Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Szökés után prostitúció?

Sopron - A határellenőrzés megszűntével egyszerűbben mehetnek át Ausztriába a gyermekvédelmi központokból eltávozott fiatalok. Legutóbb a soproni József Attila Gyermekvédelmi Központból két tizenéves lány távozott engedély nélkül.

Nagy Tamás, a gyermekvédelmi központ igazgatója attól fél, hogy prostitúcióra kényszerítik a magyar fiatalokat.

Nagy Tamás szerint valós a félelem, hogy külföldön prostitúcióra kényszeríthetik őket.

– Olyan információk birtokába jutottunk, hogy egy-egy gondozottunkra szemet vetettek egyes bűnözői csoportok – jelentette ki az igazgató. 


Ott, túl a rácson: A gyermek- és fiatalkorúak talán úgy érzik, a szabad élet vonzóbb, de többnyire veszélyes helyzetekbe, bűnözők kezére jutnak. Fotó: Magasi Dávid

 – Erőszakkal azonban senkit sem lehet az intézetben tartani – folytatta Nagy Tamás igazgató. – Korábban úgy próbáltuk megakadályozni a külföldre szökést, hogy nem adtuk ki a személyes okmányokat. Most ezzel nem érünk el eredményt, mert a határok nyitottak, akár papírok nélkül is át lehet jutni. Ugyancsak a gyermekvédelmi központban történt meg, hogy a nyár közepén távozott el egy tizenhárom éves lány.

Őt betegen és lefogyva egy berlini kórházban találták meg. A lány akkor azt mondta, idegenek prostitúcióra kényszerítették. (Feljelentést sok esetben azért nem tesznek a sértettek, mert félnek a következményektől.) A sorsa úgy rendeződött, hogy egy másik, védett intézménybe került.

– A törvény előírja, hogy ha a gondozott huszonnégy óra múltán sem jelenik meg, akkor azt jelezni kell a rendőrség felé – folytatta Nagy Tamás. – A magyar oldalon ki is adják a körözést. Általában rövid időn belül megtalálják az eltávozottakat, akiket egyébként intézményünk szakemberei is keresnek. De mi lesz azokkal, akik külföldön tartózkodnak?

A hatóságok törvény hiányában velük szinte semmit sem tehetnek. A magyar körözés ugyanis külföldön nem érvényes. A közelmúltban a budapesti Blaha Lujza téren késelő román fiú esetében ugyanez volt a probléma. Hiába szökött meg otthonról, az még nem ok arra, hogy hazánkban körözést adjanak ki. Csak a bűncselekmény után indulhatott el a hivatalos eljárás.

– Az osztrák hatóságok kizárólag alapos okkal adhatnak ki körözést magyar fiatalkorú ellen – közölte a Kisalföld megkeresésére Werner Gamauf, a Burgenlandi Tartományi Bűnügyi Hivatal bűnmegelőzési osztályvezetője. – Akkor tudunk eljárni külföldivel szemben, ha szerepel a schengeni információs rendszerben. Az adatbázisban azonban csak a bűncselekményt elkövetetteket tartják nyilván.

Nagy Ernő alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője elmondta, eddig nem találkoztak olyan esettel, hogy az intézetből eltávozottakat külföldről kellett volna hazahozni.
Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének fiatalok külföldön, sokkal inkább azt, hogy nem kerülnek a hatóságok látókörébe. 

Olvasóink írták

  • 3. Kapuvári 2008. február 15. 20:37
    „csak a nem tiszta szándékúak örülnek a határok leomlásának, a tisztességes emberek elviselték azt fél percet,amíg ellenőrizve voltak!böszmék@világa.hu”
  • 2. hülyekapuvárinakk 2008. február 15. 20:02
    „Nem tudom neked mennyire lenne jó, h a Vitnyédre mennél, és mindig megállítanának?? Meg különben is haladni kell a korral... Le a határokkal ! ennyi erővel minden város köré lehetne ellenőrzősávot kialakítani, és akkor nem lenne bűnjözés stb nem?? Hü..eb@rom kapuvári .....”
  • 1. Kapuvári 2008. február 15. 19:17
    „Eggyel több ok arra,hogy kár volt lebontani a határokat!mindenki kibírt volna pár perc várakozást!böszmevilág!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyelőre marad a buszok útvonala

Sopron - Egyelőre marad a buszközlekedés az Újteleki utcában, és a többi vidéki járat útvonala sem… Tovább olvasom