Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Szúkárosodás miatt kényszervágás

A soproni fenyveseket megtizedelő szúkárosodás immár a turistaútvonalak mellett is kényszervágásokat tesz szükségessé.
A kitermelt lucok helyére többnyire tölgyeket és bükkfákat ültetnek.– Szeretnénk megnyugtatni a kirándulókat és a természetvédőket, hogy a növényegészségügyi szempontból történő lucfenyő kitermelését faültetés követi – mondta elöljáróban dr. Jámbor László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Rt. vezérigazgatója. – Az erdészeti szakhatóság hozzájárulásával nemcsak tölgyeket és bükköket, hanem elegyként lucot is ültetünk, mintegy huszonöt-harminc százalékban.

A soproni fenyveserdőkben először a kilencvenes évek derekán tapasztaltunk szúkárosodást: a lucok mintegy hatvan százalékát kellett kényszervágással kitermelnünk, s ez körülbelül 450 millió forintos értékvesztést okozott a részvénytársaságnak. Akkor a lucok helyére csak tölgyet és bükkfát telepítettünk. Ezt követően a fenyveseket pusztító szú visszaszorult, ám 2003-tól kezdődően újra egyre aggasztóbb méreteket ölt az ilyen jellegű károsodás.

Felméréseink szerint a még meglévő lucok fele veszélyeztetett, ezek kényszervágása elengedhetetlen feladat. A munka most ért olyan szakaszba, hogy a forgalmasabb turistaútvonalak mellett lévő szúkárosodott lucok is a fűrész alá kerülnek. Mindez újabb több tízmilliós kárt jelent az erdőgazdaságnak, az ültetések pedig évi ötvenmillió forintos kiadással járnak.

– A Fehér úti tó környékén már befejeződtek a kényszervágások, most a brennbergi autóspihenőnél, a Köves-árok térségében és a Hidegvíz-völgyben fogtak a szakemberek a beteg lucok kitermeléséhez – tájékoztatott Köveskúti Zoltán erdészetvezetőhelyettes. – A helyszíneken ismertető táblákat helyezünk ki, hogy informáljuk a kirándulókat a munkáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb kenderültetvény

Lakossági jelzésre újabb, ezúttal 25 tőből álló indiaikender- ültetvényt számoltak fel a rendőrök… Tovább olvasom