Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Szomorú hangulatú költségvetés

Az elmúlt évek legszomorúbb hangulatú költségvetésének nevezte
az ideit Kóczán Zoltán.
A baj oka, hogy a mostani és a korábbi ciklusokban sem vállalta fel az önkormányzat az intézményrendszer radikális átalakítását. – A 3,9 milliárdos hitel nagysága miatt az elmúlt évek legszomorúbb hangulatú költségvetés-tervezetéről vagyunk kénytelek tárgyalni ezekben a napokban – mondta el Sopron 2005. évi pénzügyi tervezetével kapcsolatban Kóczán Zoltán, a Szabad Demokraták Szövetsége önkormányzati frakciójának vezetője. Hozzátette, az SZDSZ úgy gondolja, a mindenkori városvezetésnek – a mostani és a korábbi ciklusokban egyaránt – jóval nagyobb önfegyelmet kellett volna tanúsítania a kiadások tervezésénél.

A baj az, hogy a város nem bír el akkora intézményhálózatot, mint amekkorát működtet. A megszorító lépéseket viszont egyetlen politikai erő sem merte felvállalni. Mindenki féltette a személyes politikai karrierjét, s tartottak a pártok népszerűségvesztésétől is. Pedig ez a lépés elodázhatatlan, az átalakítást akkor is el kell kezdeni, ha jövőre választások lesznek.

Tudják, mit kellene tenni

– Pillanatnyilag 600 millió forint működési célú hiányt kell áthidalni. A tervezett intézkedésekkel remélhetőleg sikerül megtakarítást elérni és nem lesz szükség arra, hogy a 1,5 milliárdos hitelkeretet teljes egészében kimerítse az önkormányzat – tette hozzá a frakcióvezető. Megjegyezte, a politika összes szereplője tudja, mit kellene csinálni, de még az ellenzék padsoraiból sem érkezett olyan javaslat, amely közéleti vitát kavarhatna.

Fejlesztések hitelből

Arra a felvetésre, hogy a fejlesztésre, beruházásokra fordítandó milliárdok sem hoznak majd hasznot, a frakcióvezető kifejtette: az önkormányzatnak nem az a feladata, hogy vállalkozzon, ezzel egyszer már „megégette magát" a város. Megfelelő gazdasági környezetet kell teremteni az üzleti szféra számára és gondoskodnia arról, hogy az itt élők körülményei minél komfortosabbak legyenek.

– Tavaly az ISPA-program keretében elkezdtük a szennyvízhálózat korszerűsítését, de úgy gondolom, nem állhatunk itt meg. Az utakat is rendbe kell tenni a csatornázás után, a város lakosságának ez jogos elvárása. Való igaz, hitelből kap új burkolatot az Ady Endre, a Baross és a Kossuth Lajos utca, de gondoljanak bele, tizenöt éve nem voltak felújítva. A körforgalmakra úgyszintén szükség van, hiszen ez a megoldás jól elosztja a forgalmat a túlterhelt úthálózaton. Hitelből fedezzük a Táncsics és a Hátulsó utcában épülő bérlakások önrészét is, de ennek többszörösét kapjuk meg állami támogatásként. Hiba lenne nem élni a lehetőséggel.

Politikai elszántság nélkül

A frakcióvezető végezetül megjegyezte: – Szomorú vagyok, mert mi sem tudtunk jobb költségvetést készíteni, mint elődeink. Sajnos nincs meg egyik oldalon sem a politikai elszántság, hogy radikálisan hozzányúljon a költségvetés szerkezetéhez és egy olyan pénzügyi tervet készítsen, amely végre megmutatja a kilábalás felé vezető utat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Renato az új Moby Dick-lemezen

A Big Brother sztárjai, Renato és Bálint együtt töltötték az elmúlt napokat
Sopronban. Tovább olvasom