Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

Szövetkezet a vidéki gazdaság újraélesztéséért

A magyar termények-termékek-szolgáltatások elsőbbségéért rendezett lövői megbeszélés után újabb előrelépésként még ebben a hónapban megalakulhat a megyei szövetkezet.

– Az Arany Korona Szövetkezet égisze alatt lehetséges, hogy még ebben a hónapban létrejön megyénkben az a szövetkezet, amely a vidéki magyar gazdaság és kézműipar újraélesztését tűzi ki célul – fogalmazott Németh Éva, a leendő szövetkezet egyik soproni főszervezője. – Szándékunk, hogy megteremtsük azokat a feltételeket, amelyek jóvoltából egymásra találhatnak a kistermelők, állattenyésztők, kézművesek, szolgáltatók és a vásárlók. Mindehhez kis közösségeket kell összehoznunk, és felvásárlóhelyeken összegyűjteni az eladandó terményt.

– Megyénkben terveink szerint Sopronban, Győrben, illetve igény szerint más településeken is létrehoznánk lerakatokat és üzleteket, ahol a vidéki termelők terményeit, termékeit, illetve kézműipari portékákat árusítanánk – folytatta Németh Éva.

– Mindezt azért, hogy értelme legyen leszedni a fáról a gyümölcsöt, tehenet vagy más állatot tartani, s hogy lendületet kapjon a vidék kistermelői gazdasága. A lövői tanácskozást követően alakulóban van az a termelői és elosztói kör, amely alapját jelenti a hálózat kialakításának.

Arra törekszünk, hogy lendületet kapjon a vidék kistermelői gazdasága - mondta Németh Éva.
Arra törekszünk, hogy lendületet kapjon a vidék kistermelői gazdasága - mondta Németh Éva.

Sopronban hamarosan számba vesszük a lerakat és a bolt lehetséges helyszíneit, ugyanakkor bízunk a lakossági összefogásban és segítségben is.

Arról, hogy a terményt a szövetkezet megvásárolja-e, avagy bizományba veszi át a termelőtől, Németh Éva elmondta: a részletek még kidolgozásra várnak. Annyi bizonyos, hogy ha helyben nincs szükség a terményre, az majd vevőre talál például a Magyarok Vásárán, illetve a Magyarok Piacán. Budapesten és Miskolcon már működik ilyen lehetőség heti, illetve napi rendszerességgel, s több más helyen is alakulóban van. A tejtermékek is eljutnak a piacokra, a kézműipari portékák a vásárokba.

Mindezt az országos Arany Korona Szövetkezet és a megyei társszervek közötti együttműködés fogja biztosítani. Az pedig, aki be akarna csapni másokat, legközelebb már nem lesz ott a piacon: működne a szövetkezet öntisztulási folyamata. A tisztességes kereskedők kivetik maguk közül azokat, akiket csak a gyors meggazdagodás vezérel. A szolgáltatási szektorról sem feledkeznének meg, a szövetkezet tagjai a helyi iparosoknak, fuvarozóknak adnának megbízásokat.

Olvasóink írták

  • 1. info2009* 2010. március 16. 19:54
    „Nagyszeru! Varjuk, hogy hol lehet Sopronban vasarolni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kőszívű ember fiai a Petőfi Színházban

Március idusához stílszerű előadást mutatott be a hétvégén a soproni Petőfi Színház. Tovább olvasom