Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Szólamvezetőnek választották a brácsaművészt

Sopron - Málta - Szólamvezetőnek választotta meg a Máltai Nemzeti Szimfonikus Zenekar Kóczán Péter (30) soproni brácsaművészt, aki a szigetországban Jose Carrerasszal is együtt dolgozott.

– Zenetanári diplomám után a bécsi zeneművészeti egyetemen képeztem tovább magam. Rendszeresen jártam európai próbajátékokra, Oslótól kezdve Göteborgon és Luxembourgon át egészen Máltáig, ahol az év elején rögtön állást ajánlottak – mesélt szigetországi munkája kezdetéről Kóczán Péter soproni brácsaművész, a Liszt-fesztivál titkára.

A máltai szimfonikusok tagjaként sok hírességgel játszhattam együtt, így a világhírű tenorral, Jose Carrerasszal is, akinek koncertjére államfők sora látogatott Máltára.

– A beilleszkedés gyorsan ment, nagyon barátságos közeg fogadott. A szólamvezetői posztot pályázat útján töltöm be. A próbák idején gyakran viselem a soproni Liszt-fesztivál pólóját. Örültem, hogy kérdéseikre, miért pont Liszt Ferenc, részletesen beszámolhattam az itteni Liszt-kultuszról. Egy alkalommal a magyar köztársasági elnök és kísérete előtt is koncerteztünk.

– Máltán profi módon támogatják a kultúrát, az előadások nagy részét külföldieknek ajánlják ki – folytatta Kóczán Péter.
– Az utazási irodák „csomagban" adják el a programot, azaz a máltai túrák rendszerint tartalmaznak hangversenyt is. Sopron zenei téren kiváló adottságokkal rendelkezik, a Liszt- és a közeli fertődi Haydn-fesztiválok ilyen szempontból nagy lehetőségeket kínálnának az utazási irodák számára.

Kóczán Péter úgy tervezi, őszig marad Máltán, amelyet nagy tapasztalatszerzésnek könyvel el, majd idehaza folytatja tevékenységét a Győri Filharmonikus Zenekarnál, miként a soproni kulturális életben is nagy lelkesedéssel vállal további szerepet.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 forintos idegenforgalmi adót vezettek be személyenként

Fertőhomok - Háromszáz forintos személyenkénti és éjszakánkénti idegenforgalmi adót vezettek be júliustól azok számára, akik Fertőhomokon szállnak meg. A rendelet nemcsak a kereskedelmi vendéglátókra, hanem az egész üdülőövezetre vonatkozik. Tovább olvasom