Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Sztár, a legeredményesebb pásztorkutya

Sztár Magyarország első border collie-ja, ˝aki˝ idén a legeredményesebb angol pásztorkutyáknak járó Pentabord- vándorkupát is kiérdemelte.

Még nincs hároméves, de már komoly díjai és gyönyörű serlegei vannak. Nem véletlenül hívják Sztárnak.

Tavaly Sztár volt az első magyar border collie, ˝aki˝ a világ legrangosabb kutyakiállításán – a Cruftson – Special Junior osztálygyőztes lett. A Nagyszentjánoson élő kutyus a fajta őshazájában ért el nagyszerű eredményt.

Soproni gazdái, Friderics Cecília és férje idén újra – több alkalommal is – hatalmas büszkeséggel veregethették meg Sztár hátát.

Sztár és gazdája, Friderics Cecília a Pentabord-vándorkupával. A serleget először nyerte magyar border collie.
Sztár és gazdája, Friderics Cecília a Pentabord-vándorkupával. A serleget először nyerte magyar border collie.

– Első kutyánk egy angol szetter volt, Csírónak hívták. Igazi barát volt, családtag, mindenhova, még az egyetemre is velünk járt. 2007-ben távozott el az örök vadászmezőkre, megsirattuk... Még abban az évben, a véletlenek különös összjátéka folytán úgy döntöttünk, border collie lesz az új családtag. Mivel kisgyermekeink vannak, első szempont volt, hogy olyan fajtát válasszunk, amelyik remekül beilleszkedik a családba, intelligens, egészséges és gyermekszerető. Néhány hét múlva már a miénk is volt egy kiskutya. Olyan gyönyörű volt, hogy nem lehetett másképp hívni, mint Sztár. Négy kiskutya volt az alomban, egy másikba is beleszerettünk, hát azt is elhoztuk, ő a mi Smilie-kánk – meséli a kezdeteket Friderics Cecília. A két fiú mellé később persze kellett egy lány is, ő lett Lola, és vele érkezett a nagyszentjánosi kertbe ˝fivére˝, Trek is, aki már szintén gyűjti a győzelmi serlegeket Angliában.


– Sztárral egy új fejezet ˝robbant be˝ az életünkbe. A kezdetektől sikeresen szerepel a kiállításokon. Élete harmadik versenyén fiatal Európa-győztes lett és kvalifikált a Cruftsra, a világ legrangosabb kutyakiállítására, ahol első magyar border collie-ként – a leghíresebb kennelek juniorjai között – nyert a fiatal osztályban. Erről a megmérettetésről tudni kell, hogy összesen 22 ezer eb vonult fel a világ legrangosabb kutyakiállításának tartott Cruftson, köztük 470 border collie.

Sikereivel minden képzeletünket felülmúlta, és komoly kihívás elé állított minket, hiszen a kiállítások terén semmi tapasztalatunk nem volt. De vele ezt is érdemes megtanulni...

Sztár már két ország championja, idén többek között az Inter Show Champion cím megszerzése gazdái célja.
Sztár idén is sztár maradt. Ő nyerte el a legeredményesebb angol pásztorkutya kannak járó Pentabord-vándorkupát, amit első női öttusázó olimpiai bajnokunk, Vörös Zsuzsanna alapított. Ezt a komoly kitüntetést, amelyért egy éven keresztül az angol és ausztrál terelő fajták versenyeznek, első alkalommal nyerte border collie Magyarországon. A rendkívül sikeres eb, aki a hétköznapokban megmaradt kis gazdái kedves játszópajtásának, tavaly 49 alkalommal szerepelt kiállításokon – ez nem akármilyen erőpróba kutya és gazdi számára egyaránt.

Sztár már két ország championja, idén további három befejezése – ezzel együtt az Inter Show Champion cím megszerzése – gazdái célja, akik szeretnének az eddigi hét külföldi fajtagyőztes cím mellé legalább egy magyart is begyűjteni.

Olvasóink írták

 • 5. jörg 2010. április 02. 21:37
  „Cili!!!
  Nem tudod, ki van jörg mögött, nem baj, itt maradjon is titokban!!!!....ahogy nézem Sztárt, az "unokatesók" szintén gyönyörűek, az arcuk, tekintetük, minden .....
  Nagyon büszkék vagyunk rátok, gondolom Mónikáék is boldogok, csak így tovább!!!! További szép sikereket kívánunk, biztos vagyok, Sztár mindenhol tarolni fog!!!!
  Szeretettel jörg és a többiek!”
 • 4. Innen 2010. április 02. 11:44
  „Gyönyörűséges kutya! Gratulálok a gazdiknak, és Sztárnak a gyűjteményhez!”
 • 3. adele 2010. április 02. 10:08
  „Gyönyörű kutyus és valóban a világ legintelligensebb kutyafajtája. Rengeteg filmben szerepel ilyen fajta kutyus”
 • 2. juthy 2010. április 02. 10:06
  „Gratulálok!!
  Nekem is ilyen kutyusom van, de még csak 4 hetes.”
 • 1. k73 2010. április 02. 09:18
  „Gyönyörű kutyus!
  Elfogadnék egy ilyent :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni Borünnep más helyen

A Fő tér rekonstrukciós munkái miatt idén a Kis-Várkerület parkolójában rendezik a Soproni… Tovább olvasom