Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Sztankay Orsolya Sopronban

A soproni Petőfi Színház jelenti az első színtársulati kötődést Sztankay Orsolyának, a Kossuth-díjas színművész, Sztankay István leányának.

Frissdiplomás színésznő: Először mutatkozik be a Petőfi Színházban A művésznő a teátrum legkö zelebbi bemutatóján debütál: egy fiatalasszonyt alakít Neil Si mon Mezítláb a parkban című vígjátékában.

– Mondta-e valaha is édesaja, hogy ne válassza a színészmes terséget? – kérdeztük Orsolyát.

– Mindig óvott a színészettől, mondván, hogy ez a szakma ál landó és mondhatni szent áhíta tot kíván az embertől. Így vál nak lehetségessé a hiteles alakí tások, s csak ennek szellemében szabad színpadra lépni. Az álta lánosságban értendő magasra tett léc azonban egyre inkább vonzott a pályához, ahelyett, hogy elriasztott volna.

– Ha jól tudom, egy időben kacérkodott a jogi pályával is...

– Először tényleg a jogi egye temen kezdtem el felsőfokú tanulmányaimat, el is végeztem belőle két és fél évet, de már az első félévben éreztem, tudtam, csak a színház érdekel. Rendre felvételiztem hát a színház- és filmművészetire, s nem adtam fel akkor sem, amikor másod szorra sem vettek fel. Mint ki derült, jól tettem: harmadszorra sikerült bejutnom a főiskolára. Benedek Miklós osztályában tanultam a szakmát, de akkor már édesapám is örült, hogy színész lesz a lánya. Idén júniusban diplomáztam, és a soproni színház az első színtársulat, ahová szerződtem.

– Édesapjával szokták-e egy mást kritizálni?

– Ő illethet kritikával engem, fordítva el sem tudom képzelni a helyzetet. Amit ő a színpadon csinál, azt csak tanítani lehet. Épp ezért örömmel kérek tőle tanácsot, s jó szívvel fogadom meglátásait.

– Legutóbb például miben fogadott szót?

– Hm, ez egy érdekes törté net. A soproni színházban Neil Simon Mezítláb a parkban cí mű vígjátékában egy olyan lányt alakítok, aki hat napja ment férjhez, s most kezdi a há zaséletet. Amikor megkérdeztem apámat – aki jól ismeri a darabot –, mivel tehetném még érzékletesebbé ezt a figurát, csak annyit mondott: ebben már nem adhat tanácsot, azt egy fiatal lánynak tudnia kell...
Ha az október 4-ei, pénteki premierre nem is tud eljönni apám, meg ígérte, mindenképp megnézi színészdiplomás életem első, valós színházi szereplését. Gosztonyi Miklós Sztankay Orsolya (balról) vígjátékbeli partnereivel: Szakács Tiborral, Varga Gáborral, Borbás Gabival és Bács Ferenccel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kettős szereposztásban

A soproni Petőfi Színház műsorán tartott Lili bárónő című operett címszerepét az utóbbi alkalmakkor… Tovább olvasom