Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Szomorú-édes erdélyi pillanatok

Sopron - Erdélyi estre invitálta hétfőn a hallgatókat és az egyetem oktatóit a Benedek Elek pedagógiai kar társadalom- és neveléstudományi kutatóintézete.
Az est apropóját az az október elején rendezett falukutató tábor adta, mely során tizenöt szociálpedagógus- és két óvodapedagógus-hallgató, a kar négy oktatójának irányításával szociológiai vizsgálatot végzett Erdély egyik 1500 lelkes magyar falujában, Mezőmadarason. Kérdőíves vizsgálattal 150 kisgyermekes család életkörülményeit tárták fel, miközben szembesültek szívet-lelket nyomorgató szegénységgel éppúgy, mint a szeretet összetartó erejével. Kutatásaikat tanulmányokban publikálják majd, az erdélyi tájakon készült fotókból azonban már most kiállítás nyílt a pedagógiai kar tetőtéri társalgójában. A nyitóünnepségen a Pendelyes néptáncegyüttes tagjai székelyföldi táncokkal, Drüszler Edit óvodapedagógus-hallgató népdalokkal, az oktatók erdélyi ételkóstolóval, a hallgatók pedig élménybeszámolóval idézték fel a falukutatás szomorú-édes pillanatait.

A nyitóünnepségen a Pendelyes néptáncegyüttes tagjai székelyföldi táncokkal idézték fel a falukutatás pillanatait. Fotó: Magasi
A nyitóünnepségen a Pendelyes néptáncegyüttes tagjai székelyföldi táncokkal idézték fel a falukutatás pillanatait. Fotó: Magasi

Olvasóink írták

 • 4. béluska 2008. november 07. 14:47
  „Vannak emberek, akik az istennek nem veszik tudomásul a realitásokat. Akkor magyarok, ha Erdéllyel kelnek és azzal is fekszenek. A falukutatók vajon látják-e azt a mérhetetlen szegénységet,ami országon belül van? Bizonyára érdekes szociológiai kutatásra méltó a honi szegénység iis.Az EU-ban eltüntek a határok. Kis idő és minden irányban szabadon mozoghatunk. Egyesülhet lélekben újra a nemzet. Nem indokolt előreszaladgálni.Mert hát, adott a kutatás? Melyik fiók számára? Vagy azt hiszik, hogy a román vezetők azonnal megoldásokra törekszenek? Vagy Erdélyben már kutatók sincsenek?”
 • 3. joco1azigazi 2008. november 07. 08:07
  „kackac 2008.11.06. 15:19 na hát pont ez hiányzik belölünk az"anyaországi" magyarokból.”
 • 2. kackac 2008. november 06. 15:19
  „Pozitív gondolkodás.
  A Kínaiak világhódító hadjáratba kezdenek, és szépen lassan eljutnak Székelyföldig. Felsorakozik a két hadsereg egymással szemben, majd a kínai vezér megbeszélésre hívja a székely vezért, Áront.
  - Nem félsz? - kérdi a kínai.
  - Há´ mér´ félnék? - kérdi hetykén Áron.
  - Azért - válaszol a kínai -, mert mi 200 millióan vagyunk, ti meg csak 40 ezren.
  Elkerekedik Áron szeme, feltolja a kucsmáját, megvakarja a fejét majd hátrafordult a hadaihoz:
  - Emberek! Hova a f...-omba fogunk eltemetni 200 millió kínait?”
 • 1. joco1azigazi 2008. november 06. 05:45
  „És mi volt a "szomoru" ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mici néni 102 lett

Sopron - Egy kis vidámság költözött tegnap délután a Balfi úti szociális otthon falai közé, 102.… Tovább olvasom