Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Szőlő: Alapos zöldmunkával kiváltható a permetezés

Régió - Az atka és a molylepke támadása már lezajlott a szőlőkben, az elkövetkezendő időszakban a lisztharmat és a peronoszpóra ellen kell védekezni. A gazdák helyzetét nehezíti, hogy a kéntartalmú szerek ára tavalyhoz képest ötven százalékkal nőtt.
A következő egy hétben, tíz napban kezdődik a korai szőlőfajták virágzása. A sor az Irsai Olivérrel kezdődik, majd a cabernet sauvignonnal ér véget. Az enyhe tél a gazdáknak növényvédelmi szempontból több gondot és kiadást jelent. Az atka ugyanis foltokban jelentős pusztítást végzett. A mostani esős, majd meleg időjárás miatt várhatóan lisztharmat és peronoszpóra ellen kell védekezni. A gyomirtás befejezése után időszerűek a zöldmunkák, kezdődhet a törzstisztítás, bujtatás.

Sterlik Dávid permetez. Most lisztharmat, peronoszpóra ellen kell védekezni. Fotó: Magasi
Sterlik Dávid permetez. Most lisztharmat, peronoszpóra ellen kell védekezni. Fotó: Magasi


– Sok gazdában még mindig él az a tévhit, hogy az ami nem látszik, az nincs is, azaz akkor permeteznek, amikor már szemmel is észrevehető a betegség – mondta el a Kisalföld megkeresésére Hollósy Attila növényvédő mérnök. – Ekkor már sok esetben késő a védekezés, és sokkal többe is kerül. A gazdák helyzetét az is nehezíti, hogy a kéntartalmú szerek árai az elmúlt évhez képest ötven százalékkal emelkedtek. Ennek oka a magas energia- és kőolajár, hiszen a ként ebből állítják elő, másrészt a gabona az elmúlt években olyannyira jövedelmező lett, hogy a gyártók többet is elkérhetnek a vegyszerért.
Hollósy Attila kiemelte, a Soproni borvidéken elterjedt az ESCA nevű betegségcsoport. A terület mintegy harminc-negyven százaléka mondható fertőzöttnek. A betegség ellen jelenleg nem ismernek „gyógymódot", a terjedést kivágással lehet megakadályozni. A területre viszont több évig nem érdemes új szőlőt telepíteni, mert már a talaj is átfertőződik.

A kórokozók ellen a szőlő képes védekezni, amennyiben bejön egy szélsőséges időjárás (fagy vagy aszály), akkor a legyengült növények tömegesen elpusztulnak.

A probléma olyannyira valós, hogy 2002-ben a borvidéken jelentős károkat okozott.

A gabona- és gyümölcsiparban egyre kelendőbbek az úgynevezett biotermékek. A szőlősgazdák közül csupán páran kísérleteznek azzal, hogy a növényvédelemnél nem használnak mesterséges vegyszereket. A kén- és réztartalmú szerek, valamint a növényi – például a csalánlé – tea alapanyagúak viszont használhatók. A természetességnek viszont ára van, ugyanis ezek a szerek kevésbé hatékonyak. A permetezést öt-hat naponta meg kell ismételni, s mindez a jelenlegi magas gázolajárak mellett jelentősen megnöveli az előállítási költségét. Megoldást a szakszerűen elvégzett zöldmunka jelenthet, ezzel ugyanis több permetezést is ki lehet váltani. Továbbá az egészséges, jó kondícióban lévő szőlő ellenállóbb a kórokozókkal szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy László Sopronból szervezi Sebestyén Márta munkáit

Sopron - Talán az egyik leghíresebb magyar, Sebestyén Márta előadóművész menedzsere a Sopronban élő… Tovább olvasom