Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Szomszédok közötti műhelyvita Kópházán

Wild Róberték évek óta képtelenek pihenni, mert otthonuk szomszédságában egy autószerelő tevékenykedik. A vállalkozó változást ígér.

Wild Róberték évek óta képtelenek pihenni, mert otthonuk szomszédságában egy autószerelő tevékenykedik. Sokáig tűrtek, majd próbálták kedves szóval meggyőzni a vállalkozót, de egy esztendeje végleg betelt náluk a pohár. Az autószerelő sajnálja, hogy idáig fajult a helyzet, változást ígér, ugyanakkor szerinte nem tesz semmi törvénytelent.

– Dolgozunk, esténként és hétvégén szeretnénk pihenni. Felépítettük a házunkat, gondozzuk a kertünket, de mégsem tudunk feltöltődni. Problémánkat jeleztük az önkormányzatnál, de a jegyző lezárta az ügyünket – kezd történetébe Wild Róbert.

Millendorfer Márton (jobbra) ígéretet tett Wild Róbertnek, hogy nyugalmukat sem este, sem vasárnaponként nem fogja zavarni. Fotó: P. V.
Millendorfer Márton (jobbra) ígéretet tett Wild Róbertnek, hogy nyugalmukat sem este, sem vasárnaponként nem fogja zavarni. Fotó: P. V.

Kópháza jegyzője portálunknak nem kívánt nyilatkozni. Panaszosunkat levelében arról tájékoztatta, a helyszíni szemlék során idegen autókat nem talált az említett udvarban, s későbbi véletlenszerű ellenőrzései során sem tapasztalt jogsértést. A jegyző azt is közölte Wild Róberttel, hogy a szomszédja már telephelyként bejelentette az adott ingatlant, de a korábbi engedély nélküli közterület használata miatt eljárást indítottak ellene.

– Hihetetlen, hogy a jegyző nem talált egyetlen kocsit sem a telken. Amikor a tűzoltók látogatták meg a hatósági engedély kiadása céljából, ők is csak egy autót láttak bent az udvarban, pedig általában sokkal több van és késő estig megy a munka – értetlenkedett.

Felkerestük Millendorfer Márton autószerelőt, aki elmondta: a napokban járt nála a környezetvédelmi felügyelet, s a többi hatósághoz hasonlóan ők is mindent rendben találtak. Nem hegeszt, nem végez karosszériás munkát, így nincs extra zajhatás sem. A tevékenységét nem folytatja pihenőidőben, ígéretet tett arra is, hogy – bár ez korábban előfordult – ezután a szomszédok nyugalmát sem este, sem vasárnaponként nem zavarja.

Lehet, hogy valóban megoldást jelenthetne, ha a települések szélén jelölnének ki az önkormányzatok olyan területeket, melyeket telephelyként hasznosíthatnának a vállalkozók.
– Nagyon sajnálom, hogy idáig fajult a helyzet, én nem teszek semmi törvénytelent. Dolgozom a munkahelyemen és mellékállásban vállalkozok, hogy biztosabb legyen a megélhetésünk – mondta az autószerelő. – Szomorú vagyok, hogy a szomszéd nem velem tisztázta a helyzetet, eddig, amikor szólt, hogy zavarja a munkám, mindig elpakoltam a szerszámokat s abbahagytam. Arról nem tehetek, hogy olykor a kuncsaftok kicsit hangosabbak, vagy éppen vasárnap jönnek el hozzánk.

Wild Róbert nem érti, miért nem lehet a hasonlóan zajos tevékenységek folytatását a települések szélére száműzni. Nem szeretik a békétlenséget és nem akarnak mindig a hatóságokhoz szaladgálni. Úgy tudják, két lehetőségük marad, ha továbbra is fennáll az áldatlan helyzet: vagy bíróságra adják az ügyet, vagy naponta rendőrt hívnak, amennyiben az engedélyben kiadott időponton túl ˝hangoskodik˝ a szomszéd.

A dolog több kérdőjelet is felvet. A vállalkozó azt teszi, amit megengednek neki, mégis bosszúságot okoz a szomszédjának. Lehet, hogy valóban megoldást jelenthetne, ha a települések szélén jelölnének ki az önkormányzatok olyan területeket, melyeket telephelyként hasznosíthatnának a vállalkozók. Így legalább kapnának valamit az iparűzési adóért cserébe s nem kellene elviselniük a mérges tekinteteket.

Másutt is gond a hangos vállalkozás

Megtudtuk, más településeken is gondot okoznak a hangos vállalkozások. Filátz Józsefné, Nagycenk jegyzője elmondta: náluk is előfordult hasonló eset. Vitás ügyekben a jegyzők arra törekednek, hogy kompromisszumos megoldás szülessen az ellenérdekű felek között. Korlátozzák például a tevékenység napi időtartamát, rendelkeznek a hétvégi munkavégzésről, mert az évekig tartó ˝haragszom rád˝ és pereskedés nem visz közelebb a megoldáshoz.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. muskátli 2010. augusztus 05. 14:30
  „itt megint nagy vita folyik a semmi miatt. honnét tudjátok, hogy tényleg zaj van? jártatok ott? sok az okoskodó tökfejü szomszéd is. lehet hogy csak nem tudja elviselni, hogy másnak több a bevétele és csak irigységböl macerál. van ilyen hülye is.”
 • 21. Jocó1111 2010. augusztus 05. 12:59
  „Elég szomorú, hogy így áll a "vállalkozó" a helyzethez.
  Kérdem én, mekkora hangja van a "vasárnap" beesett ügyfélnek?
  Miért kell mindenáron pihenőnapokon is dolgozni, ha ezzel mások nyugalmát zavarja ?
  Az akkor tényleg mennyen ki a határba.
  Nem csak a számat járatom, szintén "autószerelő vállalkozó" vagyok és megtudom oldani, hogy a mások pihenő ideje valójában pihenő legyen.
  Csak bele kell gondolnunk magunkat mások helyébe, rögtön menni fog.”
 • 20. miria 2010. augusztus 02. 21:57
  „Egyértelmü szerintem hogy a nyugalomra vágyo szomszédnak van igaza , ilyen engedélyek kiadásánál a szomszéd beleeggyezése , aláirása is kellene . Biztos hogy iszonyatos lehet ezt hallgatni , ráadásul csökken a háza értéke is , hisz ki venné meg ha mellette van egy zajos mühely .”
 • 19. MotorosPista 2010. augusztus 02. 21:04
  „Költöztesd oda a cigókat, majd azok megoldják!”
 • 18. Margaret 2010. augusztus 02. 17:06
  „mindigatutit!
  Ha szponzorálod máris indulok!
  Gall!
  A nyelvednek tudok egy jó helyet!”
 • 17. gall 2010. augusztus 02. 16:22
  „15#....Margaret,:-PPP”
 • 16. mindigatutit 2010. augusztus 02. 16:19
  „költözz el”
 • 15. Margaret 2010. augusztus 02. 16:03
  „Én igazán türelmes szomszéd vagyok!MÉG!A mi drágalátos szomszédunk disznókat,tyúkokat,kacsákat tart és olyan bűz árad tőle,hogy a hányinger kerülget amint a kislányommal kimegyünk az udvarra.Sokszor a száradni kitett ruháim is disznósz@r szagúak lesznek.Többször kértem,tartsa tisztábban az állatait és a trágyát ne a tűző napon tárolja hetekig mert az áraszthatja a fertelmes szagokat.Mondanom se kell falra hányt borsó volt a kérésem.
  Mit tehetnék?Van valakinek ötlete?”
 • 14. Monesz 2010. augusztus 02. 15:24
  „Szerinted ezeket ki tudja kifizetni??? Melyik vállalkozó??”
 • 13. Odenburg 2010. augusztus 02. 13:40
  „A Mühelyeknek semmi keresni valójuk a családiházas övezetekben , ezért vannak az ipari parkok , ahol dolgozhatna késő estig is nem zavar senkit.
  boy1970
  Lóki sor vagy Lóki utca (Kórház fölött) nem az Okai elnézést az elírásért.
  (Az Okai utca , Tómalom utca -Rákosi utca mellett )”
 • 12. máris 2010. augusztus 02. 13:26
  „HA MEGOSZTJA, AKKOR MEGOSZTJA !! ENNYIT ÉRNE A HÁBORGÁS ????”
 • 11. vpok 2010. augusztus 02. 12:43
  „Tisztelt Olvasónk!

  Valóban nehéz igazságot tenni, ez nem is a mi feladatunk. Az sem cél, hogy még inkább elmérgesítsük az amúgy sem baráti viszonyt a szomszédok között. Ezért nem is kerestünk pártolókat sem egyik sem másik fél mellé. Cikkünkkel viszont fel szerettük volna hívni egy jelenségre a figyelmet, ami sokakat érinthet, s a nyilvánosság ereje talán megoldásra ösztönözheti a törvényalkotókat is. Ha ezen a területen lenne előrelépés, már elértük a célunkat...
  Lehet hogy még 5 szomszédot zavar a dolog, másik 5 pedig észre sem veszi, de ez esetben ez lényegtelen. A hozzászólásokból is látszik, hogy a téma megosztja a közvéleményt...”
 • 10. meksz 2010. augusztus 02. 08:44
  „Nehéz igazságot tenni amikor nem ismerjük a pontos helyzetet.Bennem több kérdés vetődött fel:A többi szomszéddal, közelben lakóval mi van?Őket nem zavarja?Az újságíró miért nem kérdezte meg őket?Kedves Pók Viktória szeretném ha válaszolna.”
 • 9. boy1970 2010. augusztus 01. 22:45
  „Okay sor? Merre van?”
 • 8. Tonxy 2010. augusztus 01. 21:36
  „miria: falun milyen környezet legyen panel? Mégis hova épüljön fel egy műhelyt ha van családi háza udvarral? De ha én kiülök a kertbe pihenni akkor a szomszéd ne nyírja már le a füvet mert az milyen zajjal jár már és pofátlanság. Sőt hangosan se beszéljen mert zavar, az ebédet is úgy főzze hogy a szaga nehogy átjöjjön mert zavar, és ha lehet akkor énhozzám alkalmazkodjon mindenki, ugye?”
 • 7. Odenburg 2010. augusztus 01. 21:30
  „Nem hiszem hogy irigységről lenne szó, igenis az önkormányzatok hibája hogy engedélyezik a munka végzést családi házas övezetekben az autószerelők és gumisok részére.
  Mellettünk is megvettek egy házat és gumis működik, gondoljanak bele hogy milyen zajjal jár a tevékenysége , nem beszélve hogy az autók mi előttünk parkolnak várakoznak, ez nem irigység hanem a nyugalom megzavarása.
  Meglehet nézni a soproni Okay soron az autószerelő milyen magas építményt emelt a kertjében, bővítve műhelyét, és teljesen elveszi a fényt és kilátást a 2méterre mögötte levő szomszédjának. milyen öröm lehet itt élni.? Kinek a felelősége ilyen engedélyek kiadása , az íróasztal mögül talán többször kilehetne jönni mielött engedélyezünk valamit.”
 • 6. miria 2010. augusztus 01. 16:49
  „Szerintem is zavaro egy családi házas környezetben egy ilyen mühely , Ráadásul munka után áll neki , amikor a szomszédok is hazajönnek már . A hétvégi kalapálgatás meg egyszerüen pofátlanság . Akinek családi háza van , szép az idö , ki akar ülni a kertbe pihenni , nem a szomszéd zaját akarja hallgatni . Szerintem is csak távolabb szabadna ilyen tevékenységet engedni ,”
 • 5. Miértmagyar? 2010. augusztus 01. 12:33
  „Ződ kapu ződ ház, jé már megint Kópház:)
  3. Azért az autószerelés bőven lehet hangos.Gondolj bele a berohadt alkatrészeket ki kell ütni, a motort túráztatni kell kipróbáláskor...Engem mondjuk nem zavarna valószínűleg.”
 • 4. 1soproni 2010. augusztus 01. 10:59
  „A képen látható baloldali úrnak eléggé kötekedős-okosítós a beállása :)”
 • 3. krieghofnyuszi 2010. augusztus 01. 09:06
  „Szerintem itt annyi lehet a probléma,hogy a panaszosnak vagy bántja a szemét,hogy a vállalkozónak megy a biznisz,és normális családi életet élnek,vagy nem hajlandó a szomszéd ingyen szerelni a kocsiját...
  vagy a szokásos irigység miatt kötekedik.
  HA nem heggeszt,nem karosszériázik,mi a franctól lenne olyan zaj,hogy nem bír megmaradni?”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Strokes nyitja meg az úszó EB-t

A soproni Strokes együttes is fellép a Margitszigeten az úszó Európa-bajnokság megnyitóünnepségén.… Tovább olvasom