Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Szombaton valétálnak a végzős hallgatók

A Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki, Faipari Mérnöki és Közgazdaság-tudományi Karának végzős hallgatói május 5-én, szombaton tartják a valétálást, amikor is elbúcsúznak az egyetemtől és a várostól.

Az ünnepség este hét órakor kezdődik az egyetem főépülete előtt (Bajcsy-Zs. u. 4.), ahol a valétálók búcsút vesznek az akadémiától, a tanároktól és az alsóbb évesektől, majd fáklyás menettel, nótaszó kíséretében vonulnak át (a Fő tér és a Tűztorony felújítása miatt) a Deák térre, ahol elköszönnek a várostól (a térre 20.30–20.40-kor érkeznek).

A Deák téren a polgármester búcsúzó szavai után a tárogató jelzi az ünnepség végét. A valétabál ezután kezdődik.

A valétálás hagyománya Selmecbányáról, a magyarországi bányászati, kohászati és erdészeti felsőoktatás bölcsőjéből eredeztethető. Maga a Valete! latin szó, jelentése Éljetek boldogan!

Már Selmecbányán is ezzel a jókívánsággal engedték útjukra a végzősöket. Az ünnepségre a valétálók minden érdeklődőt várnak, az autósoktól megértést kérnek.

 A szalamander útvonala: A szalamanderes, zászlós felvonulás 19.50 órakor indul a Bajcsy-Zsilinszky–Béke út–kettős vasúti átkelő–Frankenburg út–Deák tér menetirány szerinti oldala–Erzsébet utca–Széchenyi tér (a posta előtt)–Mátyás király utca–Deák tér útvonalon.

Olvasóink írták

 • 8. Doki_55 2012. május 08. 20:14
  „Azon végzős hallgatók, akik pedig rendben és nyugodtan a városi embereket nem zavarva, csendben és békésen ünnepeltek, kikérik maguknak az általánosítást. Akik ezeket a cselekedeteteket véghezviszik az egy szűkebb réteg és ők csak saját szegénységi bizonyítványukat írják alá, de nem minden egyetemista ordibál és veri fel a lakók nyugalmát illetve dobál tojást az autókra. Saját véleményem szerint nem minden egyetemista részeg, de majd ha vége lesz ennek a tanévnek és az egyetemisták többsége hazautazik. Akkor majd meglehet nézni mennyire, lesz nyugalom a városban a többi embertől és a szórakozó városi fiataloktól, akik ,,kulturális szókásai" messzemenően túlszárnyalják az NYME hallgatóit.”
 • 7. Récsöl 2012. május 06. 15:53
  „üdvözlöm azokat a Valétás fiatalokat, akik részegen hajnalban végig üvöltötték az ady endre utcát "ne aludjatok,köcsögök!keljetek fel!" illetve azokat,akik még reggel (fél8) az erzsébet kertben se tudták abbahagyni az üvöltözést.”
 • 6. Récsöl 2012. május 06. 15:53
  „üdvözlöm azokat a Valétás fiatalokat, akik részegen hajnalban végig üvöltötték az ady endre utcát "ne aludjatok,köcsögök!keljetek fel!" illetve azokat,akik még reggel (fél8) az erzsébet kertben se tudták abbahagyni az üvöltözést.”
 • 5. Pretorianus 2012. május 06. 11:08
  „Az Erzsébet utcából többen is "csókoltatják" őket és köszönik a tojással összedobált autókat...”
 • 4. soproni 2012. május 05. 20:59
  „....ha ott kötnek ki.”
 • 3. soproni 2012. május 05. 10:22
  „1. nagyonfááj !Nem kell általánosítani,hisz a soproniak közt is vannak szép számmal,akik a kijózanítóban kötnek ki.Sajnálom,hogy vannak olyan emberek,akiknek csak ez jut eszébe,ha valétálásról van szó.Ajánlanám megnézni a fáklyás felvonulást,jobb időtöltés,mint másokat szidalmazni.A kedves kollégáknak pedig az a dolguk,hogy ellássák az oda bevitt embereket.Nem feltétlenül szükséges a detoxban dolgozni azoknak,akiknek ez nehezére esik és csak arra képesek,hogy megalázzanak másokat,ha ott kötnek .”
 • 2. bozsi87 2012. május 05. 01:39
  „Gratulálok!
  Biztos csak a részeg egyetemisták maradnak meg az életéből! Kicsit szomorú ez a beskatujázás. A Valétálás és a bál nem erről szól!
  Részeg emberek pedig mindenhol előfordulnak, de megnézném a szórakozó helyeket hétvégente.. több a városi részeg fiatal, mint az egyetemista! Ezen gondolkozzon el....”
 • 1. nagyonfááj 2012. május 04. 10:10
  „Jaj de jó, hogy nem dolgozom szombat éjjel, részvétem a Bajtársaknak! Lehet a részeg egyetempistákat cipelni kettesével a kórházba! Hajrá egyetemi évek....pusztuljanak az agysejtek!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már teherautóval is viszik az erdőkbe a szemetet

Ülésezett csütörtökön Sopronban a hulladékkommandó. Mint elhangzott, nagyobb összefogásra lesz… Tovább olvasom