Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Szociális segély: szigorúan ellenőrzik a rászorultságot

Iván, Szakony - A falvak képviselő-testületei igen szigorú környezettanulmány után döntenek a szociális segélyek odaítéléséről. A környező településeken akad munkalehetőség, a helyi költségvetés pedig szűkös.
A közeledő tél kapcsán arra voltunk kíváncsiak, növekszik-e egyes településeken a szociális segélyért folyamodók száma. Mennyit szán az önkormányzat ilyen támogatási formára, s miből teremtik elő a szükséges összeget?

– Iván csak annyi szociális segélyt ad, amennyit az állam biztosít. Csak a ténylegesen rászorulókat támogatjuk, maximum tízezer forinttal egy évben – kezdte Linter Tibor, Iván polgármestere. – Mivel a környező településeken akad munkalehetőség – nemrég két-három cég is hirdetett állásokat ivániaknak –, aki akar, elhelyezkedhet. Szociális segélyre amúgy sincs sok pénze a községnek, mivel mi nem vezettük be a helyi adót: vegetáló vállalkozókra ugyan milyen pluszterhet lehetne rakni? Akkor értenénk egyet a helyi adóval, ha az államnak annyival kevesebbet kellene befizetni. Véleményünk szerint azok a települések, ahol nagyüzemek működnek, az iparűzési adó okán előnyben vannak, noha munkaerejük nagy részét a szomszédos falvakból biztosítják. Akkor lenne igazságos, ha az iparűzési adóból arányosan részesülnének azok a községek, ahonnan ingáznak a dolgozók. De ha jobban is menne a falunak, akkor is szigorú környezettanulmányokat követően döntenénk a szociális segély odaítéléséről.

Az alig több mint félezer lelket számláló községben, Szakonyban évente 250–300 ezer forintot fordítanak szociális segélyre. – A képviselő-testület kérvény alapján és alapos megfontolás után dönt a segélyezésről – mondta Farkas Gyula polgármester. – A költségvetés elkészítésekor évek óta nagyjából ekkora összeget különítünk el ilyen célra. Úgy tapasztaljuk, a kérvényezők száma stagnál, éves szinten tizenöt-húsz esetről kell döntenünk. Azokra az idős, szegény emberekre is gondolunk, akik szégyellik sorsukat, s inkább nem fordulnak hozzánk támogatásért. Behívjuk és segítjük őket a kérvény összeállításában. Szakonyt sajnos eddig elkerülték a befektetők, szinte nincs is iparos a faluban, annak ellenére, hogy nem vezettük be az iparűzési adót. Munkát azonban lehet találni a környező településeken. Ugyanakkor fontosnak tartjuk a helyi munkalehetőség megteremtését is: a kihasználatlan kultúrotthonba és az iskolaépületbe üzemeket telepítenénk. Vállalatokkal erről már elkezdődtek a tárgyalások, reméljük, sikerrel járunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Junior Prima díjjal jutalmazták a hallgatókat

Sopron - Az építészet világnapján építészet és építőművészet kategóriában Junior Prima díjjal… Tovább olvasom