Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Szombathelyről indul a Csíksomlyó Expressz

A Csíksomlyó Expressz a Dunántúl jelentős részén áthaladva Sopronon, Csornán, Kapuváron, Győrön, Komáromon, Tatabányán keresztül jut el Budapestre.

Jövőre Szombathelyről indul a magyarok erdélyi találkozójára tartó Csíksomlyó Expressz; a vasúti szerelvény útvonala Győrt, Tatabányát és Komáromot érintve felvidéki zarándokoknak is megkönnyíti a csatlakozást - mondta a pünkösdi csíksomlyói búcsúra vonatutat szervező cég vezetője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.
A Kárpáteurópa Utazási Iroda négy éve indít Budapestről vonatokat a katolikus szentmisére, s eddig összesen 4500 hívő utazott ily módon a búcsúra - mondta Petrus György.

A Csíksomlyó Expressz a Dunántúl jelentős részén áthaladva Sopronon, Csornán, Kapuváron, Győrön, Komáromon, Tatabányán keresztül jut el Budapestre. A fővárosból, a Keleti pályaudvarról együtt indul majd útnak a másik különvonattal, a Székely Gyorssal. A két szerelvény Kelet-Magyarországon Szolnokon, Békéscsabán és Püspökladányban vesz fel zarándokokat.

Az út során, az eddigi gyakorlatnak megfelelően, népi zenekar járja végig a kocsikat, idegenvezetők tájékoztatják a résztvevőket a történelmi nevezetességekről. A zarándokoknak a hagyományokhoz hűen a környező falvakban - elsősorban Felcsíkon és Alcsíkon - székely családoknál nyújtanak szállást, akik meg is vendégelik őket - mondta a cégvezető.

A pünkösd előtti szombaton tartandó csíksomlyói szentmise és az azt követő körmenet arra emlékezik, hogy János Zsigmond erdélyi fejedelem a székelyeket protestáns hitre akarta téríteni, de ez ellen a székelyek sikeresen összefogtak.

Olvasóink írták

  • 1. nága 2011. december 09. 11:39
    „Nagyon jó, ha minél több várost bekapcsolnak ennek az egyedi expressznek az útvonalába.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminc éves a Moby Dick - Durván akár a vulkán - Videó

A hazai thrash metal sarokköve, a soproni Moby Dick, idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját,… Tovább olvasom