Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Szörföst kellett kimenteni a viharban

Sopront sem kímélte a szombat délután megyénken átvonult vihar. A tűzoltóság munkatársai folyamatosan kapták a hívásokat a kárelhárításhoz, fakidőléshez. Elsőként egy szörföst mentettek ki a Fertő tavi nádasból.
A szerencsétlenül járt férfit a nádas közben kapta el a vihar, így egyre beljebb sodródott. Érte a tűzoltók az Építők SE mentőcsónakjával mentek be. A férfi szerencsére komolyabb sérülést nem szenvedett.

A viharos erejű szél városszerte fákat csavart ki, autókat tört össze, az egyik kiskereskedelmi áruház, valamint a fertőrákosi önkéntes tűzoltó egyesület szertárának tetőszerkezetét is megkezdte. A Jereván lakótelepen pedig egy autó vált használhatatlanná a szél miatt.

A Csengery utca Mátyás király utca kereszteződésében az egyik villamos jelzőlámpa dőlt ki - nyilatkozta Hancz László, főtörzsőrmester, a soproni tűzoltóság híradó ügyeletese.

A Kisalfold Online információi szerint a Fertő tavon volt olyan vakmerő szörfös is, aki a vihar közepette és annak ellenére merészkedett a tóra. A kalandot sérülés nélkül úszta meg, és saját maga úszott ki a partra.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. fertoszorf 2008. március 04. 07:11
  „max egyetértek”
 • 33. Balázsferi 2008. március 03. 22:29
  „Nem készítettem statisztikát a szörfösökröl,de nem ők adják a mentések fő részét.Most épp nekik nem volt szerencséjük,bár szerintem mindketten elég felelőtlenek voltak.Mentettem a Balatonon olyan profit -sokkal nagyobb hullámokban- aki összecsomagolva a deszkán ülve várt ránk.
  Sportegyesület lévén főleg versenyeken segítünk.Bőven akadt felelőtlen vitorlázó,horgász,fürdőző.
  Nem a szám a lényeg szerintem,hanem hogy aki a vízre megy tisztában legyen a túlélés alapvető szabályaival, saját tudásával és még legyen egy kis szerencséje is.”
 • 32. stef 2008. március 03. 21:06
  „Gondolom az oszták hegyimentők sem véletlenül vezették be, hogy a mentés (síbalesetet is) kifizettetik az elszenvedővel. Nem kényszeríti senki a vízre azokat, akik ilyen időben keresik a veszélyt! Viseljék a költségeket. Mi van ha akkor éppen egy igazi mentést kell elhalasztani??!! Egyébként én is szörfölök+síelek, csak tisztelem az erősebbet!”
 • 31. fertoszorf 2008. március 03. 20:42
  „Balázsferi >> tényleg érdekel: 20 év alatt hány szörföst menthettek a fertőn?”
 • 30. Csodabimbó 2008. március 03. 18:59
  „Ilyesmi reakcióra számítottam, nem hazudtoltad meg magad. Azon gondolkozzál inkább el, mitől lettél ilyen frusztrált személyiség. Van rá gyógymód ne keseredj el, anyukád szeretetével gyógyítható ;)”
 • 29. kutyus 2008. március 03. 17:51
  „csodabimbo-alacsony a kerítés,mi? ha nem értessz vmit,hívd ide anyádat,és kérdezd meg tőle”
 • 28. Balázsferi 2008. március 03. 10:30
  „Nem egy esetből általánosítok, több mint 20 éve vezetek mentőmotorost.
  Szörfözni ugyan nem szörföztem,de gyerekkorom óta vitorlázom.Továbbra is áll az ajánlatom,hogy szívesen elmondjuk (Sopronoi Építők SK) mit kell tenni ilyen helyzetekben.”
 • 27. fertoszorf 2008. március 03. 09:18
  „kutyus, lujo >> tulképp egyetértek a véleménnyel, hogy ha valakit menteni kell esetleg szálljon be a költségekbe, ha a parton szolgálatot teljesítők jelzése ellenére vízbe merészkedik ....de sajna jelen gazdasági körülmények között nem üzemeltetnek ilyet, így hát marad az adhoc mentés ha szükség van rá...és ragozhatnám még, sokféle szemszögből...”
 • 26. fertoszorf 2008. március 03. 09:02
  „több rövid észrevétel:
  szörfös vagyok én is ezért teljesen megértem, hogy ebben a szélben az ember vízbe vágyik...
  ámde: érdemes lenne mindenkinek felmérni a tudásszintjét és annak megfelelő szelet választani.
  Na persze mivel időjósok nem vagyunk, ezért mindenkit érhet meglepetés, ezért jó (és köszönet érte) ha van segítség.

  Balázsferi >> tetszik a hozzáállásod, bár egy esetből felesleges álltalánosítani, a fertő tavi szörfösök 95 százaléka rutinos, nem kezdő szörfösnek számít, akik nem először láttak már ilyen szelet...”
 • 25. Csodabimbó 2008. március 02. 22:38
  „Ha több millióba került az a mentés, akkor ott valami nagy baj van, meg kellene vizsgálni azokat a költségeket.

  Spinloop, csak így tovább ;-) Oszták főnököm, már szerda óta készült erre a szélre, az egész hétvégét Podersdorfban töltötte és nyomatta.
  Kutya te meg csak irigykedj. Lassan megöregszel és azon veszed észre magad, hogy semmi különös nem történt veled, ha történt volna, akkor kicsit lazább lennél. Örülj, hogy legjobb barátod a net!”
 • 24. kutyus 2008. március 02. 21:13
  „lujo22#...Igen,ezt kellene tenni !”
 • 23. Balázsferi 2008. március 02. 21:09
  „Talán elfogadjátok illetékességemet, mivel én voltam a mentőhajó vezetője. Sajnos a jogi részéhez nem értek, de én is szívesen kifizettetném a felelőtlen emberekkel a mentés költségeit, de ez szigorúan a magánvéleményem ami nem mentes az érzelmektől.
  A Fertőn akkor uralkodó időjárásról: a szél iránya É-i volt és így nem látszanak nagynak a hullámok ami gyakorlatlan embert megtéveszthet. A szél erősségét 8-10 B fokra becsültük. A vízmélység a mélységmérőnk adatai szerint 1,5 méter volt és a hullámmagasság kb 80-100 cm.
  Nagyon szomorú, hogy ezek az emberek a vizi túlélés alapvető szabályaival nincsenek tisztában: büszkék voltak úszni tudásukra, pedig ilyenkor az úszás felér az öngyilkossággal. A szél letépi a hullámok taraját és a víz felett 20-30 cm vízpermet képződik, ami könnyen fulladást okozhat.
  A helyes magatartás az lett volna, ha a szörfön ülve (vászon nélkül) várják meg a mentőhajót. Így elkerülhetik a fulladást és nem utolsósorban sokkal könnyebben észrevesszük.
  Egyikük sem viselt mentőmellényt, csak szörfruhát ami nem helyettesíti a mellényt.
  Egyesületük (SÉP) szívesen oktatná a szörfösöket is, ahogy ezt a tüzoltóknál évek óta tesszük. Ennek az eredménye az a megállapodás is, hogy a Fertőn műszaki támogatást biztosítunk részükre.Ezúton is köszönet a helytállásukért.”
 • 22. lujo 2008. március 02. 18:35
  „Én sem értek a szörfözéshez és nem is érdekel. Csak annyit tudok, hogy éppen több millióba került, amire kiszedték azt a manuszt a vízből, ami terméyszetesen neki nem került egy fillérjébe sem. Ez állami pénzből megy. A minap egy Soproni srác a Rába parton nem húzta be a féket a kocsiján. Két búvár órákat töltött a vízben mire megtalálták. No meg a többi technikai eszköz, ami bevetésre került. Szerintem ezt senki nem számolja. Kicsit gondolkodni kellene, mielőtt az adrenain kihajt a vizekre.
  Lehet, ha ráterhelnék a szörfösünkre a kiszállást, elmenne a kedve még a gyaloglástól is. Lehet, hogy ezt kéne tenni?”
 • 21. kutyus 2008. március 02. 17:27
  „spin...megfogadom tanácsodat,és többet nem szólok hozzád. és nézze a rosseb a bénaságodat ..”
 • 20. spinloop 2008. március 02. 17:14
  „kutyuli... c-c-c-c :)

  ("Ne vitatkozz a hulyekkel, mert lesullyedsz a szintjukre es ott mar legyoznek a rutinjukkal.")

  inkabb figyelj:
  http://www.youtube.com/watch?v=2yeNI4Kx7Ig

  vagy a tegnapi eresztes:
  http://www.windkraftsport.com/content.php?baseModule=gallery&PI=ListGroup&GroupID=254
  ha megtalalsz a kepeken (beszedes nev), kapsz egy sort.

  Es ne rohogtessetek mar, egy derekig ero tavon hogy lehetne mar "odaveszni"...”
 • 19. kutyus 2008. március 02. 16:37
  „creat ! hogy mennyire igazad van!! spinloop. te meg ne várd el tőlünk otthonülő fröcsögőtől,h kimenjünk a szörfös-ökröt (remélem jól megbüntetik!! )megmenteni,hanem menj ki te ! mire vársz? futás ! és még meg mer szólalni...”
 • 18. creat 2008. március 02. 15:44
  „spinloop 2008.03.02 15:34
  én tényleg nem ismerem ezt az adrenalin szintet
  de könyörgöm, ezt mindenki csak saját felelősségre tegye és ne várja már, hogy a mentők meg ott álljanak mellette, és akkor már nekem nincs is evvel semmi bajom”
 • 17. creat 2008. március 02. 15:40
  „Nem biztos, hogy jelen esetben a vizirendészetet kellene emlegetni, mert ha tilos jelzés estén megy a vízre, lehet, hogy büntetést is ki kellene róni rá.
  Azt nem tudom, az nem jutott eszébe a szörfösöknek, meg vitorlázóknak, hogy esetleg megszervezzék maguknak a mentőszolgálatot? Lehet, hogy össze kéne dobni egy kis aprót és megoldható lenne a dolog.”
 • 16. spinloop 2008. március 02. 15:34
  „Latszik, hogy egyikotok sem szorfos. Nem a sarga jelzes ellenere ment ki, hanem eppen azert. Nem is tetelezem fel rolatok, otthon melegben ulo, csak frocsogni kepes kispolgarokrol, hogy megertsetek azt az adrenalinfroccsot, ami egy 60 km/h-s poffben valo frontloopot kiser...”
 • 15. víz 2008. március 02. 13:58
  „Minek kimenteni? Pusztuljon az iyen mafla népség!”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázható a 850 millió

Nyugat-Dunántúl - Akár hatvanmillió forint is elnyerhető a Regionális Operatív Program idei első… Tovább olvasom