Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Sztárok nélkül ünnepelnek Kópházán

Fekete Pákó talán soha nem lesz Kópháza vendége, a kulturális rendezvények szervezői, így Egresitsné Taschner Mónika is jobban kedveli ugyanis a hagyományőrzést.

Igényes programokat tartanak, s szomorúak, mert a tájházra alig kíváncsi valaki.

Kópházán a település újságjáért, a könyvtár és a tájház vezetéséért, a programok összehangolásáért Egresitsné Taschner Mónika felel.

Elmondta: komoly logisztikai feladat elkészíteni évente a rendezvényeket tartalmazó kalendáriumot, hiszen az intézmények mellett egyesületek, civil szervezetek és a nyugdíjasklub szervez programokat a községben. A tervezésnél figyelembe veszik egymás és a környékbeli települések eseményeit és igényeit, a cél az, hogy ne legyen átfedés, a lakók mindenhová eljuthassanak, ahová szeretnének.

– Kópháza legnagyobb rendezvényén, a szüreti felvonuláson a település apraja-nagyja megjelenik. A kiállításokra, bálokra, koncertekre már kevesebben jönnek el, pedig fontosnak tartjuk, hogy a helyiek ismerjék, megismerjék egymást – mondta Mónika.

Egresitsné Taschner Mónika szerint a kópházi tájház nagyobb figyelmet érdemelne. Fotó: Magasi
Egresitsné Taschner Mónika szerint a kópházi tájház nagyobb figyelmet érdemelne. Fotó: Magasi

A kulturális szakembertől megtudtuk, szűkös költségvetésből gazdálkodnak, országos hírű művészekre nincs pénzük, de hála az okos szervezésnek, új fellépők mégis akadnak.

– A környékbeli településekkel együttműködünk, s a mi szereplőinkért cserébe ők is elhozzák a sajátjaikat. Így mindig vannak új arcok a színpadon, a horvát testvérközösségekből, valamint Ausztriából is rendre érkeznek hagyományőrző csoportok. Olyannyira őrizzük a múltunkat, hogy az árusok közül is előnyben részesítjük azokat, akik a műanyag babák és kisautók helyett valami eredetit kínálnak.

Mónikától megtudtuk: a gasztronómiai rendezvények talán a leglátogatottabbak, de a tájházra alig kíváncsi valaki. Tavaly mindössze egy csoport kért tárlatvezetést, pedig a látogatókat több nyelven is tájékoztatják. Az érdeklődők a hagyományos népi építészettel, a korabeli használati tárgyakkal és a katonai kellékekkel ismerkedhetnek itt meg.

– Most hétvégén egy szakmai konferenciának ad otthont a művelődési ház, március 26-án pedig egy horvátországi vegyes kar ingyenkoncertjére várják ide az érdeklődőket este 8 órára.

Olvasóink írták

  • 1. muskátli 2010. március 21. 18:42
    „"Sztárok nélkül ünnepelnek Kópházán" hát akkor hol van Firtl Matyi?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertődiek a ˝Nagy vagy!˝ tévévetélkedőn

A fertődi általános iskola diákjaiból és szülőkből álló csapatát is láthatjuk a TV 2 csatorna… Tovább olvasom