Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Szokolay Sándor emlékhangverseny Sopronban

December 8-án lesz egy éve, hogy elhunyt Szokolay Sándor, Kossuth-díjas zeneszerző.
Ez alkalomból tartanak emlékhangversenyt november 23-án, vasárnap délután 4 órától, a Liszt-központban.

A koncerten világszerte ismert magyar együttesek lépnek fel: a Budapesti Vonósok Kamarazenekar és a Szabó Dénes vezette nyíregyházi Pro Musica Leánykar.

Mindkét együtteshez szoros kapcsolat fűzte Édesapámat és érzelmileg is kötődött ezekhez a muzsikusokhoz. – mondta el a koncert kapcsán Szokolay Orsolya. – Nagyon örülünk annak, hogy őket hallhatjuk az emlékhangversenyen, ez sokat jelent családunknak, és mindenkinek, aki szerette, tisztelte őt. Az előkészületek alapján úgy hiszem, hogy különleges hangulata lesz a koncertnek, amit a zenei színvonal és az együttesek szívbéli odaadása biztosít.

Szokolay Sándor
Szokolay Sándor


A koncerten többnyire Szokolay művei hangoznak el, de Händel és Kodály kompozíciók is felcsendülnek. Kodály Zoltán különösen nagy hatással volt Szokolay Sándor munkásságára, Händel művei iránt egész életén át rajongott. A Budapesti Vonósok egy Händel Concerto Grosso-t valamint a rendkívül virtuóz és temperamentumos Magyra Concerto Grosso-t szólaltatják meg, a Pro Musica Leánykar előadásában elhangzó kórusművek békés, téli és adventi hangulatot idéznek.

Az est záró száma a Magyar Karácsony "aranylemezről" ismert Mohácsi Betlehemes, amit a két együttes közös előadásában hallgathat meg a közönség.
November 22-én a Perkovátz-ház különtermében egy vetélkedőt is rendeznek Szokolay Sándor tiszteletére: műveivel és életével kapcsolatos feladványokat kell megoldaniuk a játék résztvevőinek. A nyertesek között az emlékhangversenyre szóló jegyeket sorsolnak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronba jön István király

Sík Sándor örök érvényű műve a soproni színház idei évadának egyik legfontosabb kérdéséről szól: kik… Tovább olvasom