Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Sztrájkra készülnek

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöksége augusztus 24-én dönt arról, hogy összefogva a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) csatlakoznak-e a tervezett sztrájkhoz – tudtuk meg Nyikos Tivadartól. Sopronban 450 tagja van a PSZ-nek.
A parlament hétfőn elfogadta a közoktatási és a felsőoktatási törvény módosítását. Előzetesen mindkettő elemeit heves vita fogadta, különösen az úgynevezett főiskolai, egyetemi fejlesztési részhozzájárulást, amit máris kötelező tandíjként értelmeznek, másrészt pedig a közoktatásban a kötelező óraszám emelését. Idén szeptembertől heti két óra pluszfoglalkozásra kötelezhetik a tanárokat, jövő szeptembertől pedig a tanítók kötelező óraszámát heti egy, a tanárokét pedig két órával emelik.

Ez a tény önmagában több ezer pedagógus elbocsátás jelentheti. Nyikos Tivadar, a több mint 100 ezer tagot tömörítő PSZ országos elnökségének tagja és soproni körzeti titkára szerint a sztrájk elkerülhetetlen, annak ellenére, hogy elnökségük augusztus 24-én, Balatonföldváron dönt arról, csatlakoznak-e a tervezett megmozduláshoz. Sopronban ezt követően beszélik meg a konkrét teendőket.

– Nálunk a helyzet – már ami az esetleges elbocsátásokat illeti, – talán nem olyan rossz, mint máshol, mert az elmúlt évek iskolabezárásai miatt kevés, ha egyáltalán van felesleges pedagógus – mondta Nyikos Tivadar. – Nem csupán arról van szó azonban, hogy emelkedik a pedagógusok kötelező óraszáma (viszont a diákokét már korábban heti 27 órára csökkentették), szélesebb összefüggésben kell a kormány tervezett lépéseit vizsgálni. Egyelőre ugyanis nem lehet pontosan tudni, mi lesz a ma még közalkalmazottként nyilvántartott technikai és gazdasági dolgozókkal, miképp alakítják át a bérrendszert, az iskolák gazdálkodását.

Ez utóbbi következményeként megszűnne számos intézmény önállósága, arctalanná válnának, viszont az egyetemek mintájára mamutiskolák jönnének létre. Arról nem beszélve, hogy a magyar pedagógusok többet dolgoznak uniós társaiknál, jóval kevesebb pénzért. Szakszervezetünk ezért összefogást szorgalmaz, nemcsak a PDSZ-szel – amely nélkülünk nem tudna sztrájkot szervezni, hiszen csak 20 ezer körül mozog a létszáma –, hanem például a hallgatói önkormányzattal, sőt, akár az orvosokkal is.

A tét most az, hogy sikerül-e a pedagógusok körében meglévő indulatokat oly módon levezetni sztrájkkal, hogy a kormány meggondolja magát és visszalépjen. Abban az esetben, ha lemondunk a sztrájkról, akkor a szakszervezetek elvesztik legitimitásukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befedik a soproni stadion lelátóit

A soproni önkormányzat júniusi ülésén döntött arról, hogy átadja a városi stadion üzemeltetési és hasznosítási jogát az FC Sopront működtető kft.-nek. A határozat nem okozott meglepetést, ugyanis az egykori sportcentrumról (mai nevén MKB-aréna) hasonló megállapodást kötött a város és a női kosárlabdacsapatot fenntartó kft. A szerződés beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Felújították és korszerűsítették az intézményt, részben hitel, részben pedig magántőke bevonásával. Tovább olvasom