Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Szívügye az egészségünk

Sopron - A Sopronért program keretében olvasóink rendszeresen találkozhatnak Tschürtz Nándor írásaival lapunk hasábjain. Tschürtz doktor egy picit rendhagyó stílusban, olykor sokkoló szavakkal próbál hatni ránk, hogy jobban vigyázzunk az egészségünkre.
– Régóta orvos szerettem volna lenni. Szüleimtől csak szépet és jót hallottam a doktorokról. A belgyógyászatot pedig azért választottam, mert hiszem, hogy ez a terület még egészében vizsgálja az embert – mesélt a kezdetekről.

A tősgyökeres soproni belgyógyász szívügyének tekinti a Kisalföld valamennyi olvasójának egészségét. Azért kezdett „misszióba" lapunkon keresztül is, mert nem akarja tétlenül nézni, hogy hazánkban évente meghal egy kisvárosnyi ember szívinfarktusban. Úgy véli, javíthatnánk a statisztikán, csak rajtunk múlik, hogy a vezető halálokok ne a szív- és érrendszeri betegségek legyenek.

Fontosnak tartom a tájékoztatást, mert ezeket a betegségeket megelőzni könnyebb, mint gyógyítani. Az emberek nagyon keveset tudnak a testükről, azt hiszik, csak akkor betegek, ha fáj valamijük.

– Pedig a katasztrófát, az infarktust, a szélütést csupa olyan betegség okozza, ami nem fáj. Sem a magasabb vérnyomás, sem a cukorbaj, sem a vérzsírbetegségek nem fájnak. Aki mást gondol, az nagyot téved. A túlsúlyunkat pedig túl sokáig cipeljük csodában reménykedve – tette hozzá dr. Tschürtz.

A szakembertől megtudtuk, ma minden második ember szív- és érrendszeri betegség következtében hal meg, sokszor nagyon fiatalon, s ez nem magyarázható az egészségügy oly sokat emlegetett és kritizált színvonalával.

Új évet karácsony után kezdhetünk, de új, tudatos életet bármelyik napon- mondta Dr. Tschürtz Nándor.
Új évet karácsony után kezdhetünk, de új, tudatos életet bármelyik napon- mondta Dr. Tschürtz Nándor.

– Nagyon sok függ az egyéni hozzáállástól, és csak 15–20 százaléknyi múlik ezeknél a betegségeknél az orvostudományon. El kell hinnünk végre, hogy az egészség nagy kincs, de tennünk is kell érte. Azért, hogy megmaradjon és azért is, hogy visszaszerezzük, ha nincs – figyelmeztetett.

S hogy miért választotta dr. Tschürtz Nándor a „csernusdokis" hangnemet?

– Még véletlenül sem akartam Csernus doki lenni. Csak szeretnék érthető lenni, és azt gondolom, ha tudományos nyelven fogalmazok, akkor nem érem el a célomat.

A cél pedig komoly. A doktor szeretné, ha jobban vigyáznánk a szívünkre, hogy ne maradjanak gyerekek árván azért, mert a negyvenes, dohányos, túlhajszolt, éhségét este zsíros pörkölttel csillapító apjuk infarktusban meghal, pusztán mert arra gondolt, őt majd elkerüli a baj. Nagy szerepük van az anyáknak, akik köztudottan a családok motorjai. Ők varázsolhatnak egészséges fogásokat az asztalra, s cserélhetik a habos süteményt gyümölcsre a desszertes tányéron.

– Az élet egy folyamat. Nem kúrákat kell tartani, hiszen ezek nevében is benne van, hogy egyszer befejeződnek. Apró lépésekkel, de mindig tenni kell az egészségünkért. Néha hagyjuk otthon az autót, sétáljunk a természetben, változtassunk az étkezési szokásainkon – javasolta. dr. Tschürtz Nándor hozzátette azt is, új évet karácsony után kezdhetünk, de új, tudatos életet bármelyik napon.

Olvasóink írták

 • 8. ildiko70 2009. január 18. 21:52
  „Igen, nehéz ember. Mint ilyet utálhatták is a főnökök. Mi több lekenyerezhetetlen. Ezt különösen utálják a főnökök. De, mint tudjuk a világot nem a könnyű emberek tették jobbá. És nem a főnökök... Nem alkalmazásban volt - és ez fontos -, hanem egy jobb ügyért dolgozott és dolgozik most is annyit, amennyit nem sokan.Nem mond mást, minthogy ne zabáld a zsírt, a cukrot, ne bagózz és ne bámuld egész nap azt a szar TV-t. Ehhez nem kell megkérdezni egy kollégát se, hogy ez jó-e. És a levelekből kitűnő tiszteletet sem Ő írta magáról. És ahogy Ő szokta mondani: "Aki nem hisz benne, aki nem tartja be és aki a varázsingákban és a pénzben hisz, ne jöjjön hozzám, mert kidobott idő és energia."
  Hát ilyen egyszerű ember Ő.”
 • 7. globarizsa 2008. december 25. 16:54
  „A Doktor úr kezeltjeként én is csak dícsérni tudom töretlen hitét abban, hogy szavaira képesek vagyunk változtatni egészségtelen szokásainkon, életmódunkon, étrendünkön.
  5. isoproni részére annyit: a fiatalos lendület nem igazán tetszik a főnöknek, főleg, ha ő magát középszerűnek kezdi érezni lelkes, egyben hozzáértő fiatal kollégája mellett. Az általad feszegetett "jelenségnek " ez is lehet a magyarázata...”
 • 6. joco 2008. december 25. 07:34
  „isopron(5) A "másságot"- jelen esetben azt, hogy a doki "minden" eszközzel küzd a Te ,az én és a Többiek egézségérét-nem mindig tudják elfogadni/megemészteni az emberek.”
 • 5. isopron 2008. december 22. 05:34
  „Meg kellene kérdezni a tisztelt doktor úr kedves kollégáit!
  Bizony volt többször a soproni korházban, meg vidéken is alkalmazásban.
  Mindenhol a főnökeivel volt a baj? Nem tudom de, érdekelne!”
 • 4. joco 2008. december 21. 14:52
  „csak egy megjegyzés: Ha a Doki nem az Eü-ben dolgozna, hanem "csak" reklámszakember lenne, már biztos milliomos(bocsi) milliárdos lenne. Nagyon kevés olyan doktort ismerek aki ilyen "lankadatlan" modon küzdene a "szakterületeén" az " EGÉZSÉGÉRT" : ujság tv, korábban még a tömegközlekedési eszközökön( vonat) is
  Ja és szerencsénkre nem akart "Csernus" lenne. Jobb is igy.”
 • 3. thurvj97 2008. december 21. 10:34
  „Érdeklődéssel figyelem a hozzászólások alakulását. Komoly figyelmeztetés lehet, hogy amikor egészségünkről van szó, nincs vélemény. Magunkba zuhanunk? Vagy nincs mit mondanunk, mert a szomorú tények magukért beszélnek? Jellemző mentalitásunkra, ha legalább egy mondatban szerepelne orbán vagy Gyurcsány azonnal ötven hőzöngő mondana véleményt! Türelem Doktor úr!Az igazság és a jó szándék az Ön oldalán van. Majd csak felébredünk. Csak, nehogy túl későn legyen!”
 • 2. thurvj97 2008. december 20. 17:39
  „DR TSCHÜRTZ betege voltam.Maximális tiszteletet érdemel,ahogy a betegeivel bánik.Tudomásom szerint egyike a legsikeresebb orvosoknak, aki nem feltétlenül saját akaratból, de a magán praxit választotta.
  Kellemes Karácsonyi Ünepeket és sikeres új esztendőt kívánok Doktor úr! Remélem sokáig értesülhetek még sikeres müködéséről.Jó egészséget és sok-sok türelmet kívánok nemes munkásságához!”
 • 1. Bagoly 2008. december 20. 17:00
  „Köszönjük a felvilágosításait Doki, mindig igaza van, de nehéz betartani javaslait ha mást nemis rossz lelkiismeret azt azért szerez nekünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó pályázatokra volt szükség az EU-s forrásokhoz

Sopron - "A soproni városvezetés valamennyi pályázata kitűnő minőségben készült el, hiszen egyetlen… Tovább olvasom