Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

''Szociális tragédia közeleg''

Sopron - A több-biztosítós modell bevezetésével szociális tragédia következik be Magyarországon – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Molnár Ágnes országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP), a parlament egészségügyi bizottságának tagja.
A szocialista és az SZDSZ-es képviselők arra nem kaptak felhatalmazást a választóktól, hogy szétverjék az egészségügyet és megszüntessék a nemzeti kockázatközösségen alapuló biztosítási rendszert – mondotta Molnár Ágnes.

– Az egészségügyi rendszer átalakításáról szóló törvény ez év áprilisában jelent meg, és káoszt, fejetlenséget okozott a rendszerben, amelynek kárvallottjai a betegek. Az 50 milliárd forint forráskivonás pedig a kórházak eladósodásához vezetett, amely napról napra nő. A soproni kórház csak azért tud kiegyensúlyozottan működni, mert az önkormányzat mindent elkövet a biztonságos betegellátás érdekében.

A több-biztosítós modell koncepciója október 8-án került nyilvánosságra. Erről kedden tárgyalt a Parlament egészségügyi bizottsága, s hallgatta meg a minisztert. Akkor még nem volt ismert a biztosítók által kért tízpontos garanciavállalási csomag, de egyértelműen kiderült, ez a rendszer nem a betegek, hanem a biztosítók érdekeit szolgálja. Míg más európai országokban akár több évtizedig is eltart egy ilyen modellváltás, addig nálunk decemberben már a törvénytervezet végszavazására is sor kerül, úgy, hogy a civil és a szakmai szervezeteknek még idejük sincs véleményük kifejtésére.

Amennyiben elfogadják a törvényt, akkor a Fidesz visszaállítja az eredeti állapotot. Miért? Azért, hogy a betegek ne legyen kiszolgáltatott helyzetben, hiszen a mostani tervezet szerint a pénztárak például válogathatnak az emberek között, aszerint, hogy ki a beteg, ki az egészséges, ki a szegény, ki a gazdag, azzal az intézménnyel kötnek szerződést, akivel akarnak, az adminisztratív költségeiket a biztosítottak fizetik, egy átmeneti idő után a külföldiek kivihetik a profitot, tulajdonrészt szerezhetnek az intézményekben, különböző alapcsomagot állíthatnak össze, megváltoztathatják a szakmai protokollt.

Mindez szociális tragédiához vezet, ezért a Fidesz számára elfogadhatatlan ez a modell, s mindent elkövet azért, hogy megmaradjon a biztonságos betegellátás és nemzeti kockázatközösségen alapuló biztosítási rendszer.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vakcinázzák a rókákat

Kistérség - Idén is folytatják a rókák immunizálását. A vakcinát légi úton, várhatóan még ezen a… Tovább olvasom