Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Szőlőtőkék: vágják is, telepítik is a borvidéken

A Soproni Történelmi Borvidéken főképpen a szőlőtermesztők élnek az uniós támogatású tőkekivágásokkal, a borászok inkább fajtaváltásra törekednek.

A Pannonhalmi borvidéken a kivágásoknál nagyobb területen telepítenek szőlőt.

Februárban megkezdődött a szőlőkivágási támogatások kifizetése a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH). Országos szinten a kivágásra engedélyezett területnagyság az idei borpiaci évben (augusztus 1-jétől július 31-ig) kétezer hektár, a támogatás összege három és fél milliárd forint, amit az előzőleg jóváhagyott mintegy 3300 kivágási engedélyre fizet a hivatal. A szőlőültetvények kivágására és annak az MVH részére történő bejelentésére idén április 15-ig van lehetőség.

A családi gazdálkodást folytató Kiss Béláék már metszik a szőlőt. Minden évben vásárolnak kivágásra szánt idős szőlőterületet, amelyet uniós pénz nélkül is újratelepítenek. Fotó: Magasi
A családi gazdálkodást folytató Kiss Béláék már metszik a szőlőt. Minden évben vásárolnak kivágásra szánt idős szőlőterületet, amelyet uniós pénz nélkül is újratelepítenek. Fotó: Magasi

– Az 1814 hektár szőlővel bíró Soproni borvidéken 2952-en szőlészkednek, a borászatok száma meghaladja a hétszázat – közölte Taschner István, a Soproni Történelmi Borvidék hegyközségi elnöke. – Tavaly összesen harminc hektárt vágtak ki, ebből 12 hektáros területet uniós támogatással. Ennek mértéke a terméshozam függvénye. Ha az adott szőlőskertben hektáronként 120–130 mázsa gyümölcs termett, a kivágási dotáció elérheti a hektáronkénti kétmillió forintot. A támogatott szőlőkivágások dömpingje először tavaly augusztusban indult el. Akkor negyvenöten nyújtottak be pályázatot, s tíz termesztő kapott engedélyt. A borvidék szempontjából biztató, hogy közülük csak egy volt olyan, aki borászatot is üzemeltetett. Borászaink túlnyomó többsége tehát kitart hivatása mellett, míg a szőlősgazdák szerint hobbivá változott a szőlőművelés. Nemhogy nyereséget nem hoz, de még rá is kell áldozni. Ezért a szüret utáni időszakban szinte naponta jöttek-jönnek olyanok, akik bejelentették, felhagynak a szőlőműveléssel.

– Kétezer négyzetméteres területtől nemcsak a kivágást, hanem a szőlőtelepítést is támogatja az unió. Hektáronként itt az összeg elérheti a 3,5 millió forintot – folytatta Taschner István. – A Soproni borvidéken jellemzően fajtaváltás zajlik. Ilyenkor a korábbi szőlő kivágását százezer forinttal támogatják, míg az új telepítés munkálatait 3,5 millió forinttal hektáronként. A fajtaváltások következtében a fehér borszőlők háttérbe szorulnak, a zászlós borszőlő, a kékfrankos teret hódít. A Soproni borvidéken tavaly augusztustól 6,5 hektáron telepítettek új szőlőt.


A Pannonhalmi borvidéken is bizakodóak

A 600 hektáros Pannonhalmi borvidéken 520-an foglalkoznak szőlővel, a nagyobb borászatok száma 30 – közölte Hangyál Balázs hegybíró. – Harmincöten kérték a szőlő kivágását, 23 hektár össznagyságban. Ennél is nagyobb területen lesznek szőlőtelepítések, 50 hektáron.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. február 24. 06:41
    „No csak ebből lesz a "Kék Frank"?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kistérség: 300 millióból gazdálkodhatnak

A Sopron–fertődi kistérség társulási tanácsa legutóbbi ülésén az idei költségvetést vitatták… Tovább olvasom