Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Szobából zuhantak a pincébe

Csak a véletlennek köszönhető, hogy nem történt nagyobb tragédia húsvét vasárnapján Fertőrákoson.
Nyolcan ültek Farkaséknál a családi ebédnél, amikor a Fő utca 166. szám alatti házuk szobája eltűnt alóluk. A pincét régóta nem használták, a bejáratát betemették, ám a szoba alatt megmaradt az üreg...

– Nagycsalád vagyunk – mondotta Farkas Gizella, aki szerencséjére nem volt ott a baleset időpontjában. – Az utcára néző épületben mi lakunk, az udvari középső részen él az édesanyám, hátul pedig a bátyám, Ernő. A közel hetvenéves édesanyámnál volt az ünnepi ebéd, itt volt a másik testvérem, Gábor is, a családjával, élettársával és a kislányával. Már elfogyasztották az ételt, amikor bekövetkezett az omlás.

– A zuhanás édesanyámnak okozta a legnagyobb bajt, mert – miután a tűzoltók gerincágyon felhúzták és kórházba szállították – kiderült, a jobb bokája szilánkosan eltörött. Azóta már megoperálták. Megsérült Ernő bátyám is, akinek szegycsonttörése van. Mindkettőjüket az Erzsébet-kórházban ápolják.

– Szerencsére a kislányomnak nem történt baja, de a biztonság kedvéért kivizsgálásra bevitték a kórházba – idézte fel a történteket Farkas Gábor. – A két sérültön kívül a többiek megúszták zúzódással.

Az épület, éppúgy, mint a Fő utcai házak többsége – valószínűleg a tizennyolcadik század második felében épülhetett.

Palkovits János polgármester
A riasztásra a tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre. Miután az idős nénit kimenekítették, áramtalanították az épületet, majd lezárták. Hogy mi lesz az épületrész sorsa, azt statikusok döntik el. A helyszínen járva a családtagok még elmondták, nem tudják, mikor épült a ház, ugyanis a szüleik a kitelepítés után költöztek a faluba.

Az biztos, hogy ez a rész a település ősi magjához tartozik, azonban az 1700-as években több tűzvész is volt, ezért a házakat átépítették vagy folyamatosan újakat húztak fel. A XIX–XX. század fordulójától a második világháborúig új településrészek épültek az addig beépítetlen területeken.
Fábiánkovits Ferenc építész-statikus úgy véli, a baleset csak akkor lett volna megelőzhető, ha folyamatosan karbantartják a födémet. Erre azonban nem kerülhetett sor, mert a pincét lezárták. Ez viszont elősegítette a szerkezet erodálódását. Abban az esetben, ha a pincét korábban szakszerűen szerették volna megszüntetni, el kellett volna bontani a födémet és így feltölteni a helyiséget, rétegenként tömörítve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyven év alatt ezer kuvasz

Hangos kutyaugatás fogadott bennünket Szedenik Sándor nemeskéri tanyáján. Messziről üdvözlik a gazdát, néhányuk elénk is szalad.
– Nem kell tőlük félni, nagy testű, csupa szív, okos kutyák ezek – nyugtatott meg bennünket a gazda. – Gyermekkorom óta ismerem ezeket a munkakutyákat, immáron negyven éve foglalkozom a tenyésztésükkel. Nehéz lenne összeszámolni, mennyi ebet neveltem fel. Tovább olvasom