Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Szociális felmérés Sopronról

Szociális térkép készül Sopronról, amely márciusra készül el. Az adatokat a szociális iroda dolgozza fel.

Szociális térkép készül Sopronról. A kérdezőbiztosok városrészenként gyűjtik az adatokat, amelyeket a szociális iroda dolgoz fel. A felmérés márciusra készül el. Egy család, vagy akár csak egy ember életszínvonalát, életkörülményeit nem csupán jövedelmi viszonyai határozzák meg. Az életminőséget nagyban befolyásolják a lakhatási körülmények, az infrastruktúra kiépítettsége, a környezet kultúrája, a szociális viszonyok és még számos más tényező. Ezek feltételezhetően bizonyos városrészekben, körzetekben együttesen jelentkeznek. Ahhoz azonban, hogy pontos kép alakuljon ki, szükséges a tudományos igényű kutatás is. 

A problémák egymást generálják

– Még 2003-ban született döntés arról, hogy el kell készíteni Sopron szociális térképét, amely egyrészt a városvezetés munkáját segíti majd, másrészt pedig választ adhat arra is, hogy hol, melyik városrészben kell megváltoztatni vagy erősíteni a szociális szolgáltatásokat – mondotta Kónyi-Kiss Gáborné, a szociális iroda vezetője. – Természetesen bizonyos adatok, információk jelenleg is rendelkezésünkre állnak, éppúgy, mint a családsegítő intézetben vagy a gyermekjóléti szolgálatnál, de ezek nem pótolhatják a kutatást. A szociális problémák sajnos egymást generálják. Azok kerülnek elsősorban nehéz, sokszor egyre reménytelenebb helyzetbe, akik munkanélkülivé válnak, vagy akik eleve hátrányos helyzetből kezdik az életet.

Egyre lejjebb és lejjebb csúsznak, kénytelenek feladni korábbi életüket, olcsóbb, komfortos vagy komfort nélküli lakásba, albérletbe kényszerülnek, olyan körülmények közé, ahol az infrastruktúra esetleges hiánya és a környezet sem segíti, hogy felemelkedjenek ebből a helyzetből. Persze olyanok is élhetnek nehéz körülmények között, akik látszatra (még) tartják magukat, fizetik számláikat, de ez egyre nagyobb erőfeszítésükbe kerül.

A várost körzetekre osztották

Mint megtudtuk, a várost körzetekre osztották, a felmérésbe bevonták a Benedek Elek főiskolai kar hetvennégy hallgatóját is, akik először a Jereván- és a József Attila-lakótelepen, valamint az Aranyhegyen kezdik a „családlátogatásokat". A válaszadás természetesen önkéntes, de ahhoz, hogy eredményes legyen a felmérés, szükséges a megkérdezettek együttműködése.

Konkrét terv is készül

– A kérdőívek kiértékelése és a rendelkezésünkre álló adatok alapján kiderül, melyek a város szociálisan „legszennyezettebb" részei. Ezt követően készülhet konkrét intézkedési terv, egyrészt a városvezetés részéről, hogy melyik körzetben mit kell tenni azért, hogy felszámolják az infrastrukturális és környezeti hátrányokat, másrészt pedig a szociális ellátásban dolgozó intézmények és szakemberek úgy alakíthatják a rendelkezésükre álló eszközrendszert, hogy azok a legoptimálisabban szolgálják a rászorulókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncert az árvízkárosultakért

Sopronban jótékonysági koncertet rendeztek a székelyudvarhelyi árvízkárosultak megsegítésére. Tovább olvasom