Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Szomszédvita macskák miatt

Erzsi néni – úgy érzi – tehetetlen, kiszolgáltatott a szomszéd macskáival szemben, amelyek átjárnak kertjébe, gyakran oda piszkítanak. Az állatok tulajdonosa azt mondja, ők mindent elkövetnek azért, hogy a szomszéd néni élete nyugodt legyen.

Kozmor Lászlóné Csengery utcai családi házának kiskertje sokáig olyan volt, mint egy miniparadicsom. Amit lehetett, megtermelt: sóskát, spenótot, zöldséget, paprikát, paradicsomot és még ki tudja, mi mindent. Aztán egy csapásra véget ért az idilli állapot. Az elmúlt év őszén új szomszédja lett.

– Azóta szinte pokol az életem – mondja az idős özvegyasszony. – A szomszédasszonyomnak hét macskája van, amelyek rendszeresen átjárnak hozzám, összepiszkítják a kertet. Ki eszi meg az olyan sóskát, amin korábban macskaürülék volt? Birtokvédelmi eljárást indítottam a polgármesteri hivatalban, de elutasítottak. Tehetetlen vagyok.
Erzsi néni két infarktus után nyugodtan szeretne élni, de nem tud. Ottjártunkkor valóban találtunk kertjében macskától származó ürülékeket, sőt, a kerti ablak alatti kis kijárati tetőn is ott voltak a nyomok.

– Tönkreteszik a kertet, büdös van, és senki sem segít – néz maga elé csendesen. – Korábban is voltak errefelé macskák, de csak ritkán jöttek be a kertbe, a szomszéd cicái azonban mintha itt élnének. Már allergiás vagyok rájuk. A közelmúltban ismét kórházba kerültem, kilenc napig kezeltek.

– Erzsi néninek felajánlottuk, hogy megtérítjük a kárát – mondta a szomszédasszony –, de nem fogadta el, helyette feljelentett, s hypót szórt szét, vagy valamilyen más vegyszert. Úgy tudom, korábban is voltak errefelé macskák, hiszen nem lehet bezárni őket. Szeretnék én is békességben élni, de így nem lehet. Korábban kérte, hogy a teraszunkat borító borostyánt vágjuk le, mert átfutott hozzá. Megtettük. Mit tegyünk még?

– Kozmor Lászlóné panaszát valóban elutasítottuk, mert a helyszíni szemle során nem nyert bizonyságot, hogy a macskaürülék valóban a szomszéd állataitól származik – válaszolta lapunk érdeklődésére Friedrich Gergely, a polgármesteri hivatal munkatársa.

Úgy tűnik, itt bezárul a kör, de kérdések azért maradnak: mit tehet Erzsi néni, hogy megvédje tulajdonát, s hogy azt rendeltetésszerűen használhassa? Ki védi meg az illetéktelen macskáktól? Azt persze senki sem vitatja, hogy a szomszédnak joga van macskákat tartani, de nem úgy, hogy másnak az életét tönkretegye.

– A kör nem zárul be – jelentette ki Becher Rezső, a polgármesteri hivatal igazgatási irodavezetője. – A panaszos bírósághoz fordulhat jogorvoslatért, de szerencsésebb lenne, ha valamilyen módon megegyeznének.

Macskaallergia

– Lehet valakinek veleszületett vagy szerzett macskaallergiája – tudtuk meg dr. Horváth Zoltántól, a soproni Erzsébet-kórház fertőzőosztályának osztályvezető főorvosától. – Macskaallergiát lehet kapni az állat ürülékétől, váladékától, illetve a szőrén lévő élősködőktől is.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az épület a fiataloké marad

A gyerekek és a fiatalok semmit sem éreznek meg abból, ha a Gyermek- és Ifjúsági Központ beolvad a… Tovább olvasom