Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Szoborkertek nyílnak a belváros udvarain

Barokk paloták szoborkertjei címmel hamarosan szabadtéri szoborkiállítás nyílik Sopron belvárosában.
Rövidesen szabadtéri szoborkiállításnak ad otthont a soproni Artner-palota (Templom utca 18.) kertje. A Körmendi–Csák Kortárs Művészeti Gyűjtemény udvarán Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásai tekinthetők meg június 24-től.

– 1999-ben vásároltuk meg férjemmel az Artner-palotát azzal a céllal, hogy gyűjteményünket itt helyezzük el – mondta el a Kisalföldnek Körmendi Anna műgyűjtő. – Egy évvel később megnyitottuk kiállításunkat, ezt követően pedig más óvárosi ingatlanokat vásároltunk meg felújítási szándékkal. A Templom és a Szent György utcákban már számos épület rekonstrukcióját elvégeztettük. Úgy gondoljuk, hogy Sopron sok mindent szalasztott el az elmúlt tizenöt évben: mezőgazdasága, ipara nem jelentős, egyedül az idegenforgalom által virágozhatna fel ismét, aminek legjelentősebb szegmense az óváros.
A Körmendi–Csák-gyűjtemény udvarán már megtalálható Párkányi Péter szobrászművész egy alkotása.

A hatalmas szobor elhelyezéséhez tizenhárom tűzoltó segítségére volt szükség. – A Sopronhoz hasonló típusú olaszországi városokban járva tapasztalható, hogy az óvárosok utcáin bármelyik lakóház udvarára térünk be, biztosan találunk valami érdekességet: hol egy szép szobrot, hol egy díszkutat vagy egy sziklakertet – folytatta Körmendi Anna. – Ez adta az alapgondolatot, mely szerint itt is kivitelezhető lenne egy-egy szoborpark a barokk paloták udvarain. Egy részük állandó kiállítás lehet, más részük időszakos szobrászművészeti tárlat. Akár új arculatot jelenthet a városnak, ha a szobrászat itt állandó és időszakos együttesek formájában bemutatkozhat.

A Csák házaspár a Magyar Szobrásztársasággal szerette volna kiviteleztetni a szoborkerteket, ehhez a város támogatása lett volna szükséges. A támogatás késett, így a társaság Veszprémben valósította meg az elképzelést. – A szobrászművészek szívesen bocsátják rendelkezésre műveiket, amennyiben az olyan helyre kerül, ahol sokan látják – folytatta a műgyűjtő. – Ezért felhívást tettünk közzé a belvárosi házak lakói között, hogy jelentkezhetnek, amennyiben az udvarukon köztéri szobrot szeretnének elhelyeztetni. A Hajnóczy-házban már most is megtalálható Palotás József szobrász  bronzszobor-tárlata, ezt átrendezzük és külön ünnepség keretében nyitjuk meg.

Ezután a Templom utca 14. udvarára – ahol Schéner Mihály egy szobra már áll – új alkotások kerülnek. Párkányi Péter pedig a meglévő alkotása mellé további szobrokat ajánlott fel. Ezzel idén egy Nagy Sándor-, egy Párkányi Péter-, egy Palotás József- és egy Schéner Mihály-szoborkert nyílik meg.
– Bízunk abban, hogy a szoborkertekkel Sopron belvárosa visszaszerez valamit abból, amit elveszteni látszott az utóbbi években – zárta Körmendi Anna. – Amennyiben nemzetközi szintre emelkedne a kiállítás, uniós forrásokat is igénybe lehetne venni a további fejlesztéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromezerféle paradicsom

Stekovics úr, vagy ahogy a Fertőzugban ismerik: a paradicsomkirály édesapjától örökölte a növények szeretetét. Ő úgy mondja, ebbe nőtt bele. Nagyapja Kapuvárról, nagyanyja Sopronból került a Fertő-parti faluba. Apja már ott született. A vállalkozást 2000-ben indította, ma ő büszkélkedhet a világ legnagyobb paradicsomgyűjteményével. Tovább olvasom