Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Szobor Joseph Haydn és Esterházy `Fényes` Miklós emlékére

Fertőd - Kiállítás nyílt a Haydn-szoborpályázat munkáiból a fertődi Esterházy-kastélyban. A 2009-es Haydn-emlékév szoborpályázatára beérkezett maketteket és látványterveket augusztus 24-ig láthatja a nagyközönség. Szavazni is lehet a legjobbakra.
– A világhírű zeneszerzőt, Joseph Haydnt, valamint a mecénást, Esterházy „Fényes" Miklóst megörökítő nyílt, országos szoborpályázatunkra a június 30-i határidőre kilenc pályamunka makettje és látványterve érkezett be – mondta el a Kisalföldnek elöljáróban dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának (MNG) igazgatója. – Az alkotások kicsinyített mását augusztus 24-ig láthatja a nagyközönség. Arra is van lehetőség, hogy a látogatók szavazzanak a nekik legjobban tetsző műre.
A díjnyertes és megvalósítandó műről a gondnokság dönt, ám ezt megelőzően a Képző- és Iparművészeti Lektorátus szakértői bizottságától és a fertődi önkormányzattól is kérünk véleményezést.

Az Esterházy-kastély látogatóinak szavazását is figyelembe vesszük.
– A bronz szoborpárt a tervek szerint 2009 kora nyarán állítjuk fel – folytatta dr. Varga Kálmán.

– Összköltsége meghaladja a 25 millió forintot. A fedezetet az emlékév központi költségvetéséből, illetve szponzorok bevonásával teremti elő az MNG. Ezzel hiányt pótolunk, hiszen nincs olyan köztéri szobor, amely a fertődi Esterházy-kastélyt az uralkodói rezidenciákhoz mérhető együttessé kiépítő Esterházy „Fényes" Miklóst ábrázolja, illetve a Fertőd-Eszterházán csaknem három évtizedig (1762–1790-ig) alkotó Joseph Haydnnak sincs a településen szobra.

Hét művész kilenc alkotása látható

A szoborpályázatra Paulokovics Iván, Baráz Tamás, R. Törley Mária, Szanyi Péter budapesti, valamint Némethy Balázs szombathelyi, Széri-Varga Géza csobánkai és Bíró Lajos mátészalkai szobrászművész küldte be pályamunkáit. Közülük kerül ki a nyertes munka, amelyet a tervek szerint 2009 kora nyarán avatnak fel, a Haydn-emlékév egyik nagyszabású ünnepségén. 

 
A fertődi kastélyban augusztus 24-ig láthatja a közönség az országos szoborpályázatra beérkezett alkotások kicsinyített mását. Felvételünkön négy makett látható a kilenc pályaműből.Olvasóink írták

  • 1. matriné 2008. július 24. 16:30
    „Remélhetőleg nem nemes-fémből készültek? Mert, akkor jönnek a gyűjtögető kereskedők!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárút lenne a megoldás

Fertőrákos - A Fertőrákos és Balf között, illetve a településen átvezetendő kerékpárút nemcsak az… Tovább olvasom