeket nevel. A kicsi házban hatan élnek, szűkösen, de szeretetben.
Horváth Márta és velük élő nevelőapja fogad bennünket, az asszony nyakába kapaszkodik a hatéves Márió, karját fogja a tizenhat éves Vivien.  

– Vivien koraszülött volt és oxigénhiánnyal született, ezzel magyarázták az állapotát. Speciális iskolába jár még, de írni és olvasni sem fog tudni megtanulni. Márióval is szülés közben történhetett valami. Epilepsziás, és csaknem teljesen vak – simít végig a kócos kis fürtökön szeretettel az anya. Le sem tudja tenni a kisfiút, mert a kilenckilós, csak pépes ételt nyelni képes Márió kizárólag ölben érzi magát biztonságban. Csak az anya ölében... Járni, ülni sem tud.

– A nevelőapánk, aki amíg bírt, dolgozott, most a nyugdíjával  támogat bennünket. A gyerekek apja csak a bíróság által meghatározott gyerektartást fizeti, ezzel együtt 100 ezer ha összejön havonta. Az öcsémék is itt laknak velünk, ő visz bennünket  Budapestre, mert Máriót   rendszeresen kontrollra kell hordanunk – nehezen jönnek a mondatok az asszonyból, nem akar panaszkodni. A kérdések nyomán azért képet kapunk a családról. A földszinti kis konyhában zajlik nappal az élet. 
  Horváth Márta gyerekeire és téli ruhára költi  a Jóakarat hídján érkezett 150 ezer forintot. Fotó: Magasi
Horváth Márta gyerekeire és téli ruhára költi a Jóakarat hídján érkezett 150 ezer forintot. Fotó: Magasi

Este fel a nagykabát és az udvaron át felmennek a  szobákba. Másfél van belőlük, azokban élnek hatan. Reggel Márta busszal viszi a két gyereket a Doborjáni-iskolába, Máriót ölben cipeli, Vivient kézen fogja. A kisfiúért 11-re, Vivienért egy óra után megy. Amíg a lányáért van oda, a nagypapa vigyáz a kicsire.  Az asszonynak a két gyerek tölti ki teljesen az életét, csak ők számítanak...

– Persze, néha jó lenne egyet sétálni vagy csak magamban lenni, de nem engedhetem el a kezüket. Hogy mi ad erőt? Hát ők, a szeretetük. Mert szeretni, azt tudnak, nagyon... – mondja Horváth Márta és csillogó szemmel, egymást átölelve néznek a fényképezőgépbe.
Ha támogatást adna vagy kérne

A Lapcom Média Alapítvány várja a jóakarat forintjait. Adományaikat átutalással a 12096705-01312657-00100008-as számlaszámon, illetve a lapunkban már megjelent,  ügyfélszolgálati irodáinkban is kihelyezett sárga postai csekkeken juttathatják el hozzánk. Az alapítvány segítségét kérő olvasók jelentkezését a Kisalföld-szerkesztőség, 9021 Győr, Újlak utca 4/A postacímre vagy az alapitvany@kisalfold.hu drótpostacímre várjuk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három gyerekkel, egyedül

Három gyerekkel, egyedül
Leila és Jázmin hároméves ikrek, a kicsi Aisa még csak másfél esztendős. Édesanyjukkal, Serroukh… Tovább olvasom